Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
15/4/2011 - «Στο διαδίκτυο η πρωτοβουλία StartUp Greece για τη νεανική επιχειρηματικότητα»

Χαιρετισμός του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο Συνέδριο EXECOM, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών

Τη λειτουργία της πρωτοβουλίας StartUp Greece, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο Συνέδριο της EXECOM που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Νέων Επιχειρηματιών.

Το StartUp Greece, όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, είναι μια σημαντική κυβερνητική καινοτομία, καθώς, για πρώτη φορά στη δημόσια διοίκηση της χώρας, ενσωματώνονται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα λειτουργίες πληροφόρησης και δικτύωσης και όλο το απαραίτητο υλικό για όποιον ήδη επιχειρεί ή ενδιαφέρεται να επιχειρήσει στην Ελλάδα. «Μέσα από την ψηφιακή αυτή καινοτομία, φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά τους νέους με την καινοτομία, το επιχειρείν, τις νέες ιδέες, μέσα και έξω από τα σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Νόμοι, διαδικασίες, ενισχύσεις, κίνητρα, ιστορίες επιτυχίας και αποτυχίας, επικοινωνία με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όλα βρίσκονται μέσα στο StartUp Greece, στο οποίο σας καλούμε να γίνετε μέλη και να συνδράμετε στην διάχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κηρύσσοντας την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που έχουν υιοθετηθεί έως σήμερα για την προώθηση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, όπως είναι η λειτουργία των Υπηρεσιών Μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και τα προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για νέες επιχειρήσεις στον κλάδο ICT. Όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, «Με τη στρατηγική μας για την ψηφιακή Ελλάδα στοχεύουμε στη δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία στον κλάδο των νέων τεχνολογιών».

Εκτός από τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ που αφορούν στην ενίσχυση με χαμηλότοκα ευνοϊκά δάνεια νέων, καινοτόμων και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδική μνεία έκανε ο υπουργός στο νέο επενδυτικό νόμο, ο οποίος, εκτός από τα γενικά καθεστώτα που ενισχύουν τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν, προβλέπει ειδικό καθεστώς ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών, προϋπολογισμού ύψους 150 εκ ¤ για το 2011.

«Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση επενδύει τόσα πολλά στην επιχειρηματικότητα των νέων και την καινοτομία», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και τόνισε την πεποίθησή του, ότι η νέα γενιά θα εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα www.startupgreece.gov.gr υλοποιείται από εσωτερική ομάδα έργου των υπηρεσιών και φορέων του υπουργείου και «ανέβηκε» σήμερα στο διαδίκτυο σε δοκιμαστική εκδοχή (beta version). Σταδιακά εντάσσονται υπουργεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ώστε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό εργαλείο ενθάρρυνσης της επιχειρηματικής κουλτούρας. Η παρουσίασή της θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του υπουργού:

«Είναι μεγάλη χαρά να είμαι εδώ μαζί σας, ανάμεσα σε νέους επιχειρηματίες, σε έναν σύνδεσμο που εκπροσωπεί το πιο πολύτιμο και παραγωγικό κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρό σας, τον Δημήτρη Τσίγκο για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία.

Δεν θα σας κουράσω με πολλά λόγια. Γνωρίζετε λίγο – πολύ τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Το δημοσιονομικό μας πρόβλημα θα ήταν μικρότερο, αν η ελληνική οικονομία ήταν ανταγωνιστική. Και ανταγωνιστικότητα σημαίνει παραγωγή, ποιότητα, εξαγωγές, καινοτομία, έρευνα, συνεργασία, εργασία.

Το μεγάλο λοιπόν στοίχημα της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι να θεμελιώσει μια νέα σχέση με τους πολίτες, μέσα από σύγχρονες, βιώσιμες επιχειρήσεις που δημιουργούν σύγχρονες, βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα επιχειρούμε μια μεγάλη στροφή στο μέλλον. Δίνουμε νέο προσανατολισμό στην οικονομία μας με μια τελείως διαφορετική αντίληψη για το επιχειρείν, για το ρόλο του κράτους στην οικονομία, τη διαχείριση των δημόσιων πόρων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την πολιτική για τις επενδύσεις. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, πιο σημαντικό.

Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση επενδύει τόσα πολλά στην επιχειρηματικότητα των νέων και την καινοτομία. Και ο λόγος είναι απλός: η Ελλάδα έχει ένα απαράμιλλο ανθρώπινο δυναμικό που είναι εγκλωβισμένο στην ανεργία και στην υπό-απασχόληση.

Ο εγκλωβισμός και η περιθωριοποίηση των νέων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως αυτή αποτυπώνεται στα ποσοστά ανεργίας, είναι μια νάρκη στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Αν η νέα γενιά δεν χειραφετηθεί οικονομικά, αν δεν διοχετεύσει τη σημερινή της αποστασιοποίηση σε δημιουργικά κανάλια, όπως το επιχειρείν, τότε το κοινωνικό πρόβλημα θα είναι έντονο.

Ο δρόμος είναι ένας λοιπόν: απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων, των εργατών γνώσης και κίνητρα για είσοδο στην επιχειρηματικότητα. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα κίνημα νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να μπορέσουμε να προσφέροντας στους νέους εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Τι κάνουμε λοιπόν;
Εδώ και 10 μέρες ένας νέος μπορεί να ξεκινήσει την επιχείρησή του στην Ελλάδα σε μία μέρα, σε ένα σημείο και στο μισό κόστος. Τα επιμελητήριά μας, τα συμβολαιογραφεία και σύντομα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επενδυτών λειτουργούν ως one stop shop.

- Συντομεύουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

- Έχουμε προγράμματα για startups καινοτομικά, χωρίς να περιορίζουμε την καινοτομία στην τεχνολογία και περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία.

- Μοχλεύουμε πόρους του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για νέες επιχειρήσεις στον κλάδο ICT, ενώ με τη στρατηγική μας για την ψηφιακή Ελλάδα στοχεύουμε στη δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία στον κλάδο των νέων τεχνολογιών.

- Έχουμε ένα νέο Εθνικό fund που μοχλεύει πόρους μαζί με τις τράπεζες και δανείζει χαμηλότοκα καινοτόμες και εξωστρεφείς Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Ενδυναμώνουμε την προσπάθεια των νέων για να επιχειρήσουν με δράσεις υποστήριξης, καθοδήγησης και δικτύωσης με συζητήσεις, ανοιχτές εκδηλώσεις, δικτύωση και συμπράξεις με ερευνητικά ιδρύματα και επαγγελματικούς φορείς.

- Δημιουργούμε πρότυπα οικοσυστήματα επιχειρηματικής και τεχνολογικής καινοτομίας

- Το κυριότερο, έχουμε ένα νέο πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις που προβλέπει ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για νέους επιχειρηματίες, 150 εκ. ευρώ μόνο για νέους για το 2011, χωρίς γραφειοκρατίες και καθυστερήσεις.


Ο νέος επενδυτικός νόμος που βλέπετε στην οθόνη, είναι προσβάσιμος από την ιστοσελίδα του υπουργείου μας και του φορέα Invest in Greece. Μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί για το νέο καθεστώς και να υποβάλει από την ερχόμενη εβδομάδα τα επενδυτικά του σχέδια online και κατόπιν σε έντυπη μορφή στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών.

Τέλος, σήμερα παρουσιάζω για πρώτη φορά μια σημαντική κυβερνητική καινοτομία, το «StartUp Greece».
Είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό για όποιον ήδη επιχειρεί ή ενδιαφέρεται να επιχειρήσει στην Ελλάδα.

Νόμοι, διαδικασίες, ενισχύσεις, κίνητρα, ιστορίες επιτυχίας και αποτυχίας, επικοινωνία με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όλα βρίσκονται μέσα στο «StartUp Greece», στο οποίο σας καλούμε να γίνετε μέλη και να συνδράμετε στην διάχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας.

Μέσα από την ψηφιακή αυτή καινοτομία, φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά τους νέους με την καινοτομία, το επιχειρείν, τις νέες ιδέες, μέσα και έξω από τα σύνορα.

Φίλες και φίλοι,

Είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές μιας Ευρώπης και μιας Ελλάδας που αναζητά νέα πρότυπα για να εμπνευστεί. Η επιχειρηματικότητα που εμείς οραματιζόμαστε είναι η επιχειρηματικότητα της ιδέας, του ρίσκου, των ανοιχτών συνόρων.

Ελάτε κοντά μας να δυναμώσουμε το κύμα δημιουργικής αλλαγής και να ξεπεράσουμε το κλίμα απαισιοδοξίας και δυσφορίας που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο.

Σας ευχαριστώ πολύ».


15/4/2011 Παρουσίαση
backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης