Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Προκηρύξεις

Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) [22/3/2019]


Η Δράση με διαχειριστή την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στοχεύει στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παροχής Επενδυτικών Δανείων και Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης με ευνοϊκούς όρους.


Προϋπολογισμός της Δράσης

Το ύψος του συγχρηματοδοτούμενου ταμείου «ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΙΙ» αυξάνεται με την τελευταία τροποποίηση της Δράσης κατά 180 εκ. ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται πλέον στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίουτριών εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.003.300.000 ευρώ).

Αντίστοιχα αυξάνονται και οι διαθέσιμοι πόροι για τη Δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση», οι οποίοι ανέρχονται σε 989.253.800 ευρώ, διαμορφώνοντας τα συνολικά συνεπενδυόμενα κεφάλαια ΕΑΤ-Τραπεζών και για τα τέσσερα υποπρογράμματα σε περίπου 2,3 δις ευρώ (EAT: 1,003 δις – Τράπεζες: 1,297 δις ευρώ).

Στο κεφάλαιο κάθε δανείου το 40% παρέχεται άτοκα από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, οι οποίοι συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ).

 
Δικαιούχοι της Δράσης

Για τα Υποπρογράμματα 1-2: Υπό σύσταση, νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Για το Υποπρόγραμμα 3:  Νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του COVID – 19, βάσει συγκεκριμένων Κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ).



Προσφερόμενα δάνεια - Προσοχή: Ανοιχτό για αιτήσεις είναι μόνο το Υποπρόγραμμα Α

 

Α. Επιχειρηματικά Δάνεια για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων (επενδυτικού σκοπού)

  • Ύψος δανείου: 25.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ
  • Η εκταμίευση πραγματοποιείται εφάπαξ ή τμηματικά εντός 24 μηνών από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως την 31.10.2023, όποια από τις ανωτέρω ημερομηνίες προηγείται.
  • Διάρκεια αποπληρωμής: 5-10 έτη με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 36 μήνες,
  • Η εκδήλωση ενδιαφέροντος των Επιχειρήσεων, πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr, δηλώνοντας την Τράπεζα συνεργασίας, από την οποία επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί.

________________________________________________________________________________________


Β. Δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ειδικού σκοπού – (Κεφαλαίου Κίνησης για την ανάπτυξη / επέκταση της επιχείρησης)

• Ύψος δανείου: 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ συσχετιζόμενο με τον κύκλο εργασιών, με στόχο την κάλυψη αναγκών αναπτυξιακού χαρακτήρα.

• Επιλέξιμες οι δαπάνες: Δαπάνες που θα σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και το συναλλακτικό της κύκλωμα. Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος ως δαπάνη. Δεν υπάρχει υποχρέωση ταύτισης τεκμηρίωσης της χρήσης του δανείου Κεφαλαίου Κίνησης με σχετικά παραστατικά δαπανών.

• Διάρκεια αποπληρωμής: 24 έως 60 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.

• Το δάνειο εκταμιεύεται εφάπαξ ή τμηματικά, εντός 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.  

• Κάθε επιχείρηση δύναται να ενταχθεί, υπό προϋποθέσεις, και στα δύο είδη ευνοϊκών δανείων.


Γ. Παροχή Κεφαλαίων Κίνησης άτοκα, με επιδότηση επιτοκίου στο 100% για δύο χρόνια, λόγω πανδημίας COVID-19

Ύψος δανείου: Έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους. Για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών. Το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

• Επιλέξιμες δαπάνες: Δαπάνες που θα σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και το συναλλακτικό της κύκλωμα. Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος ως δαπάνη.

• Δεν υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης της χρήσης του δανείου Κεφαλαίου Κίνησης με σχετικά παραστατικά δαπανών.

• Διάρκεια αποπληρωμής: 24 έως 60 μήνες με δυνατότητα περιόδου χάριτος 6 έως 12 μήνες.

• Το δάνειο εκταμιεύεται εφάπαξ ή με τμηματικές εκταμιεύσεις  στον λογαριασμό της επιχείρησης.

• Η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020

• Το επιτόκιο που χρεώνεται στην συμμετοχή της Τράπεζας στο δανειακό κεφάλαιο, δεν υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται (δύο πρώτα έτη). Για το διάστημα αυτό το επιτόκιο του δανείου θα είναι σταθερό.


Δ. «Υποπρόγραμμα 4» για την παροχή Κεφαλαίων Κίνησης άτοκα για δύο χρόνια

Tο Υποπρόγραμμα 4 της Δράσης Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αφορά δάνεια συνεπένδυσης, (με ποσοστό 5% ΕΑΤ : 95% Τράπεζες) με επιδότηση του επιτοκίου για δύο έτη. Στον πλαίσιο του υποπρογράμματος 4, προστίθενται επιπλέον πόροι ΤΕΠΙΧ ΙΙ ύψους 180 εκ. ευρώ, διαμορφώνοντας τα συνολικά συνεπενδυόμενα κεφάλαια ΕΑΤ - Τραπεζών και για τα τέσσερα υποπρογράμματα σε περίπου 2,3 δις ευρώ (EAT: 1,003 δις – Τράπεζες: 1,297 δις ευρώ).

Επιλεξιμότητα: Το Υποπρόγραμμα 4 αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση δανειοδότησης στο πλαίσιο του Υποπρογράμματος 3, αλλά δεν εγκρίθηκε καμία εκ των αιτήσεών τους λόγω μη διαθεσιμότητας πόρων.

Δεν είναι επιλέξιμες να δανειοδοτηθούν στο υποπρόγραμμα 4, επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει ένα τουλάχιστο δάνειο στα πλαίσια του υποπρογράμματος 3 του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ή έχουν λάβει δάνειο με εγγύηση από το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID 19».


Συνεργαζόμενες τράπεζες

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ALPHA BANK
EFG EUROBANK
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

 
Επικοινωνία – Πληροφορίες

Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Τηλεφωνική ενημέρωση: στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ έως τις 4.30 μ.μ.

Εmail: infoepan@mou.gr

Ιστοσελίδεςwww.antagonistikotita.gr, www.hdb.gr



Συνημμένα Αρχεία
14/12/2021 Πληροφοριακό Γράφημα της Δράσης (Infographic)
16/9/2020 Τρίτη (3η) & τέταρτη (4η) τροποποίηση Πρόσκλησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ - Επιχειρηματική Χρηματοδότηση [Τελευταία τροποποίηση της Πρόσκλησης]
16/9/2020 Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις Υποπρογράμματος 4 για την παροχή Κεφαλαίων Κίνησης άτοκα για δύο χρόνια
7/5/2020 Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις Υποπρογράμματος 3 «Κεφάλαιο Κίνησης με Επιδότηση Επιτοκίου λόγω Πανδημίας COVID-19»
4/5/2020 Δεύτερη (2η) τροποποίηση Πρόσκλησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ - Επιχειρηματική Χρηματοδότηση
2/9/2019 Σύνοψη Δράσης
22/3/2019 Πρώτη (1η) τροποποίηση Πρόσκλησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ - Επιχειρηματική Χρηματοδότηση
Επιστροφή



Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19