Η επιχείρηση «Αγρόκτημα Βελεστίνου» παράγει προϊόντα βιολογικού γιαουρτιού τα οποία διατίθενται σε καταστήματα της αλυσίδας των τροφίμων. Επιζητούσε την δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος το οποίο θα είχε πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, συνδυάζοντας το γιαούρτι με τις ευεργετικές πολυφαινόλες ελιάς. Η επιχείρηση «Αγρόκτημα Βελεστίνου» παράγει προϊόντα βιολογικού γιαουρτιού τα οποία διατίθενται σε καταστήματα της αλυσίδας των τροφίμων. Επιζητούσε την δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος το οποίο θα είχε πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, συνδυάζοντας το γιαούρτι με τις ευεργετικές πολυφαινόλες ελιάς.
Η επιχείρηση αξιοποίησε το κουπόνι καινοτομίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης και Τροφίμων – Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας όπου έγιναν οι απαιτούμενες δοκιμές για γιαούρτι τόσο παραδοσιακού όσο και Ευρωπαϊκού τύπου.
Η παραγωγή του πραγματοποιήθηκε με χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η τεχνολογία ενθυλάκωσης και παραγωγής των ενθυλακωμένων σκονών πολυφαινόλης από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείων, οι τεχνολογίες βιομηχανικής χρωματογραφίας και μεμβρανών που χρησιμοποιήθηκαν για την απομόνωση των πολυφαινολών καθώς και η τεχνολογία DSC για πιστοποίηση της ενθυλάκωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκαν ορισμένα αξιόλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν σε σχέση με το απλό γιαούρτι όπως:
- Σημαντική αύξηση της ταχύτητα πτώσης του PH.
- Σημαντικά μικρότερη μεθοξίνιση με το χρόνο.
- Στην περίπτωση του παραδοσιακού γιαουρτιού με πολυφαινόλες παρατηρήθηκε παράταση του χρόνου ζωής του για τουλάχιστον 7 ημέρες .
- Καλύτερη υφή τελικού προϊόντος.
Η παραγωγή του νέου προϊόντος συνοδεύεται από υψηλή προστιθέμενη αξία σε συνδυασμό με την επέκταση της αγοράς ενός παραδοσιακού προϊόντος και τη σημαντική μείωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων από τα απόνερα του ελαιοτριβείου.
Η επέκταση της καινοτομίας με πώληση της χρήσης της ευρεσιτεχνίας σε άλλες επιχειρήσεις μπορεί επιπρόσθετα να μεγεθύνει την προστιθέμενη αξία και να δημιουργήσει εξωστρέφεια με προνομιακή χρήση πόρων που είναι διαθέσιμοι μόνο σε μεσογειακό περιβάλλον. Επιπλέον, η προσπάθεια ήδη έχει ξεκινήσει να αποκτά εμπορική διάσταση αφού η εταιρεία παράγει τις πρώτες δοκιμαστικές παρτίδες για εξειδικευμένες επιχειρήσεις βιοδραστικών προϊόντων.
Η επέκταση της ιδέας αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας, να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας για την εξαγωγή των πολυφαινολών από τα φυτικά νερά της ελιάς και την παραγωγή των ενθυλακωμένων παραγώγων. Επίσης, στόχος είναι να προωθήσει την κοινωνία της γνώσης με την αναγνώριση της θετικής δράσης των αντιοξειδωτικών της ελιάς στα γαλακτικά βακτήρια, που έχει επίσης και άλλες γενικότερης φύσεως εφαρμογές και έχει κατοχυρωθεί με το Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ 1007638.
Παραγωγή Βιοδραστικού Γιαουρτιού με Ενσωμάτωση Φυτικών Πολυφαινολών
|
Τομέας Παρέμβασης:
|
Έρευνα
|
Περιφέρεια:
|
Θεσσαλίας
|
Επιχ. Πρόγραμμα:
|
Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα
|
Δράση:
|
Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
|
Ταμείο:
|
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
|
Εταιρεία:
|
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ Ε.Π.Ε.
|
Δημόσια Δαπάνη:
|
7.000 ευρώ
|
Φορέας Υλοποίησης:
|
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης & Εφαρμογής Δράσεων στους Τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας
|
|