Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νέα και Ενδιαφέροντα
23/9/2021 - Ένταξη στο ΕΠΑνΕΚ του νέου Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου, που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, προϋπολογισμού 363,7 εκατ. ευρώ

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΠΑνΕΚ του νέου Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου, το οποίο κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, το οποίο εντάσσεται με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ &ΤΣ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 363,7 εκατ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη σε 166,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα το έργο αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα εισάγεται στην Ελλάδα, θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) και από εκεί στους τελικούς καταναλωτές. Μέσω του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα διοχετεύεται φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική όσο και στην περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έτσι ώστε ταυτόχρονα να διευρύνονται οι ενεργειακές πηγές της χώρας μας και να ενισχύεται ο ρόλος της ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά οφέλη και προς τον τελικό καταναλωτή καθώς (α) προωθείται ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών φυσικού αερίου, (β) βελτιώνεται η αξιοπιστία και ευελιξία του ΕΣΦΑ καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων και (γ) προστατεύεται το περιβάλλον. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων


backεπιστροφή

Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19