ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ: Δημιουργία νέων ποτών από φυσικά εκχυλίσματα με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες | ||||||||||||||||||||
Το Εργο ξεκίνησε το 2012 από την ποτοποιία “ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ – Γ.Π. ΧΑΧΑΛΗΣ” σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργανικής Βιολογικής Χημείας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο πλαίσιο της δράσης του ΕΠΑΝΙΙ «Υποστήριξη Νέων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης». Σκοπός του έργου είναι η παρασκευή νέων ή βελτιωμένων αλκοολούχων ποτών και γλυκισμάτων που θα περιέχουν φυσικά συστατικά με δυνητικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αξιοποιώντας τους αντιμικροβιακούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες των αιθέριων ελαίων και των εκχυλισμάτων τους. Κατά την διάρκεια της επιστημονικής έρευνας, αναλύθηκαν και μελετήθηκαν τα εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια του γλυκάνισου (ως συστατικού του Ούζου και του Τσίπουρου Κάστρο που παράγει η εταιρεία μας), της κανέλλας και της μαστίχας Χίου (ως συστατικών του ηδύποτου (λικέρ) Τεντούρα Κάστρο αλλά και πλήθους βοτάνων, σπόρων και φρούτων, ως συστατικών των αλκοολούχων ποτών που παρασκευάζει η ποτοποιία. Τα ανωτέρω εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια αναλύθηκαν, επίσης, ως περιεχόμενα σε λουκούμια και ξερολούκουμα. Η εταιρεία αξιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας και παρασκεύασε νέα προϊόντα, όπως, η σειρά λικέρ Κάστρο σε «κύβους» (από το σχήμα των φιαλών), από 100% φυσικά εκχυλίσματα, καθιερώνοντας στην καταναλωτική αγορά την ιδέα των φυσικών εκχυλισμάτων στα αλκοολούχα ποτά και την ευρεία χρήση τους σε κοκτέιλ. Επίσης, παρασκεύασε βελτιωμένα προϊόντα, όπως το λικέρ Τεντούρα Κάστρο με Μαστίχα, ενώ πειραματίζεται στην παρασκευή ποτών χαμηλού και μηδενικού αλκοολικού βαθμού. Το Έργο ολοκληρώθηκε με θετικά επιστημονικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, εργαστηριακές (in vitro) μελέτες έδειξαν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση των φυσικών εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων της κανέλλας και του γλυκάνισου, καθώς και αντικαρκινική δράση των φυσικών εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων της μαστίχας Χίου, όπως αυτά περιέχονται σε συγκεκριμένα προϊόντα της εταιρείας . Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο “Annual Conference and Exhibition on Functional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products and Dietary Supplements” που πραγματοποιήθηκε στις 14-17 Οκτωβρίου του 2014 στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, παρουσιάστηκαν στο κοινό σε ημερίδα που διοργάνωσε η ποτοποιία στις 12 Ιανουαρίου 2015 στο Επιμελητήριο Αχαΐας, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Θετικά ανταποκρίθηκαν οι επιστημονικοί, διοικητικοί και πολιτικοί φορείς της πόλης των Πατρών. Επιπροσθέτως, τα ερευνητικά αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν από δημοσιεύματα του τοπικού και πανελλήνιου Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Τον Φεβρουάριο του 2015 κατατέθηκε από την εταιρεία αίτηση χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον ΟΒΙ, με σκοπό να κατοχυρωθεί η αποκτηθείσα κατά την διάρκεια του Έργου γνώση και τα αποτελέσματα αυτής. http://www.castro-spirits.gr/el
| ||||||||||||||||||||