Αφες Ι. Γαλάνη & ΣΙΑ ΟΕ- Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ): Χρήση της τεχνολογίας για καλύτερο Κατίκι | ||||||||||||||||||
Η Τυροκομική Εταιρεία Αφες Ι. Γαλάνη & ΣΙΑ ΟΕ, παράγει παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα για πολλές δεκαετίες. Επιδιώκοντας να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, διερεύνησε τις δυνατότητες που υπάρχουν με τη χρήση του κουπονιού καινοτομίας, για την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και της ασφάλειας των προϊόντων της. Συγκεκριμένα απευθύνθηκε στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), το οποίο διαθέτει Τράπεζα Μικροοργανισμών Τροφίμων (Συλλογή ACA-DC) και επιχειρήθηκε η βελτίωση της παραγωγής του τυριού Κατίκι. Σε συνεργασία με το ΓΠΑ παράχθηκε Κατίκι με τηνπροσθήκη της προβιοτικής/προστατευτικής καλλιέργειας Lactobacillus fermentum ACA-DC 179 . Έγιναν ενδελεχείς έλεγχοι και συγκρίσεις του προϊόντος που παρασκευάσθηκε με την προσθήκη του Lactobacillus fermentum ACA-DC 179 και χωρίς αυτού. Αποδείχθηκε ότι το προϊόν με την προσθήκη της προβιοτικής καλλιέργειας είχε πιο πλούσια και μεστή γεύση και άρωμα, ενώ επίσης είχε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ απουσίαζαν τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η ασφάλεια του προϊόντος με την μελέτη της εξέλιξης του τοξινογόνου στελέχους Staphylococcus aureus στο προϊόν κατά την συντήρηση του. Τέλος, μέλη της ομάδας του ΓΠΑ επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Εταιρείας με σκοπό την εκτίμηση των παραγόντων επιμόλυνσης κατά την παραγωγική διαδικασία και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για τη βελτίωση της. Η επιτυχημένη και σωστά μεθοδολογικά ενσωμάτωση της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία προσέδωσαν αναμφίβολα αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων της εταιρείας γεγονός πουσυντέλεσε σημαντικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της. Αυτό έχει θετικές συνέπειες και για την τοπική κοινωνία διότι το Κατίκι Δομοκού αποτελεί αποκλειστικό προϊόν ΠΟΠ της περιοχής με την πρώτη ύλη, το γάλα, να πρέπει να παράγεται στην περιοχή. Παράλληλα, η αύξηση του χρόνου διατήρησης του προϊόντος δίνει την δυνατότητα επέκτασης της αγοράς και αύξησης της επιχειρηματικότητας της εταιρείας, Η αποτελεσματική συνύπαρξη έρευνας και βιομηχανικής πρακτικής αναδεικνύει μηχανισμούς συνέχειας αντίστοιχων δράσεων και μετά το τέλος της αρχικής χρηματοδότησης. Είναι δε αυτονόητο ότι η ουσιαστική επιτυχία του έργου δύναται να αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες δράσεις σε άλλες γεωγραφικές περιοχές ή σε άλλο οργανωσιακό περιβάλλον. Ιστοσελίδα: www.katiki.gr
| ||||||||||||||||||