Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νέα και Ενδιαφέροντα
28/6/2016 - Η νέα πρόταση της Επιτροπής βοηθά Κύπρο και Ελλάδα να αξιοποιήσουν πλήρως τις επενδυτικές ευκαιρίες των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Η Επιτροπή προτείνει τη διατήρηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ ύψους 85 % για την Κύπρο και την παράταση του μηχανισμού «συμπληρωματικής πληρωμής» («top-up»), κάτι που μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα.

Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση επηρέασε βαθύτατα τους εθνικούς και περιφερειακούς προϋπολογισμούς σε πολλά κράτη μέλη, περιορίζοντας τη χρηματοδότηση για όλους τους τύπους επενδύσεων. Κατά συνέπεια, η σημασία των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για τις δημόσιες επενδύσεις στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ιδίως στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από δημοσιονομικές δυσκολίες.

Η Επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της βοήθειάς της προς αυτά τα κράτη μέλη, ούτως ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.

Η Κύπρος θα επωφεληθεί από την παράταση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ ύψους 85 %

Ο κανονισμός για τα ΕΔΕΤ για την περίοδο 2014-2020 προέβλεπε αρχικώς ότι η Κύπρος θα επωφελείτο από ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ ύψους 85 % για τα κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) έως τον Ιούνιο του 2017.

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση μετά την επιτυχή έξοδο της Κύπρου από το οικονομικό πρόγραμμα και για να δοθεί επιπλέον ώθηση στις επενδύσεις, σήμερα η Επιτροπή προτείνει να παραταθεί το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ για την Κύπρο ύψους 85 % έως το τέλος της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020. Με αυτόν τον τρόπο, το όφελος για τον κυπριακό προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 99 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την παράταση του μηχανισμού «συμπληρωματικής πληρωμής»

Ο κανονισμός προβλέπει ότι, κατόπιν αιτήσεως, οι χώρες που υπάγονται σε προγράμματα στήριξης της σταθερότητας επωφελούνται από μια προσωρινή αύξηση των πληρωμών κατά 10% (το λεγόμενο «top-up») έως τις 30 Ιουνίου 2016

Η συμπληρωματική αυτή πληρωμή είχε ως αποτέλεσμα την άμεση ελάφρυνση της δημοσιονομικής πίεσης και εξασφάλισε μεγαλύτερη ρευστότητα για την έναρξη επενδύσεων. Από το 2011 έως το 2015, χάρη σΆ αυτή τη διάταξη, η Ελλάδα έλαβε ήδη 1,3 δισ. ευρώ νωρίτερα απΆ ό,τι είχε προγραμματιστεί. Αυτό επέτρεψε να ξεκινήσει ταχύτερα η υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Σήμερα η Επιτροπή προτείνει να παραταθεί η επιλεξιμότητα για τον εν λόγω μηχανισμό συμπληρωματικής πληρωμής πέρα από τον Ιούνιο του 2016, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πρόταση πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Περισσότερες πληροφορίες:

    Δελτίο Τύπου
    Πρόταση
    Έκθεση
    @EU_Regional @CorinaCretuEU


backεπιστροφή

Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19