Σ.Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ - Παραγωγή και εμπορία προϊόντων και εξοπλισμού μελισσοκομίας | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Η εταιρεία Σ.Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. έχει ως αντικείμενο εργασιών την υποστήριξη των μελισσοκόμων με εξοπλισμό, αναλώσιμα και μελισσοτροφές, στη Θεσσαλία και την υπόλοιπη χώρα. Η εταιρεία αξιοποίησε αποτελεσματικά δύο επενδυτικά προγράμματα. Η μια επένδυση χρηματοδοτήθηκε από τη δράση «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες» και αφορούσε στη δημιουργία γραμμής κυψελών από κολλητή ξυλεία Ελάτης. Με το δεύτερο πρόγραμμα, με τίτλο «Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», η επιχείρηση επιθυμούσε σε συνεργασία με εξειδικευμένο φορέα καινοτομίας να διερευνήσει ως α' ύλη παραγωγής μελισσοτροφής την λακτόζη του τυρογάλακτος. Ειδικότερα, με τη συμμετοχή της επιχείρησης στη δράση «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες», η επιχείρηση υλοποίησε επένδυση συνολικού ύψους 398.750,00 ευρώ και επιδιώχθηκε η δημιουργία γραμμής παραγωγής κυψελών νέου τύπου, από κολλητή ξυλεία ελάτης. Με στόχο την παραγωγή ενός καινοτόμου, οικονομικού και ανταγωνιστικού προϊόντος, η επιχείρηση προμηθεύτηκε σύγχρονο εξοπλισμό και πιο συγκεκριμένα, εργαλειομηχανές για την παραγωγή κυψελών μελισσοκομίας, αποτελούμενες από μικρά τεμάχια ξύλου κολλημένα μεταξύ τους, και όχι μονοκόμματα. Η νέα παραγόμενη κυψέλη πλεονεκτεί έναντι της προηγούμενης επειδή η προμήθεια ξύλου σε μικρές διαστάσεις είναι εξαιρετικά οικονομικότερη σε σχέση με ξυλεία μεγάλων διαστάσεων και το ξύλο είναι καλύτερης ποιότητας αντέχοντας περισσότερο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η επένδυση συνέβαλε στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας η οποία επέφερε αύξηση του κύκλου εργασιών και νέων θέσεων εργασίας. Με τη συμμετοχή της επιχείρησης στη δράση «Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», η εταιρεία στόχευε στην παραγωγή μελισσοτροφής με τη χρήση τυρογάλακτος, που είναι άμεσα διαθέσιμο και σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η εταιρεία αξιοποιώντας το κουπόνι καινοτομίας απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της έρευνας παράχθηκε με επιτυχία σε βιομηχανική κλίμακα μελισσοτροφή τύπου βανίλιας, με ενσωμάτωση τυρογάλακτος ως αΆ ύλη σε σημαντικό ποσοστό και αντίστοιχη μείωση της χρησιμοποιούμενης ζάχαρης με προφανές περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό όφελος καθώς το τυρόγαλα έχει πρακτικά μηδενικό κόστος μια και αποτελεί απόβλητο της γαλακτοβιομηχανίας που επιβαρύνει το περιβάλλον. Η παραγωγή του πραγματοποιήθηκε με χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως οι τεχνολογίες μεμβρανών, που χρησιμοποιήθηκαν για την αποπρωτεϊνωση και συμπύκνωση του τυρογάλακτος καθώς και η τεχνολογία διάσπασης της λακτόζης με ένζυμο λακτάσης. Η αποδοχή του προϊόντος από τις μέλισσες αποδείχθηκε εξαιρετική και χωρίς παρενέργειες στην υγεία τους. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε αποτελεί σημαντική εναλλακτική λύση για μια περιβαλλοντικά φιλική και προσοδοφόρα διαχείριση του τυρογάλακτος από τις βιομηχανίες παραγωγής τυριών. Η επιχείρηση με την υποβολή του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας σχεδιάζει να δημιουργήσει βιομηχανική μονάδα παραγωγής του προϊόντος και να επεκτείνει το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας σε Ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο. Η επέκταση της ιδέας αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας, να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας για την διαχείριση των μονάδων μεμβρανών Υπερδιήθησης & Νανοδιήθησης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του προϊόντος. Επιπλέον τυχόν εξαγωγές του παραγόμενου προϊόντος ή της παραχθείσας τεχνογνωσίας αναμένεται να εντείνουν την ανάπτυξη τοπικά και περιφερειακά και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Η άριστη χρήση του κουπονιού καινοτομίας έδειξε πως η χρήση της έρευνας μπορεί να δημιουργήσει παραγωγικές τεχνικές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από το ερευνητικό ίδρυμα όσο και από την επιχείρηση.
Website: http://www.evag.gr/
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||