Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
14/6/2016 - Ομιλία Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ήταν ομιλητής στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ξεκινώντας την παρέμβασή του, υπενθύμισε τα τρία βασικά σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές, δηλαδή τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, του τραπεζικού συστήματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς περιελάμβανε το σύνολο των βημάτων που απαιτούνται για τα δύο πρώτα σημεία της συμφωνίας. Για τη συνέχεια, βασικό ζητούμενο είναι η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Στη βάση αυτή ο Υπουργός περιέγραψε τρία διλήμματα:

  • Το πρώτο αφορά το περιεχόμενο της ανάπτυξης που επιθυμούμε και την ενδεδειγμένη στρατηγική για να την πετύχουμε. Χαρακτήρισε αποτυχημένη τη στρατηγική που βασίζεται στους χαμηλούς μισθούς και πρότεινε να στηριχθούμε στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στην κατεύθυνση ενίσχυσης δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
  • Το δεύτερο έχει να κάνει με το αν η ανάπτυξη θα στραφεί σε εξωστρεφείς δραστηριότητες ή θα συνεχίσει να στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση. Υποστήριξε ότι η έξοδος από την κρίση θα πρέπει να στηριχθεί σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, που θα αναπτυχθούν δίπλα σε παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός.
  • Το τρίτο δίλημμα αφορά το ίδιο το κράτος και το αν θα παίξει ενεργό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία. Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κράτους ικανού να επιτελέσει το ρόλο του αρωγού της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία.

Στη συνέχεια ο Υπουργός ανέφερε έξι πρωτοβουλίες μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί ένας κύκλος επενδύσεων στην οικονομία από τον ιδιωτικό τομέα:

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Έχει πέντε σημαντικές διαφορές από τους προηγούμενους: είναι στοχευμένος στην προώθηση της καινοτομίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέρα από τα παραδοσιακά, ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και τέλος, προσφέρει σταθερό φορολογικό καθεστώς στις μεγάλες επενδύσεις. Παράλληλα, οι μεταβατικές διατάξεις του νέου Νόμου επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα από τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς, ξεκαθαρίζοντας ποιες επενδύσεις μπορούν να προχωρήσουν, βρίσκοντας πόρους για τη χρηματοδότησή τους και επιταχύνοντας τη διαδικασία αξιολόγησης.

Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20. Ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπάρξει «ένεση» 8 δισ. ευρώ στην οικονομία, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα 750 εκατ. ευρώ το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ζητούμενο είναι να ολοκληρωθούν τα έργα σε εκκρεμότητα, να τονωθεί η ρευστότητα της οικονομίας και να στηριχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.

Σχέδιο Γιούνκερ. Έχουν ενταχθεί 42 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ, για τα οποία αναζητείται χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.

Χρηματοδοτική διπλωματία. Ήδη μια σειρά διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (EIB, EBRD, IFC) έχουν ξεκινήσει ή εντείνουν τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική οικονομία.

Τραπεζικό σύστημα. Ζητούμενο είναι να το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί ομαλά τις οικονομικές δραστηριότητες. Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποκατασταθεί η ομαλή πρόσβαση των τραπεζών στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, που συνεπάγεται επιστροφή του waiver, μείωση του haircut των ελληνικών ενεχύρων και ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Παράλληλα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Επιχειρηματικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και εντός του μήνα θα ολοκληρωθούν σχετικές μελέτες που διενεργούνται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Προωθείται, επίσης, η δημιουργία ενός συστήματος εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, αντίστοιχου των ΚΕΠ. Τέλος, έχει ολοκληρωθεί και εντός του επόμενου μήνα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος για τις δημόσιες προμήθειες και συμβάσεις, που εδράζεται στην νέα τεχνολογία και σε ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης.

Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, επαναλαμβάνοντας ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης διαμορφώνει συνθήκες οικονομικής σταθερότητας σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα αποτελεί κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας. Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι πλέον η οικονομία γυρίζει σελίδα.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης