Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νέα και Ενδιαφέροντα
20/2/2019 - «Οι Ερευνητικές Υποδομές στην υπηρεσία της Κοινωνίας και της Οικονομίας της Γνώσης»

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ), διοργανώνουν από κοινού, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 (10:00 – 17.00 η ώρα), στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο: «Οι Ερευνητικές Υποδομές στην υπηρεσία της Κοινωνίας και της Οικονομίας της Γνώσης».

Στην εκδήλωση θα παραστούν και θα χαιρετήσουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα.

 

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη και η συμβολή μεγάλων Ερευνητικών Υποδομών της χώρας μας στην Κοινωνία και στην ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας μέσω της Έρευνας και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Οι Ερευνητικές Υποδομές αποτελούν ένα κύριο δομικό στοιχείο του ερευνητικού συστήματος κάθε χώρας αλλά και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας,  ενώ, μαζί με το ερευνητικό δυναμικό αποτελούν συστατικό στοιχείο της «ικανότητας» (capacity) για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Είναι συνεπώς σημαντικό να τονισθεί ότι η έννοια των ερευνητικών υποδομών δεν περιορίζεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, αλλά περιλαμβάνει το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία, την πληροφορία, τη δικτύωση και όλα τα απαιτούμενα άυλα στοιχεία για την λειτουργία και πλήρη αξιοποίησή τους. Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά, η ανάπτυξη «ικανότητας» συνιστά έναν από τους τρείς άξονες της εθνικής πολιτικής έρευνας και καινοτομίας, παράλληλα με την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας και τις εμβληματικές πρωτοβουλίες.

Για την Προγραμματική Περίοδο 2014-20 διαμορφώθηκε ένα Πολυετές Σχέδιο Χρηματοδότησης Ερευνητικών Υποδομών, το οποίο περιλαμβάνει 28 ολοκληρωμένες υποδομές εθνικής εμβέλειας και ανοιχτής πρόσβασης με στοιχεία εξωστρέφειας, βιωσιμότητας και υποστήριξης της καινοτομίας. 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιασθούν οι κύριες πολιτικές κατευθύνσεις και πρωτοβουλίες για την στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα. Θα ακολουθήσει ενημέρωση για την διαδικασία διαμόρφωσης του Πολυετούς Σχεδίου Χρηματοδότησης Ερευνητικών Υποδομών της περιόδου 2014-20, καθώς και για την μέχρι τώρα εξέλιξη της υλοποίησής του μέσα από την ένταξη και χρηματοδότηση 28 ερευνητικών υποδομών από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» 2014-20.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παράλληλες συνεδριάσεις (Συζητήσεις Στρογγυλής Τραπέζης) στους θεματικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι 28 Ερευνητικές Υποδομές, όπου θα συζητηθούν θέματα όπως η  ταυτότητα της κάθε υποδομής, η συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, οι πολιτικές πρόσβασης σε αυτές, η εξυπηρέτηση των χρηστών και η συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων (brain drain και brain waste). 


backεπιστροφή

Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19