«Η αναπτυξιακή μας στρατηγική ενσωματώνει τις αρχές, τις αξίες, το ήθος και το σχέδιο με το οποίο οφείλουμε να πορευτούμε από δω και πέρα προκειμένου να απαντήσουμε στην κρίση και να βάλουμε τις βάσεις για μία διαφορετική Ελλάδα, που θα βασίζεται σ`Α ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο» υπογράμμισε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην ομιλία του στην Ολομέρεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2011. Ο Υπουργός διέψευσε τα καταστροφολογικά σενάρια που διακινούνται από διάφορα κέντρα για χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι εθνική ανάγκη να αποκατασταθεί ταχύτατα η φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν αρκεί η λογιστική τήρηση του Μνημονίου για την επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές. Απαιτούνται απτά δείγματα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής, που να διαψεύσουν τις προφητείες που διακινούν οι εγχώριοι και οι αλλοδαποί καταστροφολόγοι.»
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία για τη μείωση των τιμών που επιτεύχθηκε σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες, αναγγέλλοντας την επέκτασή της σε περισσότερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες. Τονίζοντας την κοινωνική σημασία αυτής της συμφωνίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Πρέπει να “γεφυρώσουμε” τις κοινωνικές ομάδες μεταξύ τους, να μην στρέφεται η μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε “γέφυρες” κοινών συμφερόντων γιατί η μείωση τιμών συμφέρει και τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.»
Ακόμη, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την αναθέρμανση της αγοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας όπως είναι ο νέος επενδυτικός νόμος, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του ΕΣΠΑ, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η προώθηση της νεανικής και καινοτόμας επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα καθώς τελειώνει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Η Ελλάδα βιώνει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, θα είναι καθοριστικές και θα κρίνουν τελικά, αν θα τεθεί στο περιθώριο μια ολόκληρη γενιά και αν θα απαξιωθούν δεκαετίες κοινωνικής προόδου. Η κοινωνία αγωνιά και μας παρακολουθεί. Η κοινωνία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσδοκά και εμείς οφείλουμε να επιδείξουμε αίσθημα εθνικής ευθύνης.
'Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που επωμίζονται το δυσβάσταχτο κόστος της προσαρμογής και της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και γνωρίζουν, επίσης, πολύ καλά ότι η οικονομία της χώρας εγκαταλείφθηκε απροετοίμαστη στη δίνη της κρίσης, φορτωμένη με τρία δυσβάσταχτα βάρη:
- Τον εκτροχιασμό της οικονομίας με την εκτόξευση του ελλείμματος και τη συσσώρευση του χρέους.
- Τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της πραγματικής οικονομίας.
- Το αναποτελεσματικό κράτος.
Οι προκλήσεις, λοιπόν, για το πολιτικό σύστημα είναι πολύ μεγάλες. Σήμερα, μετά τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης και αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Στη συγκυρία αυτή, η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος προϋποθέτει συγκροτημένες, ρεαλιστικές προτάσεις για την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπήκε σε τροχιά χρεοκοπίας, διότι μεταξύ των άλλων ουσιαστικά κατέρρευσε ένα μοντέλο ανάπτυξης. Συνεπώς, η απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι ουδέτερη, δεν μπορεί να είναι υποκριτική και γενικόλογη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εύκολη ρητορεία και ανέξοδες συνταγές πολιτικής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι εθνική ανάγκη να αποκατασταθεί ταχύτατα η φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν αρκεί η λογιστική τήρηση του Μνημονίου για την επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές. Απαιτούνται απτά δείγματα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής, που να διαψεύσουν τις προφητείες που διακινούν οι εγχώριοι και οι αλλοδαποί καταστροφολόγοι.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχουν διατυπωθεί για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας τέσσερις προφητείες. Η Κυβέρνηση, με αίσθημα εθνική ευθύνης, διαψεύδει καθημερινά και απαξιώνει στην πράξη τις προφητείες των καταστροφολόγων που επενδύουν στην καταστροφή της χώρας.
Η πρώτη, λοιπόν, προφητεία προέβλεπε την αποτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής, της δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Διαψεύστηκαν. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έχουμε μείωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ στο τρέχον οικονομικό έτος.
Η δεύτερη προφητεία των επαγγελματιών καταστροφολόγων προέβλεπε την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής της χώρας. Η ελληνική κοινωνία απαξίωσε πλήρως αυτό το σενάριο! Η ελληνική κοινωνία επέδειξε ωριμότητα και αίσθημα ευθύνης, διαφυλάσσοντας κοινωνικές αξίες και εθνικές προτεραιότητες.
Η τρίτη προφητεία βεβαίωνε τη διεθνή κοινότητα ότι ήταν ζήτημα χρόνου να συντελεστεί η καταστροφή ή η αποδιάρθρωση της πραγματικής οικονομίας. Πριν από έξι μήνες, σας θυμίζω, κάποιοι από τους μεγαλόσχημους συντάκτες αρνητικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Είναι μια χαμένη περίπτωση», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Αυτές τις ημέρες δόθηκαν κάποια στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Η απάντηση είναι αποστομωτική, πραγματικά. Είναι 31,3% πάνω οι βιομηχανικές παραγγελίες στην εξωτερική αγορά της ευρωζώνης. Επαναλαμβάνω, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις χώρες της ευρωζώνης είναι 31,3% πάνω και 54,7% είναι στις χώρες εκτός της ευρωζώνης. Οι βιομηχανικές παραγγελίες των βιομηχανικών επιχειρήσεων προς άλλες χώρες! Στις εξαγωγές έχουμε αύξηση 24% από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Οκτώβρη του 2010.
Υπάρχει όμως, και μία τέταρτη προφητεία, ότι θα χρειαστούμε σαν έθνος τουλάχιστον δέκα χρόνια για να υλοποιήσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, ότι θα δυσκολευτούμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Λοιπόν, εμείς είμαστε αποφασισμένοι με σχέδιο, συντονισμό και αποτελεσματικότητα να διαψεύσουμε μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες και αυτή την προφητεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο διάλογο διατυπωμένες δύο προτάσεις. Η πρώτη πρόταση λέει να γίνουμε φτωχότεροι, με την ελπίδα ότι μία βίαιη και οριζόντια υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας θα προσελκύσει κεφάλαια, θα επανατοποθετήσει την επιχειρηματικότητα και τις κοινωνικοπολιτικές δομές σε νέες βάσεις. Ποιοι διεκδικούν την πρόταση αυτής της πατρότητας; Οι αλλοδαποί επαγγελματίες καταστροφολόγοι και ορισμένοι εγχώριοι. Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι ουσιαστικά δεν συμβάλλουν αυτές οι προσπάθειες και αυτές οι προτάσεις στην αποκατάσταση της φερεγγυότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή που εφαρμόζεται από εμάς. Είναι το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας από την εθνική κρίση και η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Έχει επώδυνες πλευρές. Ωστόσο από την άλλη πλευρά είναι σίγουρο ότι οδηγεί σταθερά στην έξοδο από την κρίση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Καταρχήν με το νέο επενδυτικό νόμο αναθερμαίνουμε την αγορά. Δύο φορές το χρόνο δίνουμε ένα δις ευρώ με συγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2011. Δύο φορές το χρόνο θα έχουμε μία πρότυπη διαδικασία. Θα βγαίνουν προκηρύξεις που στοχεύουν στην κινητοποίηση των επενδύσεων, που προάγουν τη γνώση, τις υγιείς επιχειρήσεις, τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, τις καινοτόμες επιχειρήσεις, αυτές που στηρίζουν τη νέα γενιά.
Σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα. Δεν εκμαυλίζουμε την κοινωνία τάσσοντας επιχορήγηση σε όλους. Εισάγουμε γενναίες φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια, στοχευμένες επιχορηγήσεις για τους νέους, τεχνολογική ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή. Για κάθε ένα ευρώ επιδότηση δίνουμε τρία ευρώ φοροαπαλλαγές στις πολύ μικρές, στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Αναθερμαίνουμε την αγορά με το ΕΣΠΑ. Φέρνουμε ένα χρόνο μπροστά το ΕΣΠΑ. Θυμίζω στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας που κόπτονται τώρα για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ότι μας το παρέδωσαν με ποσοστό απορροφητικότητας 2,9% και σήμερα είναι στο 16% και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στο 17% και του χρόνου θα διπλασιαστεί. Μιλάμε για δαπάνες 5,2 δις ευρώ και δεν μένουμε μόνο εκεί. Χθες ανακοινώσαμε την ένταξη δέκα μεγάλων έργων υποδομών στο ΕΣΠΑ 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, ιδρύουμε το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης με στόχο να μοχλεύσουμε 1,2 δις ευρώ κοινοτικούς πόρους, εκ των οποίων 460 εκατομμύρια που κατατέθηκαν,πριν από ένα μήνα, είναι για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Βοηθάμε τη ρευστότητα με δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις επιχειρήσεις, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Βελτιώνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα σας πω για παράδειγμα ότι ένας υδραυλικός χρειαζόταν δεκαπέντε επιμέρους άδειες για να πάρει την τελική του άδεια. Τώρα θα χρειάζεται τρεις. Ένα ζαχαροπλαστείο χρειαζόταν έξι μήνες για να πάρει άδεια. Σήμερα θα την παίρνει σε λιγότερο από τρεις και με κόστος λιγότερο από δυόμισι χιλιάδες αντί για πέντε χιλιάδες που είχε με το προηγούμενο καθεστώς.
Κάνουμε τις εξαγωγές οδηγό και «ατμομηχανή» της ανάκαμψης. Δέκα τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας το 2012 θα είναι οι εξαγωγές της χώρας. Μια μονάδα στο ΑΕΠ θα πάρουμε τα επόμενα δύο χρόνια από τις εξαγωγές και στο τέλος του 2014 θα έχουμε φτάσει στο 16%. Για πρώτη φορά υπάρχει συγκροτημένη πολιτική για την εξωστρέφεια με πόρους. Υπάρχει πρόγραμμα 30 εκατομμυρίων ευρώ για την εξωστρέφεια. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 συστήνεται το Ταμείο Εξωστρέφειας, που λέγεται Gο2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενισχύουμε τη νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Θέλουμε οι εργάτες της γνώσης, όλοι όσοι αισθάνονται ότι είναι σε αδιέξοδο, αυτοί που σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, να κάνουν τη δική τους επιχείρηση. Στο νέο νόμο προβλέπεται η επιδότηση λειτουργικών δαπανών, δαπανών ανθρώπινου δυναμικού μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ για όποιο νέο μέχρι σαράντα χρονών θέλει να επιχειρήσει. Βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή δημόσια διαβούλευση με τους νέους ανθρώπους.
Τέλος, μειώνουμε τις τιμές των προϊόντων. Τους τελευταίους μήνες καλέσαμε τους επιχειρηματίες για να μειώσουμε τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων ανταποκρίθηκε. Περίπου επτακόσια επώνυμα προϊόντα, όλα προϊόντα του καλαθιού της νοικοκυράς, πωλούνται και θα πωλούνται φθηνότερα από δω και πέρα στα ράφια. Επίσης τουλάχιστον σε 1.150 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας οι επιχειρήσεις θα «απορροφήσουν» όλη την αύξηση του ΦΠΑ από την πρώτη Γενάρη για όλο το 2011. Με αυτές τις μειώσεις μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει περίπου πενήντα ευρώ το μήνα, δηλαδή ένα ακόμα καλάθι.
Αυτό είναι το πρώτο «κύμα» μιας πρόσκλησης ευθύνης και αλληλεγγύης που θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε και σε άλλους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών μέσα στο νέο έτος γιατί δεν είναι θέμα μόνο αλληλεγγύης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά είναι και ζήτημα κοινών συμφερόντων. Πρέπει να «γεφυρώσουμε» τις κοινωνικές ομάδες μεταξύ τους, να μην στρέφεται η μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε «γέφυρες» κοινών συμφερόντων γιατί η μείωση τιμών συμφέρει και τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αναπτυξιακή μας στρατηγική ενσωματώνει τις αρχές, τις αξίες, το ήθος και το σχέδιο με το οποίο οφείλουμε να πορευτούμε από δω και πέρα προκειμένου να απαντήσουμε στην κρίση και να βάλουμε τις βάσεις για μία διαφορετική Ελλάδα, μία Ελλάδα που θα βασίζεται σ`Α ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο. Κάνουμε λοιπόν σήμερα τολμηρά βήματα για την Ελλάδα του αύριο, τη νέα Ελλάδα, γιατί πρέπει επιτέλους να βγάλουμε μπροστά την Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί, τους ανθρώπους στους οποίους οφείλουμε να βασιστούμε για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της κρίσης. Τώρα είναι η ευκαιρία να σπάσουμε αυτό τον αρνητικό κύκλο, να ανοίξουμε ένα νέο δημιουργικό κύκλο της παραγωγικής προσπάθειας, της δημιουργίας, του δυναμισμού, της αισιοδοξίας, να δημιουργήσουμε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης στην Ελλάδα».
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300