Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νέα και Ενδιαφέροντα
12/9/2016 - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού: «Τα Βήματα του Επιχειρείν» στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και παρεμβάσεις έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Ηλία Ξανθάκο, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Παναγιώτη Κορκολή.


Ο κ. Σταθάκης, στην εισαγωγή του, επανέλαβε ότι έχει κλείσει πλέον ο κύκλος της ύφεσης. Περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου η ανάπτυξη που ξεκινά να είναι βιώσιμη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία ως κεντρικά στοιχεία στον παραγωγικό μετασχηματισμό που επιδιώκεται.


Με την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, είπε χαρακτηριστικά, θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναπτυξιακή στρατηγική, όπου κεντρική θέση έχει η ανάπτυξη αλυσίδων αξίας και η έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το Υπουργείο, όπως τους νόμους για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης που ήδη ψηφίστηκαν, τον Αναπτυξιακό Νόμο, και τα νομοσχέδια που ακολουθούν για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και για τα Επιμελητήρια.
Ανέφερε, επίσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και την ίδρυση ενός πολύ μεγάλου ταμείου, του «Fund of Funds», σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.


Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ηλίας Ξανθάκος, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.


Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, παρουσίασε τις κινήσεις που γίνονται για την απλοποίηση της σύστασης επιχείρησης. Αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων όπου κεντρική θέση έχει η αυτοαδειοδότηση.


Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, περιέγραψε τις βασικές αρχές του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, δηλώνοντας ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθούν τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης που αφορούν το 90% περίπου των σχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν. Το κάθε ένα από αυτά τα καθεστώτα, τόνισε, έχει πόρους 150 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του έτους θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ σε σχέδια που έχουν ενταχθεί στους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους.


Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Παναγιώτης Κορκολής, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι εντός Οκτωβρίου θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις για τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό που επέδειξε μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον.


Διαβάστε εδώ τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της εκδήλωσης.


backεπιστροφή

Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19