Η εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ Ι. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε όπως και άλλες ελληνικές αλευροβιομηχανίες, είναι αναγκασμένες να εισαγάγουν από το εξωτερικό μαλακό αλεύρι, αφού δεν υπάρχει ικανός όγκος παραγωγής μαλακού σίτου στην χώρα, ενώ υπάρχει έλλειψη σταθερότητας στην ποιότητα, λόγω των πολλών ποικιλιών που χρησιμοποιούνται αλλά και της μη χρήσης πιστοποιημένου σπόρου .
Επίσης δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία ποιότητας και απόδοσης αγρών για τις ποικιλίες μαλακού σίτου.
Η επένδυση στο πλαίσιο της δράσης «Υποστήριξη Νέων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης» , που υλοποίησε η εταιρεία με υπεργολάβο το Δημοκρίτειο Παν. Θράκης (Τμ. Αγροτικής Ανάπτυξης), αποτέλεσε μια συντονισμένη προσπάθεια για την «ανάπτυξη ποικιλιών μαλακού σίτου υψηλής διατροφικής και προστιθέμενης αξίας». Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών μαλακού σίτου, βιομηχανικής και εργαστηριακής κλίμακας, μέτρηση της απόδοσής τους (βιωσιμότητα καλλιεργειών) και της διατροφικής αξίας του τελικού αλεύρου κάτω από διάφορες καλλιεργητικές συνθήκες (προγράμματα λίπανσης, άρδευσης κ.λ.π.).
Το έργο ολοκληρώθηκε σε διάρκεια τριών καλλιεργητικών περιόδων διάρκειας 36,5 ανθρωπομήνων.
Κατά τον χρόνο υλοποίησής του επιτεύχθηκαν τα παρακάτω σημαντικά αποτελέσματα:
-Επιλέχθηκαν οι καταλληλότερες ποικιλίες μαλακού σίτου για την περιοχή.
-Μελετήθηκαν οι περισσότερο ενδεδειγμένες καλλιεργητικές παράμετροι και τεχνικές, με ανεύρεση των καταλληλότερων συνδυασμών και προγραμμάτων λίπανσης, φυτοπροστασίας κ.λ.π. που βελτίωσαν την απόδοση της καλλιέργειας και την ποιότητα του μαλακού σίτου ώστε να παράγεται αλεύρι με χημικοτεχνικά χαρακτηριστικά που να είναι ικανοποιητικά για την αλευροβιομηχανία.
-Διευρύνθηκαν οι οργανοληπτικοί χαρακτήρες (άρωμα, γεύση) του τελικού προϊόντος (άρτου).
-Εντοπίσθηκαν εκείνες οι ποικιλίες μαλακού σίτου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην παραγωγή ψωμιού χωρίς χημικά πρόσθετα αλεύρου.
Οι πρότυπες (εργαστηριακές) καλλιέργειες διεξήχθησαν από τον υπεργολάβο στο αγρόκτημα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα.
Καλλιέργειες μεγάλης (βιομηχανικής) κλίμακας πραγματοποιήθηκαν μέσω της υπογραφής συμφωνητικών με αγρότες σε διάφορα σημεία του Ν. Έβρου, ώστε να είναι διαθέσιμες προς καλλιέργεια εκτάσεις της τάξης των 1.500 στρεμμάτων (1η καλλιεργητική περίοδο), αριθμός που αυξήθηκε σε 5.000 στρέμματα (3η καλλιεργητική περίοδος).
Η «ανάπτυξη ποικιλιών μαλακού σίτου υψηλής διατροφικής και προστιθέμενης αξίας», μετά από κάποιες προσαρμογές και σε άλλες περιοχές της Χώρας μας, θα έχει σαν αποτέλεσμα τηνσημαντικότατη μείωση των εισαγωγών μαλακού σιταριού και την απεξάρτηση της σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.
Το μαλακό σιτάρι που θα παραχθεί με βάση τα αποτελέσματα του έργου έχει διερευνηθεί και ως προς την διατροφική αξία των παραγόμενων από αυτό αρτοσκευασμάτων. Αυτό υπό ευρεία εφαρμογή οδηγεί σε αναβάθμιση της διατροφικής αξίας των τροφίμων στην Ελλάδα.
Η εφαρμογή της τεχνογνωσίας, που αναπτύχθηκε, για συστηματική καλλιέργεια ενδεδειγμένων ποικιλιών μαλακού σίτου, με συγκεκριμένο και ορθολογικό πρόγραμμα λίπανσης, φυτοπροστασίας και άρδευσης, μειώνει τις άσκοπες ενέργειες που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Πέρα από την επιχείρηση που ωφελείται από την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, ανάλογη ωφέλεια έχουν και οι αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας που ξεκίνησε η επιχείρηση με την υλοποίηση του έργου. Οι αγρότες αυτοί, με την τεχνογνωσία καλλιέργειας που τους διαθέτει η επιχείρηση, πετυχαίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις, καλύτερη ποιότητα και τελικά απολαμβάνουν υψηλότερα εισοδήματα.
Εκτός από την μία θέση Γεωπόνου που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του έργου και η οποία διατηρείται και μετά από αυτό, δημιουργήθηκε και δεύτερη θέση Γεωπόνου στην επιχείρηση για την υποστήριξη και την επέκταση του προγράμματος συμβολαικής γεωργίας και σε άλλους αγρότες. Η διάδοση του συγκεκριμένου μοντέλου σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες αλευροβιομηχανίες θα οδηγήσει στην δημιουργία νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας και την παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας καλλιέργειας μαλακού σίτου.
Η εταιρεία πλέον διαθέτει στην αγορά συσκευασμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ελληνικής παραγωγής, χωρίς βελτιωτικές ουσίες στα σούπερ μάρκετ. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η Διευθύνουσα Σύμβουλος της επιχείρησης το 2013 λόγω της επιτυχίας του εγχειρήματος ανακηρύχτηκε σε «Γυναίκα Επιχειρηματίας» στα πλαίσια των βραβείων “Ελληνική Αξία 2013”.
http://myloi-thrakis.gr/
«Ανάπτυξη Ποικιλιών Μαλακού Σίτου Υψηλής Διατροφικής και Προστιθεμένης Αξίας»
|
Τομέας Παρέμβασης:
|
Έρευνα – τεχνολογία
|
Περιφέρεια:
|
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
|
Επιχ. Πρόγραμμα:
|
ΕΠΑΝ ΙΙ
|
Δράση:
|
Υποστήριξη Νέων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
|
Ταμείο:
|
ΕΤΠΑ
|
Εταιρεία:
|
ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ Ι. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε
|
Π/Υ:
|
200.000,00 ευρώ
|
Δημόσια Δαπάνη:
|
119.500,00 ευρώ
|
Φορέας Υλοποίησης:
|
ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ
|
|