Ο ξενώνας ΑΜΑΝΙΤΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2006 σε ένα ανακατασκευασμένο αρχοντικό του 18ου αιώνα. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη «εμπειρία Πηλίου» στους επισκέπτες που θα ενδιαφερόντουσαν να συνδυάσουν διαμονή με δραστηριότητες στη φύση. Διοργανώθηκαν αρχικά θεματικά Σαββατοκύριακα με κυνήγι μανιταριού και κατόπιν πεζοπορίες στα μονοπάτια σε συνδυασμό με συλλογή άγριων χόρτων, καρπών, κλπ. Από το 2010 και μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο εσωτερικός τουρισμός στην περιοχή του Πηλίου ακολούθησε φθίνουσα πορεία η οποία επηρέασε τον ξενώνα. Τότε ανέκυψε η ανάγκη στροφής προς την αγορά του εξωτερικού με σκοπό την δημιουργία μιας διευρυμένης σεζόν από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Καθώς υπήρχε η τεχνογνωσία, επιλέχθηκε η στροφή σε τουρίστες φυσιολάτρες με γαστρονομικό ενδιαφέρον του εξωτερικού, μετατρέποντας την διαμονή στον ξενώνα σε μια ολοκληρωμένη τοπική εμπειρία.
Το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης, λοιπόν, αφορούσε στη δημιουργία "βοτανικού κήπου με αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, και με ειδικό χώρο εκδηλώσεων". Το εν λόγω έργο πραγματοποιήθηκε στον κενό χώρο, στο κάτω επίπεδο του οικοπέδου του ξενοδοχείου. Αναλυτικότερα, στην επένδυση περιλαμβάνονταν οι δαπάνες εξοπλισμού (πάγκοι, παγκάκια, τραπέζια εξωτερικού χώρου, ξύλινο εκθετήριο), διαμόρφωση εξωτερικών χώρων (εδαφών, τοποθέτηση φυτικού υλικού, επιχώσεις, εργασίες διαμόρφωσης και εγκατάστασης αρδευτικού συστήματος, πλακοστρώσεις, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και τοποθέτηση πέργκολας), δαπάνες προβολής προώθησης (ξύλινες πινακίδες, λογότυπο, διαφημιστικά φυλλάδια, καταχωρήσεις σε περιοδικά) και τέλος υπηρεσίες παροχής συμβουλών σχετικά με την δημιουργία του βοτανόκηπου. Πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση των στελεχών της επιχείρησης παρακολουθώντας εξάμηνο σεμινάριο για την καλλιέργεια & της ιδιότητές τους στο ΙΓΕ Δήμητρα του κτήματος Συγγρού.
Ο βοτανικός κήπος που δημιουργήθηκε με την ολοκλήρωση του έργου, διαθέτει 500 περίπου φυτά, βότανα, αρωματικά και φαρμακευτικά. Από τον κήπο αυτό αντλούνται οι πρώτες ύλες για να δημιουργία βοτανικών μειγμάτων για ροφήματα, αλλά και γλυκά & αλμυρά παρασκευάσματα πρωινού. Οι φιλοξενούμενοί της επιχείρησης ήδη από την άνοιξη του 2015 περιηγούνται στον κήπο και ενημερώνονται για τη βοτανική παράδοση της περιοχής. Για το 2016 δημιουργήθηκαν δυο προγράμματα ενημέρωσης για την βοτανολογική παράδοση του Πηλίου με γευστική δοκιμή ροφημάτων από βοτανικά μείγματα, με στόχο να την προσέλκυση όλων των επισκεπτών της περιοχής. Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι, ενώ το 2012 το 1/5 του συνόλου των αφίξεων αντιστοιχούσε σε ξένους τουρίστες, πλέον, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, αντιστράφηκε η εν λόγω αναλογία και οι ξένοι τουρίστες αντιστοιχούν περίπου στα 4/5 των συνολικών αφίξεων στον ξενώνα.
Η ολοκλήρωση της υλοποίησης του συγκεκριμένου επενδυτικού έργου αποτελεί μια καλή πρακτική κάλυψης του στόχου του Προγράμματος που είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας για τις τουριστικές επιχειρήσεις που ενσωματώνουν εναλλακτικές μορφές του, όπως εν προκειμένου του γαστρονομικού και του τουρισμού υπαίθρου. Η επένδυση προωθεί στην ανάπτυξη της τοπικής και ευρύτερης περιοχής καθώς προβάλλει το ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν της. Το νέο αντικείμενο της επιχείρησης το οποίο εντάχθηκε στο επενδυτικό σχέδιο συμβάλει και στην δημιουργία προϊόντων τοπικού χαρακτήρα, όπως τα παρασκευάσματα πρωινού με υλικά από τον βοτανόκηπο. Στόχο έχει την ενεργοποίηση του έλληνα και του ξένου τουρίστα ως προς την εξερεύνηση των τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου.
Το επενδυτικό έργο της επιχείρησης εκτιμάται ότι συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεδομένου ότι αξιοποιεί το θεσμικό περιβάλλον, τις βασικές υποστηρικτικές δομές, τις υποδομές, τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στην ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Τέλος, το εν λόγω επενδυτικό έργο δημιουργεί προϋποθέσεις για την περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητας της επιχείρησης αλλά και γενικότερα την ανάπτυξη του ιδιαίτερου ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό πλαίσιο όσο και στον Eυρωπαϊκό χώρο.
http://www.amanita.gr/el/
Φ. ΨΗΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
|
Τομέας Παρέμβασης:
|
Τουρισμός
|
Περιφέρεια:
|
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
|
Επιχ. Πρόγραμμα:
|
Ε.Π.Α.Ν. ΙΙ
|
Δράση:
|
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
|
Ταμείο:
|
Ε.Τ.Π.Α.
|
Εταιρεία:
|
Φ. ΨΗΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
|
Π/Υ:
|
30.057,68 ευρώ
|
Δημόσια Δαπάνη:
|
14.489,39 ευρώ
|
Φορέας Υλοποίησης:
|
ΕΦΕΠΑΕ/ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
|
|