Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νέα και Ενδιαφέροντα
8/8/2016 - Α. Χαρίτσης: «Προτεραιότητα ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο - Η Κυβέρνηση διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ανασκαφής του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας»

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διημερίδα «Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης» που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκάδας στις 5 και 6 Αυγούστου. Το θέμα της ομιλίας του Υφυπουργού ήταν: «Η σημασία του πολιτισμού στο σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη – Η νέα αντίληψη στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι ο πολιτισμός κατέχει καίρια θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και ανέπτυξε τους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι σχετικές πρωτοβουλίες: (1) ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, (2) ζωντανή σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά ως δημόσιο αγαθό, (3) στήριξη της σύγχρονης πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής και ευρύτερα της αποκαλούμενης «δημιουργικής βιομηχανίας».

Ο κ. Χαρίτσης εξήγησε πώς οι άξονες αυτοί εισέρχονται ως προτεραιότητες στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και εξέθεσε διεξοδικά τις δράσεις για τον πολιτισμό που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των επιμέρους Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προτεραιότητα που αποδίδεται στις νέες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων) στον τομέα της «πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας». Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός:  «Συνολικά, το νέο παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο στοχεύουμε, βάζει στο κέντρο τη γνώση και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων». Ο κ. Χαρίτσης στάθηκε ακόμη στη συνεργασία ανάμεσα στους χώρους του πολιτισμού αφενός και της έρευνας και καινοτομίας αφετέρου, και συγκεκριμένα στη δράση «Πολιτισμός, Πολιτιστική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία» που ανήγγειλαν ο Τομέας Έρευνας του Υπουργείου Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού (με προϋπολογισμό 14 εκατ. €). Η προώθηση της καινοτόμου τεχνολογίας για τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα πεδίο όπου η χώρα μας ήδη πρωτοστατεί και όπου διαφαίνονται σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Ο Υφυπουργός επισήμανε επίσης ότι, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, έργα υποδομής για τον πολιτισμό θα μπορούν κατά κύριο λόγο να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. «Έγκειται», τόνισε, «στους Δήμους και τις Περιφέρειες να καταθέσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Οικονομίας, ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης».

Τέλος, σε σχέση με το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας, που αποτέλεσε και την αφορμή για την πραγματοποίηση της ενδιαφέρουσας διημερίδας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα  συνεργαστεί στενά με τον Δήμο Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργασιών αποκάλυψης του πολύ σημαντικού αυτού μνημείου.


backεπιστροφή

Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19