Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
4/8/2010 - Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκας Τ. Κατσέλη, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, με τους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο και Γ.Σαραντάκο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε σε αυτό το σημείο και να βάλουμε στην παρέα την Υπουργό Οικονομίας, την κα Λούκα Κατσέλη. Υπουργέ δεν έχει διακοπές φέτος, έτσι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κάτι θα ξεκλέψουμε ανάμεσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κεφαλλονιά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ελπίζω, για λίγες μέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζετε κι εσείς, γιατί φέτος είναι δύσκολα τα πράγματα και η τρόικα και όλα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, για να ξαναγεμίσουν οι μπαταρίες και να πάμε μπροστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αρχίσετε από το Σεπτέμβριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί έχετε ένα δύσκολο Φθινόπωρο, γι΄ αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι και δύσκολο και με μεγάλες προκλήσεις, αλλά εντάξει, θα τα καταφέρουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, με τη Μαρία Πολύζου είχαμε μια κουβέντα νωρίτερα, η οποία ξεκίνησε από μόνη της και έκανε αυτόν τον αγώνα Αθήνα- Σπάρτη, Σπάρτη-Αθήνα και Μαραθώνα και είναι μια σπάνια γυναίκα που ανέδειξε και όλη αυτή τη μεγάλη μέρα για τη μάχη του Μαραθώνα, όπου μας έλεγε ότι στο εξωτερικό πολύς κόσμος κάνει ειδικά αφιερώματα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Την παρακολούθησα και θέλω να τη συγχαρώ πραγματικά με όλη μου την καρδιά.
Μ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο αυτό που μας σόκαρε είναι ότι το ξεκίνησε αυτό το πράγμα και έτρεχε χωρίς ένα γιατρό δίπλα της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνη της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνη της με τον άντρας της και ούτε ένα ασθενοφόρο.
Μ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Ήταν μαζί μας και ο Τάκης ο Σκουλής ο μαραθωνοδρόμος, ο οποίος είναι ο πρώτος που αναβίωσε το Φειδιππίδιο 'Αθλο το 199, ο οποίος με βοηθούσε στο τι να τρώμε, τι να πίνουμε, γιατί εγώ δεν ξέρω από αυτά, καμιά σχέση δηλαδή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι, Μαρία δουλεύεις στην κανονική σου ζωή;
Μ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Είμαι Διευθύντρια στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στο Μαραθώνα, ένα εξαιρετικό μουσείο το οποίο έχει πάνω από 3 χιλιάδες εκθέματα μέσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ανοιχτό;
Μ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Τι εννοείτε αν είναι ανοιχτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω μπορεί να το επισκέπτεται κόσμος; Γιατί εδώ στην Ελλάδα τα μουσεία είναι λίγο περίεργα.
Μ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Είναι ένα αθλητικό μουσείο, το οποίο έχει το ολυμπιακό μετάλλιο του Σπύρου Λούη, έχει προσωπικά κειμήλια του Σπύρου Λούη, το μετάλλιο του Κυριακίδη, ένα μουσείο το οποίο ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον κόσμο το 2009.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επισκεψιμότητα έχει;
Μ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Πάρα πολύ μεγάλη, το εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Κάρολος Παπούλιας και πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένας χώρος που τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του αθλητισμού, του μαραθωνίου, όπου τους μιλώ βεβαίως για τις μαραθώνιες εμπειρίες και όχι μόνο, γιατί ο μαραθώνιος δεν είναι μόνο να τρέχεις ατελείωτα χιλιόμετρα και ειδικά ο Φειδιππίδιος 'Αθλος..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι στάση ζωής.
Μ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Ναι, είναι η ψυχή και είναι πως μπορείς να κρατήσεις το νου σταθερό σε κάτι που θέλεις κι αν θέλεις κάτι πάρα πολύ και ο σκοπός είναι καλός δεν υπάρχει περίπτωση να μην το πετύχεις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι, ο στόχος, η προσήλωση στο στόχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το μεγάλο μήνυμα είναι αυτό Υπουργέ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς.
Μ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Και αυτό που πραγματικά πιστεύω ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να κάνει είναι να γνωρίσουν όλοι οι Έλληνες, τουλάχιστον τελειώνοντας το 2010, τι είναι η μάχη του Μαραθώνα και τι έδωσε σε όλο τον κόσμο, αυτό πρέπει να μάθουμε ως Έλληνες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω ότι στην Κίνα, στη Σαγκάη, που ήμασταν στην έκθεση, ένα από τα βασικά θέματα που μας ρωτούσαν ήταν για τη μάχη του Μαραθώνα, για όλο αυτό το ιστορικό. Και πρέπει να πούμε ότι είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Ο πολιτισμός μας, ο αθλητισμός μας, η ιστορία μας, αποτελούν αναπτυξιακά κεφάλαια για τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς Υπουργέ που στην Κυβέρνηση παλεύετε και με τους συμβολισμούς κιόλας και η Μαρία Πολύζου είναι ένα πρόσωπο, αλλά και η μάχη του Μαραθώνα. Μαρία ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα και ως Έλληνες και ως εκπομπή, για την προσπάθεια που κάνεις.
Μ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θερμά συγχαρητήρια.
Μ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, να γυρίσουμε στα τετριμμένα μετά τη μάχη του Μαραθώνα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι τετριμμένα, είναι μεγάλες προκλήσεις αυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μεγάλες προκλήσεις και άλλοι στόχοι αλλά στόχοι κα Υπουργέ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι στόχοι, είναι μαραθώνιος..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στόχοι που έχετε βάλει εσείς για τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αυτό που είπε η Μαρία ήταν πολύ σημαντικό, να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα μόνο έτσι γίνεται κι αν το πιστεύεις πάρα πολύ αυτό που κάνεις. Το γεγονός ότι σηκώθηκε, έβαλε ένα στοίχημα με τον εαυτό της, με τις δυνάμεις της και το ξεπέρασε. Αυτή είναι η ζωή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το δικό σας στοίχημα κα Υπουργέ ποιο είναι αυτή την ώρα που έχετε βάλει εσείς και προσωπικό και πολιτικό στοίχημα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές και να βοηθήσω κι εγώ να προωθηθούν στον τόπο μας αυτές οι μεγάλες τομές. Μεγάλες διαρθρωτικές τομές, ώστε τα παιδιά μας να μπορέσουν να δουλέψουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Έχουμε ένα χρέος για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την κατεύθυνση της ανάπτυξης φαντάζομαι, γιατί μέχρι τώρα βλέπουμε το κεφάλαιο ανάπτυξη να λέγεται μεν, αλλά να έχουν πάρει τη θέση του περισσότερο οι δημοσιονομικές προσαρμογές, οι περικοπές και όχι ένας αναπτυξιακός χαρακτήρας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας. Το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι σε δύο-τρία χρόνια να έχει μία βιώσιμη ανάπτυξη, μία υγιή επιχειρηματικότητα, να μην πηγαίνουν τα λεφτά σκόρπια, να μη σπαταλάμε δυνάμεις, να μπορούμε να δημιουργήσουμε στον τόπο μας. Έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους στον τόπο, που μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε αυτούς και να τους κάνουμε να αισθάνονται υπερήφανοι για τον τόπο τους. Αυτό είναι το στοίχημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, να τα πάρουμε ένα-ένα τα θέματα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με χαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στο θέμα της ΔΕΗ, βλέπουμε ότι γίνεται μια μεγάλη κουβέντα από την τρόικα, έχουμε τις επιταγές, είπαν στο Υπουργείο ότι θα πρέπει ως εναλλακτικό σενάριο να πουλήσετε το 40% των μονάδων που έχουμε επάνω εκεί του λιγνίτη. Στην Κυβέρνηση τα πράγματα είναι λίγο περίεργα..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις και συζητήσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Ενέργειας. Ένα είναι το σίγουρο, η ΔΕΗ είναι μια σημαντική στρατηγικής σημασίας εταιρεία για την Ελλάδα, δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει το άνοιγμα στην αγορά εργασίας το οποίο πρέπει να δούμε πως ακριβώς θα γίνει και με ποιους όρους, αλλά με όρους που θα προάγουν το δημόσιο συμφέρον. Έίμαι σίγουρη ότι όταν θα ληφθούν οι αποφάσεις, θα είναι αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί η αγορά εργασίας να ανοίξει, χωρίς να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ; 
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν πάρα πολλά εναλλακτικά σχήματα, υπάρχουν συνεργασίες.Το βασικό είναι ότι η ΔΕΗ και η ηλεκτρική ενέργεια είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και είναι στρατηγικής σημασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημόσιου χαρακτήρα κα Υπουργέ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαιότατα δημόσιου χαρακτήρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα χάσει δηλαδή λέτε η ΔΕΗ τον δημόσιο χαρακτήρα της;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, η ΔΕΗ είναι μία πολύ σημαντική εταιρεία στο δημόσιο τομέα. Πώς ακριβώς θα απελευθερωθεί ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική, οι καταναλωτές να έχουν χαμηλότερες τιμές και πώς πραγματικά θα μπουν και ιδιώτες μέσα στα δίκτυα και με ποιο τρόπο, είναι κάτι, το οποίο συζητιέται και θα υπάρξουν αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, βέβαια δεν είναι της αρμοδιότητάς σας το θέμα της ΔΕΗ, είναι στην κα Μπιρμπίλη έτσι κι αλλιώς κι αυτή συζητάμε την τρόικα, άρα αληθεύει, τουλάχιστον οι πληροφορίες οι δικές μας αυτό λένε, ότι ο Πρωθυπουργός πριν από λίγο διάστημα μια-δυο εβδομάδες νομίζω είχε πει κατηγορηματικά όταν ξεκίνησε αυτή η κουβέντα ότι "κόψτε αυτά τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ότι η Κυβέρνηση δεν το σκέφτεται".
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χασαπόπουλε, δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, από ότι γνωρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει, μάλιστα. Νομίζω ότι ήσασταν κατηγορηματική και τουλάχιστον να σας πω ότι δεν ξέρω αν έχετε προλάβει να δείτε εφημερίδες..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Λιγάκι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν όλες οι εφημερίδες και στην πρώτη σελίδα η Ελευθεροτυπία έχει τα τρία-τέσσερα σενάρια που λέει «είτε πώληση του 40% των μονάδων υδροηλεκτρικών ή λιγνιτικών, είτε πώληση δικτύων σε ιδιώτες, είτε πώληση ρεύματος σε ιδιώτες στο κόστος, ή κοινές επενδύσεις ΔΕΗ-ιδιωτών για νέες μονάδες».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια μορφή ΣΔΙΤ από ότι αντιλαμβάνομαι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, κοιτάξτε, οι συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα είναι ένα πάρα πολύ πρόσφορο εργαλείο, ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί, γιατί ξέρετε ο δημόσιος τομέας δεν είναι πάντοτε ο πιο κατάλληλος για να διαχειριστεί υπηρεσίες και προϊόντα, αλλά άλλο είναι οι υποδομές και άλλο είναι να κρατήσει τις βασικές υποδομές, τις στρατηγικές υποδομές και τα δίκτυα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, γιατί το συζητούσαμε και χθες, μεταξύ των οποίων είναι η αγορά εργασίας και για το φυσικό αέριο και γενικότερα δηλαδή όλων των επαγγελμάτων, εσείς τώρα τα βλέπετε τα πράγματα και λίγο διαφορετικά ως Οικονομολόγος, ως θεωρητική, που μπήκατε τώρα στην Κυβέρνηση αλλά τόσα χρόνια είσαστε ένας άνθρωπος ο οποίος τα σκέφτεται και διαφορετικά. Συμφωνείτε κι εσείς με αυτές τις απόψεις ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα φέρει αύξηση του ΑΕΠ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει αμφιβολία. Κοιτάξτε, όπως έχω πει η ελληνική οικονομία είναι λίγο σαν τον Γκιούλιβερ, κρατιέται πάνω στη γη με χιλιάδες κορδονάκια και είναι αυτά τα κορδονάκια που σιγά-σιγά πρέπει να αρχίσουμε να τα σπάμε.
Σε πάρα πολλούς τομείς υπάρχουν δεσμεύσεις, εμπλοκές, ορισμένα εμπόδια εισόδου, που πραγματικά δεν προάγουν τον ανταγωνισμό. Αυτά πρέπει να φύγουν. Η ίδια η ανάπτυξη θα φέρει καλύτερο εισόδημα, καλύτερες προοπτικές και για τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως αυτό, κ. Κατσέλη γίνεται λίγο βίαια, σε επίπεδο χρόνου εννοώ; Δηλαδή όλα αυτά τα οποία λέτε και κάνετε στην Κυβέρνηση μήπως έπρεπε να είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια πιο ομαλά και πιο σταδιακά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει αμφιβολία, κ. Σαραντάκο. Νομίζω ότι όλοι το ξέρουμε και όπου πάμε αυτό λέει ο κόσμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αιφνιδιάζετε πολιτικές ομάδες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό λέει ο κόσμος, αλλά θέλω να προσθέσω κάτι το οποίο ίσως δεν έχει συζητηθεί. Όπου πάω, μου λένε "προχωρήστε, προχωρήστε, αυτά έπρεπε να είχαν γίνει πριν 15 χρόνια" κι αυτό είναι αλήθεια.
Από την άλλη μεριά, πρέπει να προσέξουμε, γιατί και η διαχείριση των αλλαγών είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, το πώς ανοίγεις μέτωπα, το πώς πραγματικά αισθάνεται ο άλλος ότι έχει κι εκείνος λαμβάνειν, ότι στο τέλος του δρόμου υπάρχουν θετικές προοπτικές και για τον ίδιο. Νομίζω ότι αυτό αρχίζει και το αντιλαμβάνεται ο κόσμος, ότι όλοι μαζί προσπαθούμε για κάτι, το οποίο θα είναι για μια καλύτερη Ελλάδα σε ένα-δύο χρόνια.
Τώρα, όλα αυτά γίνονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά ίσως είναι και καλύτερα πολιτικά, διότι τελικά όλοι αισθάνονται ότι συμβάλλουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι στα λόγια εκεί στην Κυβέρνηση όλοι σας μια χαρά είστε και ο κόσμος περιμένει να δει ορισμένα πράγματα και δεν πρέπει να έχετε παράπονο γιατί σκληρές αντιδράσεις δεν είχατε μέχρι τώρα. Ανοίξατε τρία-τέσσερα μέτωπα και σκληρές αντιδράσεις δεν είχατε, σας έδειξε ανοχή ο κόσμος, αλλά στα λόγια..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χασαπόπουλε, ο κόσμος αισθάνεται ότι έπρεπε να γίνουν αλλαγές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, περιμένουν και αποτελέσματα Υπουργέ, γιατί ξέρετε σου δίνει..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απολύτως, δεν υπάρχει αμφιβολία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ξέρετε, όσο εύκολα σου δείχνει την εμπιστοσύνη, τόσο εύκολα την παίρνει και πίσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποτελέσματα εννοείς να σταματήσει και αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή, περιμένουν δηλαδή την ανάπτυξη πια, δηλαδή φοβάμαι ότι..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ξέρεις τι ήθελα να πω εγώ; Ότι λέτε, λέτε, λέτε στην Κυβέρνηση, αλλά αυτό που βιώνει καθημερινά ο επαγγελματίας, ο επιχειρηματίας, είναι ότι οι τράπεζες κλείσανε τις στρόφιγγες, οι τράπεζες δε δίνουν χρήματα. Δεν κινείται χρήμα στην αγορά, υπάρχει ύφεση, εσείς πρώτη είχατε συγκρουστεί μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της ύφεσης, το θυμάστε, και τώρα μπορείτε να πείτε σε αυτόν τον κόσμο μια προοπτική; Όλοι οι επιχειρηματίες ξέρετε τι ρωτάνε; «Που θα πάει αυτό το πράγμα, πότε θα γυρίσει το κλίμα στην αγορά»;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το κλίμα στην αγορά, κατά τη γνώμη μου, θα γυρίσει προς τα μέσα του 2011 και μετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ένα χρόνο δηλαδή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε ένα χρόνο και θα σας πω γιατί. Γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που η αγοραστική δύναμη έχει πέσει. Είχαμε μέσα στο 2010 20 δις μείωση της δαπάνης στην αγορά, υπάρχει η πιστωτική ασφυξία, όπως λέτε, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η πιστωτική επέκταση είναι περίπου 2% και είναι πολύ μικρή, οι τράπεζες έχουν ζόρια, έχουν πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Τα stress tests βοήθησαν πολύ.
Επομένως, πιστεύω ότι η αγορά θα αρχίσει να ομαλοποιείται προς το τέλος αυτού του χρόνου και σιγά-σιγά με τα προγράμματα που βγάζουμε, με το συμβόλαιο στήριξης ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που είναι κι εκείνοι συμμέτοχοι και εταίροι σε αυτή την προσπάθεια, το κλίμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, θα πάμε στα προγράμματα που βγάζετε σιγά-σιγά και στα υπερχρεωμένα που πρέπει να πούμε..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω ένα θετικό, το οποίο δεν έχει βγει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μη φύγουμε από τις τράπεζες θέλω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, τώρα στις εκπτώσεις, επειδή παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είχαμε πάλι μία μείωση του τζίρου 10%, αλλά πολύ μικρότερη από ότι ήταν πέρυσι που ήταν της τάξεως του 16%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις εκπτώσεις λέτε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τώρα, ναι ο συνολικός τζίρος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέτος είχαμε μείωση 10% ενώ πέρσι είχαμε 16%;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 16%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά οι προσφορές φέτος, κ. Υπουργέ, νομίζω ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις περυσινές.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν κάνετε μια βόλτα στην αγορά θα δείτε εκπτώσεις που ξεπερνούν το 50%.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πολύ μεγάλες, ακριβώς, το οποίο είναι από τη μια άποψη καλό για τον καταναλωτή, αλλά κακό για την παραγωγή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, αλλά ο καταναλωτής δεν ακολουθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ακολούθησε, αφού σου λέει ότι η μείωση είναι μικρότερη από πέρσι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε μερικούς είναι μικρότερη. Υπάρχει μια άμβλυνση των αρνητικών προοπτικών από πέρσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αισιόδοξο πάντως.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και αυτό το βλέπουμε και στην αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατάλαβε ο κόσμος δηλαδή ότι κάνανε καλές προσφορές και πήγε στην αγορά, έτσι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε μερικούς κλάδους έχουμε και μια μικρή αύξηση, γενικά μεσοσταθμικά έχουμε μια μείωση της τάξης του 10%, αλλά είναι μικρότερη από ότι ήταν πέρσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κα Υπουργέ θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η οικονομία είναι και ψυχολογία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Βλέπετε ότι ακόμα ο πολίτης φοβάται και φοβάται για το αύριο και με αποτέλεσμα να μαζεύεται και να μην υπάρχει αυτός ο τζίρος που περιμένατε στην αγορά, στην οικοδομή, στα αυτοκίνητα, σε κλάδους τέτοιους;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει αμφιβολία..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το φόβο πως θα τον ξεπεράσετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε δεν είναι μόνο φόβος, είναι και μείωση του πραγματικού του εισοδήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως και δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πάρα πολλές οικογένειες έχουν πραγματικά ζοριστεί πολύ, ιδιαίτερα οικογένειες στο δημόσιο τομέα και κοιτάζουν μέχρι και το κάθε ευρώ που ξοδεύουν. ΅Αρα αυτό είναι μια πραγματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν περισσεύουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πως θα το ξεπεράσετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό δεν ξεπερνιέται εύκολα, αλλά με την αντιστροφή του κλίματος, με το να αρχίσουν να ξεκινούν να γίνονται οι προκηρύξεις, να αρχίσει να κινείται η οικονομία, να παρέχεται ρευστότητα στην αγορά, σιγά-σιγά το κλίμα θα αντιστραφεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δε ρίξουν οι τράπεζες χρήματα στην αγορά δεν πρόκειται να κουνηθεί η αγορά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε δίκιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μιλάμε όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, η οικοδομή είναι ένας μεγάλος μοχλός, να αγοράσει σπίτι, να χτίσει σπίτι, ξέρετε πόσοι δουλεύουν σε οικοδομές;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η οικοδομή ήταν βασικός κλάδος. Κοιτάξτε, μέχρι τώρα οι βασικές ατμομηχανές της ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν η κατανάλωση και η οικοδομή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό το πρότυπο ανάπτυξης λίγο-πολύ θα το δούμε να τελειώνει. Αυτό που θέλουμε είναι οι καινούριες ατμομηχανές της ανάπτυξης να είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.
Μπορούμε να κάνουμε αυτή την αναδιάρθρωση των δαπανών από την κατανάλωση με δανεικά μάλιστα, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, να παράγουμε πλούτο στον τόπο; Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν δουλειές, μόνο έτσι θα είναι βιώσιμη η ανάπτυξη.
Γι΄ αυτό εμένα μου αρέσει να μιλάω για «έξυπνη ανάπτυξη». Για έξυπνη ανάπτυξη και με καινοτομία, έτσι ώστε να υπάρχουν θετικές προοπτικές και για όλα αυτά τα παιδιά που τελειώνουν τα πανεπιστήμια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μπορούν να ανοίγουν μια επιχείρηση εύκολα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να μπορούν να ανοίγουν επιχείρηση, να μπορούν να δουλέψουν σε δημιουργικές δουλειές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή κάποιος που έχει μια επιχείρηση να τη φτιάχνει τέλος πάντων κάπως ή να την αλλάζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έχει και ρευστό όμως για να το κάνει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και να βγαίνει να ανταγωνίζεται στις μεγάλες αγορές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέμε, Υπουργέ να μείνουμε λίγο σε αυτό..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, πρέπει να βάλουμε τις βάσεις ώστε να υπάρξουν δουλειές, βιώσιμες δουλειές στον τόπο για το μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει πολύ μεγάλη σημασία αν μπορέσουν οι νέοι Υπουργέ μου να μην έχουν όνειρο να μπουν στο δημόσιο, αλλά να κάνουν μία δικιά τους δουλειά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή είναι η πρόκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, τουλάχιστον για τρεις γενιές το όνειρο ήταν να μπουν στο δημόσιο τα νέα τα παιδιά και δεν έχουν και προοπτική και φεύγουν στο εξωτερικό. Θέλω να μείνουμε όμως στις τράπεζες λίγο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί υπάρχει αυτή η δυσκολία; Μιλάς με ανθρώπους με Διευθυντές τραπεζών και με στελέχη τραπεζών και σου λένε "τρέχουμε να μαζέψουμε τις επισφάλειες, όχι να σκεφτούμε πως θα δώσουμε περισσότερα δάνεια". Αυτό μπορούμε να το εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί ο κόσμος ξέρετε τι λέει οι επιχειρηματίες; "Μα οι τράπεζες βρε παιδί μου όλα αυτά τα χρόνια κέρδη είχανε".
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να το εξηγήσουμε απλά: Αυτή η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, η διεθνής, ουσιαστικά, κρίση στις τράπεζες χτύπησε ως κρίση ρευστότητας. Οι δικές μας τράπεζες δεν είχαν τοξικά ομόλογα και προϊόντα τέτοια, αλλά είχαν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Αυτά τα ελληνικά ομόλογα με την κρίση τη δημοσιονομική, ουσιαστικά άρχισαν να χάνουν την αξία τους.
Για κάθε 100 ευρώ που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες σε τιτλοποιημένα δάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να πάρουν ρευστότητα, τελικά παίρνουν κατά μέσο όρο πίσω πολύ λιγότερα. 'Αρα δεν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός δημιουργίας ρευστότητας. Η χρηματοπιστωτική κρίση του τελευταίου έτους έκλεισε αυτή τη στρόφιγγα για τις ίδιες τις τράπεζες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά στηρίχθηκαν όμως οι τράπεζες κα Υπουργέ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως στηρίχθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από την προηγούμενη Κυβέρνηση και από σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά σου λέει ότι αρνούνται να πάνε στο μηχανισμό θα σου πει τώρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά η κατάσταση χειροτέρευσε δραματικά και για τις ίδιες αυτόν τον χρόνο. 'Αρα, αυτή τη στιγμή με τα stress tests, με το ταμείο που έγινε για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με την εξομάλυνση των διεθνών αγορών και με την εξομάλυνση όλου του ευρωπαϊκού συστήματος - διότι όταν έχεις ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι απέναντι σε όλη την Ευρώπη και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο -  πιστεύω ότι σιγά-σιγά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε δηλαδή από το Σεπτέμβριο να αρχίσουν σιγά-σιγά να ξεκλειδώνουν οι τράπεζες δανειοδοτήσεις;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω αν όχι από το Σεπτέμβριο, προς το τέλος του χρόνου ναι, όταν λυθεί και το θέμα της νέας αρχιτεκτονικής και υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το καινούριο τοπίο στον τραπεζικό τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή βλέπετε καινούριο τοπίο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην εξαγορά τώρα, πάμε σε εξαγορές, συγχωνεύσεις. Δηλαδή πρώτα πρέπει να τελειώσει Υπουργέ αυτό το πράγμα και μετά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι αναγκαίο. Κοιτάξτε, το θέμα της ρευστότητας δεν είναι άμεσα συνυφασμένο με το θέμα της νέας αρχιτεκτονικής, αλλά το γεγονός, παραδείγματος χάρη, ότι περάσανε τα stress tests καλά, ότι υπάρχει ξανά μία άνθιση μικρή αλλά αρχίζει σιγά-σιγά και κινείται και το Χρηματιστήριο, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από το κερδοσκοπικό στόχαστρο, όλα αυτά εξομαλύνουν την αγορά. Πιστεύω ότι η ρευστότητα θα ξεκινήσει σιγά-σιγά να επανέρχεται στην ελληνική αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε και νέο τοπίο στις τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους κα Υπουργέ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι θα ληφθούν αποφάσεις, θα έχουμε τη μελέτη από τους Συμβούλους, την οποία έχει αναθέσει το Υπουργείο Οικονομικών και θα μας δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το συν και το πλην εναλλακτικών λύσεων. Θα υπάρξουν αποφάσεις Οκτώβριο-Νοέμβριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί πηγαίνουμε πάλι θα έλεγα στο να μπει σε ένα τραπέζι, αν η Κυβέρνησή σας, αν το κόμμα σας τι τραπεζικό σύστημα θέλει, αν θα κρατήσει δηλαδή έναν κρατικό ισχυρό πυλώνα..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, είναι εκφρασμένη η βούληση και του Πρωθυπουργού και όλης της Κυβέρνησης, ότι θα υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας, ο χαρακτήρας αυτού του δημόσιου πυλώνα και τα χαρακτηριστικά του μένει να αξιολογηθούν. Εξετάζονται διαφορετικά σενάρια έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια σε όλες τις τράπεζες, να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και να υπάρχουν και παρεμβατικοί οργανισμοί που να μπορούν να προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό και στο τραπεζικό σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πιο λίγες και πιο ισχυρές τράπεζες ουσιαστικά λέτε κα Υπουργέ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι αναγκαστικό να είναι λιγότερες οι τράπεζες, διότι πρέπει να υπάρχει και ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο να συμπεριφέρεται σαν καρτέλ.
Είναι πολύ σημαντικό να προάγεις τον ανταγωνισμό, να είναι ένα ανοιχτό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να έχεις ένα εργαλείο. Γι΄ αυτό μιλάμε για έναν δημόσιο πυλώνα, ο οποίος μπορεί να παρέμβει στην αγορά και να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς έτσι κι αλλιώς με τα καρτέλ στην Κυβέρνηση υποφέρετε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η έλλειψη επενδύσεων τα τελευταία δέκα χρόνια στην ελληνική οικονομία έχει χειροτερεύσει την κατάσταση και μέσα στην αγορά, διότι όταν δεν μπαίνουν πολλές καινούριες επιχειρήσεις μέσα σε έναν κλάδο.. .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ξένες επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις, όταν δε γίνονται επενδύσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ με συγχωρείτε, στον τομέα των σούπερ μάρκετ δεν μπήκαν μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό, έπεσαν οι τιμές;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν ανοίξει στον ανταγωνισμό και γι΄ αυτό παίρνουμε τα μέτρα που παίρνουμε για τις καθαρές τιμές στο ράφι. Είναι πολύ σημαντικό οι τιμές που έχει ο Έλληνας καταναλωτής στο ράφι να εκπροσωπούν πραγματικά και να είναι σχετικά πολύ κοντύτερα με τις τιμές παραγωγού. Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ακόμα μεταξύ των τιμών που απολαμβάνει ο Έλληνας παραγωγός, ο προμηθευτής και ο καταναλωτής. Αυτό το χάσμα πρέπει να το κλείσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως θέλω να σας πω, τα αποτελέσματα που είδαμε από τους εμπόρους τα μικρομάγαζα, στα ρούχα, στα ηλεκτρονικά, όλες αυτές τις πολύ μεγάλες προσφορές που τραβάνε τον κόσμο δεν τις είδαμε στα τρόφιμα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, έχουν μείωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη μεγάλη πτώση, δηλαδή σας λέω ένας που πουλάει ρούχα, μεγάλο κατάστημα, κοστούμια, φορέματα, παπούτσια, σε αυτόν τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης έχει τεράστιες εκπτώσεις. Στον τομέα των ηλεκτρονικών είμαστε από τις καλύτερες στην Ευρώπη κι εγώ που γυρνάω συνέχεια σας λέω ότι έχουμε τα φτηνότερα ηλεκτρονικά, έτσι δεν είναι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον τομέα των τροφίμων είμαστε οι ακριβότεροι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είμαστε οι ακριβότεροι, έχουν πέσει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει υπερβολή δικιά μου σας λέω τώρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επειδή παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τις τιμές, έχουν πέσει οι τιμές, μπορούν να πέσουν ακόμα πολύ περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ περισσότερο. Υπουργέ στη Βόρειο Ελλάδα ξέρετε τι γίνεται; Όλη η παραμεθόριος προς Σκόπια και Βουλγαρία πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας, όλη η παραμεθόριος με την Τουρκία πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ της Τουρκίας. Είναι μη σας πω 60%-70% κάτω οι τιμές για το ίδιο προϊόν.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, οι τιμές μπορούν να πέσουν πολύ και πιστεύω ότι με τη ρύθμιση που κάνουμε τώρα για τις καθαρές τιμές στο ράφι θα δούμε μία αρκετά σημαντική μείωση των τιμών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι για τις επενδύσεις που είπατε Υπουργέ προηγουμένως..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιάννη, άκουσέ με. Υπουργέ, μετά θα ανοίξουμε το κεφάλαιο με τα νομοθετήματα, δηλαδή θα μας πείτε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα μας πείτε γι΄ αυτό το περίφημο ΕΣΠΑ να δούμε τι θα γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επενδυτικός νόμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τον αναπτυξιακό αυτό νόμο, πόσο θα μειωθεί η γραφειοκρατία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαρίστως.


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, θέλω να μπούμε σε ένα πρακτικό θέμα της καθημερινότητας που εδώ θέλω  να σας πω στην εκπομπή, στο MEGA, στις ειδήσεις, σε όλες τις εκπομπές έχουμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα.
Τώρα ένας φίλος τηλεθεατής ρωτάει. Για τις διευκολύνσεις λέει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μας λένε στις Τράπεζες επιμήκυνση των καταναλωτικών δανείων, αλλά με το ίδιο επιτόκιο. Και αυτό –λέει- ουσιαστικά τον καταναλωτή δεν τον συμφέρει να κάνει επιμήκυνση με το ίδιο επιτόκιο.
Να μπούμε σ`Α αυτό το κεφάλαιο και να μας πείτε, πέντε βασικά πράγματα για τους ανθρώπους που περιμένουν αυτό το νομοσχέδιο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, πρώτα – πρώτα το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, είναι νόμος του κράτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου ουσιαστικά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεύτερον, δεν αφορά όλους, να το τονίσουμε αυτό, διότι υπάρχει μια σύγχυση. Δεν αφορά τον ακροατή, ο οποίος θέλει να κάνει μία ρύθμιση του χρέους του με τις τράπεζες, εκείνος θα πάει στην τράπεζά του και ανάλογα με τα πακέτα και τα προγράμματα που έχουν οι τράπεζες θα ρυθμίσει το χρέος του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιους αφορά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω. Αφορά φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες, όχι εμπόρους, γιατί οι έμποροι έχουν το Πτωχευτικό Δίκαιο, οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμη αποδεδειγμένη αδυναμία να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Δηλαδή το εισόδημά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν είναι αρκετά, έτσι ώστε να μπορέσουν κατά την κρίση του δικαστηρίου, όπως θα φανεί, να εκπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. 'Αρα είναι ένα είδος Πτωχευτικού Δικαίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα παράδειγμα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ένας άνθρωπος -και έχω πάρα πολλά γιατί στη διαβούλευση έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις- ο οποίος δανείστηκε και ο οποίος έχει ένα εισόδημα το οποίο είναι 200,00-300,00-500,00-700,00 ¤ το μήνα και έχει να πληρώσει 1.500,00 ¤ το μήνα, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δεν μπορεί να ξεπληρώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είτε είναι επαγγελματίας, είτε είναι φυσικό πρόσωπο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είτε είναι επαγγελματίας, είτε φυσικό πρόσωπο ή μικροέμπορος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή δεν έχει ακίνητη περιουσία να εκποιήσει, δεν έχει τίποτα, έχει μόνο 700,00 ¤ εισόδημα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ή έχει συσσωρεύσει χρέη ή γιατί υπήρχε αρρώστια στην οικογένεια ή για οποιονδήποτε λόγο.
Όταν, λοιπόν, βρίσκεσαι σε αποδεδειγμένη αδυναμία κι αυτό μπορείς να το τεκμηριώσεις μπροστά στο δικαστήριο, τότε αυτός ο νόμος αποτελεί πραγματικά ανάσα.
Πώς δουλεύει; Από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάει η α`Α φάση. Η α`Α φάση είναι μια φάση εξωδικαστικού συμβιβασμού, δηλαδή με την συνδρομή καταναλωτικών οργανώσεων, του τραπεζικού μεσολαβητή, ενός δικηγόρου με χαμηλό κόστος. Αυτή τη στιγμή στήνουμε πανελλαδικά ένα δίκτυο σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους και με τις καταναλωτικές ενώσεις, ξεκινάει η α`Α φάση που είναι να προσπαθήσει ο δανειολήπτης να τα βρει με τις τράπεζες του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή έχει κάρτες, έχει δυο καταναλωτικά δάνεια …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχει κάρτες, έχει στεγαστικά, έχει καταναλωτικά κλπ. 'Αρα, σύμφωνα με τη διαδικασία, καταθέτει ένα σχέδιο στους πιστωτές του και λέει εγώ τόσα βγάζω, αυτά μπορώ να δώσω, μπορούμε να συμφωνήσουμε;
Εάν οι τράπεζες πούνε ναι, σταματάει εκεί, γίνεται ένα πιστοποιητικό, μια συμφωνία και προχωράει. Εάν οι τράπεζες δεν το δεχτούν, τότε από 1η Ιανουαρίου - το βάλαμε 1η Ιανουαρίου διότι γίνονται και κάποιες αλλαγές, προετοιμάζονται και Ειρηνοδικεία για να δεχτούν τον όγκο των υποθέσεων που αναμένουν - μπορεί να καταθέσει συγκεκριμένη αίτηση στο Ειρηνοδικείο της περιοχής του προκειμένου να ξεκινήσει η β`Α και η γ`Α φάση.
Στη β`Α φάση, το ίδιο το δικαστήριο βλέπει τα στοιχεία. Καταθέτει εκείνος τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία τα δικά του και της οικογένειάς του και το δικαστήριο προσπαθεί να δει εάν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού με τους πιστωτές.
Εάν δεν υπάρχουν, εκεί ουσιαστικά μπαίνει στην τελευταία …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε πόσο καιρό το Ειρηνοδικείο θα την εξετάσει αυτή την υπόθεση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι πολύ σφιχτά τα χρονικά περιθώρια, μέσα σε έξι μήνες περίπου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν εγώ οφείλω …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να τελειώσουμε για να μην είναι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι κάτι διευκρινιστικό γι`Α αυτό που λέτε, και δεν έχω στο όνομά μου περιουσιακά στοιχεία, έχει όμως ένας συγγενής μου ακίνητη περιουσία, αυτό τι σημαίνει, ότι μπορεί ο συγγενής μου να πληρώσει για μένα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι – όχι ο συγγενής αλλά ο εγγυητής. Εάν είχε κάποιος εγγυηθεί για το δάνειο, τότε ο εγγυητής είναι υπόλογος, εκτός εάν και ο εγγυητής έχει πρόβλημα, είναι κι εκείνος σε μόνιμη και αποδεδειγμένη αδυναμία, οπότε και εκείνος μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου.
Λοιπόν, το δικαστήριο, με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, βγάζει μία μηνιαία δόση για τέσσερα χρόνια και εφ`Α όσον για τέσσερα χρόνια εκείνος ανταποκριθεί και πληρώσει αυτή την ελάχιστη δόση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι συνεπής.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και είναι συνεπής μετά τα τέσσερα χρόνια, το Ειρηνοδικείο έχει τη δυνατότητα να τον απαλλάξει από τα χρέη του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο είναι το χρέος τότε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όσο είναι το χρέος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το υπόλοιπο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και όσον αφορά την κύρια ή τη μοναδική του κατοικία, αυτή προστατεύεται, τα άλλα περιουσιακά του στοιχεία …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν έχει υποθήκες ας πούμε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πέστε ότι έχει περιουσιακά στοιχεία, τότε αυτά πρέπει να ρευστοποιηθούν για να ξεπληρωθούν οι οφειλές, προστατεύεται όμως και αυτή είναι μια πολύ σημαντική ρύθμιση, η οποία είναι και πρωτοπόρα για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαιρείται η πρώτη κατοικία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εξαιρείται η κύρια ή η μοναδική κατοικία, γιατί μπορεί κάποιος να έχει ένα σπίτι δικό του στο χωριό και να μένει σε νοίκι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Προστατεύεται αυτή η κύρια ή η μοναδική κατοικία …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν του επιβάλλεται δηλαδή ρευστοποίηση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν επιβάλλεται ρευστοποίηση, μπορεί και θα πρέπει να ξεπληρώσει μέχρι το 85% της αξίας αυτού του ακινήτου σε 20 χρόνια περίπου με τη δόση, την οποία θα ορίσει το Ειρηνοδικείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ αν έχει γίνει κατάσχεση για τις οφειλές αυτές παγώνουν οι κατασχέσεις;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Παγώνουν. Αυτές σταματάνε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, παγώνουν οι κατασχέσεις. 'Αρα να το ανακεφαλαιώσουμε. Από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάει αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Από τη 1η Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάω βρίσκω ένα δικηγόρο ή μία καταναλωτική οργάνωση ή οτιδήποτε και πάω στην Τράπεζα για να κάνω έναν συμβιβασμό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν πας στην τράπεζα τώρα. Αρχίζει η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού από 1η Σεπτεμβρίου, σωστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό θέλω να σας πω. Βρίσκω έναν δικηγόρο ή καταναλωτική οργάνωση, πάω στην Τράπεζα και λέω παιδιά παίρνω 800,00 ¤ ή 1.000,00 ¤ το μήνα αλλά χρωστάω 20.000,00 ¤ και δεν μπορώ να δίνω 1.200,00 το μήνα εγώ. Το Δεκέμβριο, αν δεν το δεχτεί η τράπεζα, πηγαίνουμε στα δικαστήρια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μέσα σε ένα χρόνο μας είπατε, 5-6 μήνες …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε λιγότερο χρονικό διάστημα, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ συγκεκριμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σου καθορίζει χωρίς να σου πάρει την πρώτη κατοικία ή παγώνει την κατάσχεση και σου καθορίζει ένα μηνιαίο ποσό το οποίο πρέπει να δίνεις και να σου μένει και κανένα φράγκο να ζήσεις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το οποίο είναι συμβατό με το εισόδημά σου και με τις βιοτικές σου ανάγκες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό για τέσσερα χρόνια, αν τα περιουσιακά μου στοιχεία δεν έχουν μεταβληθεί στην τετραετία επί τα βελτίω …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι, το δικαστήριο παρακολουθεί την εξέλιξη του εισοδήματος. Οι πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να πούνε, ότι άλλαξαν τα περιουσιακά στοιχεία και πραγματικά να πάνε στο δικαστήριο και να πούνε ότι έχει αλλάξει η κατάσταση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν έχει αλλάξει αυτό, έχουν μείνει τα ίδια, μου διαγράφεται το υπόλοιπο χρέος μετά την τετραετία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορεί να απαλλαγεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επειδή έχουμε τηλεφωνήματα από διάφορους επαγγελματίες που έχουν ας πούμε μικρά μαγαζιά ή οτιδήποτε και δεν βγαίνουν με την ύφεση τώρα, αυτοί μπορούν να πάνε να το πούνε, ότι χρωστάω τόσα εκεί πέρα, είχα ένα δάνειο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αν είναι έμποροι, όχι. Αν είναι τέως έμποροι, γιατί αυτό είναι ουσιαστικά Πτωχευτικό Δίκαιο, εντάξει. Πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο, επαγγελματίας ή μικροέμπορος, ο οποίος δεν καλύπτεται, δεν έχει πτωχευτική ικανότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, έμπορος είναι όποιος είναι στο ΤΕΒΕ ουσιαστικά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ένας έμπορος υπάγεται στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφές, αυτό οι δικηγόροι τα ξέρουν έτσι κι αλλιώς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι δικηγόροι τα ξέρουν. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις και πολλά τεχνικά ζητήματα, στο Υπουργείο Οικονομίας υπάρχει ειδικό κέντρο ενημέρωσης, πληροφόρησης και απάντησης όλων των ερωτημάτων, που μπορεί να έχουν συμπολίτες μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αίσθηση που έχετε, κ. Υπουργέ, από τις τράπεζες είναι ότι θα προχωρήσουν με θετικό βήμα, με καλό μάτι θα δουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι καλό το ερώτημα, κ. Σαραντάκο. Πιστεύω ότι αυτή η ρύθμιση, που εισάγεται για πρώτη φορά στον τόπο μας, ενώ έχει εισαχθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σχεδόν, ουσιαστικά θα αλλάξει τα κίνητρα για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες έχουν κίνητρο να μπουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, διότι ξέρουν …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι θα πάρουν τα λεφτά τους, ένα ποσό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ότι θα έχουν μία καλύτερη έκβαση εάν συναινέσουν στην α`Α φάση, παρά εάν πάνε στα δικαστήρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μπουν σε μία δικαστική διαμάχη, η οποία …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό θα αλλάξει τις σχέσεις μεταξύ πιστωτών και …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις σχέσεις καχυποψίας μέχρι τώρα έτσι να το πούμε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς και δανειοληπτών και πιστεύω ότι θα βάλει μια άλλη κουλτούρα διαπραγμάτευσης, όσον αφορά τις τραπεζικές υπηρεσίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως υπουργέ, να σας πω και κάτι, υπάρχει και ένα περιθώριο να πάρουν κάποια χρήματα, γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα από ορισμένους ανθρώπους δεν έχουν τίποτα να πάρουν οι τράπεζες, άρα είναι χαμένα αυτά τα λεφτά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα ακριβώς γι`Α αυτό. Αυτή τη στιγμή δεν παίρνουν τίποτα και υπάρχει μια θηλιά. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο οφειλέτης προσπαθεί να τζιράρει τα χρέη του και δεν έχει προοπτική, δεν μπορεί να βγει απ`Α αυτό το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιος για να εξοφλήσει τα χρέη του έχει με κάρτες ή δάνεια, πάει και δανείζεται κάπου αλλού για να δώσει αυτά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τζιράρει τα χρέη, ακριβώς αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι σημαντικό ότι καταργούνται –να το πούμε κι αυτό να το σημειώνουμε- και οι κατασχέσεις, απαγορεύονται πλέον οι κατασχέσεις, δεν μπορεί κάποιος να έρθει να σου κατασχέσει την κύρια κατοικία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα να πάμε στο άλλο θέμα, φέρατε τον αναπτυξιακό νόμο, να πάμε σ`Α αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μια δυναμική στην οικονομία, δεν είναι υπερχρεωμένοι, θέλουν να κάνουν επενδύσεις, αλλά έχουν πέσει κυριολεκτικά σε τοίχο, έτσι όπως είναι τα πράγματα εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν είναι μόνο για τους Έλληνες και για ξένους, γιατί η εισροή ξένων κεφαλαίων νομίζω κα Υπουργέ θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι πολύ σημαντική στην παρούσα φάση. Να μπει χρήμα από το εξωτερικό, αυτό εννοώ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εδώ βάζετε ένα θέμα, το οποίο είναι  πάρα πολύ σημαντικό, πώς θα στηρίξουμε τις επενδύσεις και την καινοτομία στον τόπο, είναι το μεγάλο μας στοίχημα.
Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους. Πρώτα – πρώτα να απλουστεύσουμε όλες τις διαδικασίες ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Δεν μπορεί κάποιος, Έλληνας ή ξένος, μικρός ή μεγάλος επενδυτής, να κάνει μία καινούργια επένδυση χωρίς πραγματικά να σπαταλήσει χρόνο, λεφτά, ιδρώτα για να πάρει όλες τις απαιτούμενες άδειες απ`Α όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.
Λοιπόν, το πρώτο μεγάλο βήμα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέτε ότι ξεκινάτε να το κάνετε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι ξεκινάμε, ξεκινήσαμε, πέρασε η α`Α φάση που είναι η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης. Από 17 Οκτωβρίου για την ακρίβεια θα μπορεί κάποιος να ιδρύσει μια επιχείρηση στον τόπο μας σε μία μέρα και με ένα βήμα, ενώ μέχρι σήμερα απαιτούντο 38 μέρες και 15 βήματα.
Αυτό αυτή τη στιγμή που μιλάμε συνδέουμε τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία με τις υπηρεσίες μιας στάσης και από 17 Οκτωβρίου θα ιδρύονται επιχειρήσεις πάρα πολύ γρήγορα στον τόπο μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 17 Οκτωβρίου.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 17 Οκτωβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, ήρθατε πρωί – πρωί καλοκαίρι, με συγχωρείτε που θα σας το πω, θα αποδειχθεί το πιο σύντομο ανέκδοτο αυτό. Κάνετε μια προσπάθεια για τις μικρές επιχειρήσεις, αυτό που είχατε περάσει …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό δεν είναι ανέκδοτο, αυτό είναι πραγματικότητα και εδώ είμαστε ευχαρίστως στις 17 Οκτωβρίου να πάμε μαζί κ. Χασαπόπουλε στο ΓΕΜΙ …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ με συγχωρείτε, έχετε δηλαδή εικόνα τι γίνεται στις Νομαρχίες;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εσείς μιλάτε για την αδειοδότηση. Εγώ σας λέω για ίδρυση προς …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αυτό το περάσατε για την ίδρυση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Περιμένετε, δεν είναι έτσι. Εσείς νομίζετε ότι άμα περνάμε κάτι στη Βουλή τελειώνουμε. Το θέμα είναι ότι το πέρασες στη Βουλή την ίδρυση. Για να γίνει η εφαρμογή …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εφαρμογή είναι άλλο θέμα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η εφαρμογή είναι άλλο πράγμα. Η εφαρμογή σημαίνει ότι πρέπει να συνδεθούν τα Επιμελητήρια πανελλαδικά, κάποια ΚΕΠ, οι Συμβολαιογράφοι με τις Εφορίες, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να παίρνει ΑΦΜ σε μία μέρα και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο αυτή τη στιγμή που μιλάμε στήνεται και γι`Α αυτό σας είπα ότι η εφαρμογή …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Αρα να το εξειδικεύσουμε για να το καταλάβουν και οι τηλεθεατές.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η εφαρμογή θα γίνει, θα ξεκινάει κάποιος να ιδρύει επιχείρηση με τις καινούργιες διαδικασίες 17 Οκτωβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 17 Οκτωβρίου και θα μπορούν σε πολύ …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 17 Οκτωβρίου είναι η ίδρυση. Τώρα αυτή η αλλαγή …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ιδρύουμε μια επιχείρηση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πάμε τώρα στην αδειοδότηση που είναι ο μεγάλος βραχνάς. Γιατί πολλοί μιλούσαν με το ΣΕΒ και μου έλεγαν …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα δικαιολογητικά καταργήσατε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή χρειάζονται περίπου 49, μέχρι πρόσφατα χρειαζόντουσαν περίπου 49 άδειες για να πάρει κάποιος ίδρυση μία επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο.Ε., Ε.Ε., τι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οτιδήποτε, είναι πάρα πολύ δύσκολο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πόσα καταργήσατε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τι κάνουμε αυτή τη στιγμή. Είμαστε δύο – τρεις ομάδες, οι οποίες επεξεργαζόμαστε ακριβώς το νομοθετικό πλαίσιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης. Είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα χρησιμοποιήσουμε την υποδομή που έχουμε στήσει τώρα για την ίδρυση και αυτή ήταν η μεγάλη επένδυση για το δεύτερο βήμα, για τη β`Α φάση. Αυτό θα γίνει, θα φέρουμε το νόμο στη Βουλή γύρω στο τέλος Οκτωβρίου – Νοέμβριο. Έχουμε δεσμευτεί και στο μνημόνιο ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.
Θα υπάρχει, λοιπόν, το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τι θα κάνει; Θα καταργεί πάρα πολλές από τις άδειες που δεν χρειάζονται με όλα τα πολυεπίπεδα αδειοδότησης που αυτή τη στιγμή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παράδειγμα θέλετε να μας δώστε Υπουργέ για να ιδρύσουμε μια επιχείρηση οτιδήποτε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν μιλάμε για ίδρυση αλλά για αδειοδότηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αδειοδότηση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή, σε πάρα πολλές περιπτώσεις χρειάζεσαι άδεια και του Δήμου και της Περιφέρειας και της Νομαρχίας η οποία καταργείται. Χρειάζεται να πάει σειριακά, δηλαδή πρώτα παίρνεις το ένα μετά το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα μόνο, συγνώμη, για να φτιάξεις ένα ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας πρέπει να περάσεις ενδεχομένως από την αρχαιολογία, από τη νομαρχία, από την πολεοδομία, από ενδεχομένως περιβαλλοντικές υπηρεσίες και αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά κάπου υπάρχει και η διαφθορά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι κάπου, σε πολλά στάδια, διότι όταν κάτι δεν προχωράει, υπάρχουν, όπως ξέρετε, τα «γρηγορόσημα».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν εγώ δηλαδή βιάζομαι να ανοίξω το ξενοδοχείο, αν ο μήνας είναι Μάρτιος και εγώ θέλω να ανοίξω ένα ξενοδοχείο και έχω τα χρήματα και την επένδυση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον άλλο Μάρτιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι και θέλω να ανοίξω τον Ιούνιο, τελείωσε, δεν πρόκειται.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν χειρότερες ιστορίες, έχουμε ιστορίες ξένων επενδυτών. Ξεμπλοκάραμε επένδυση 1 δις σε ανανεώσιμες πηγές μίας μεγάλης ελβετικής εταιρείας, η οποία ήταν μπλοκαρισμένη για τέσσερα χρόνια, γιατί οι υπηρεσίες  δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους για ένα χαρτί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο κ. Κωνσταντακόπουλος στη Μεσσηνία με συγχωρείτε, ταλαιπωρήθηκε πόσο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 20 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 20 χρόνια ο άνθρωπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 20 χρόνια για να φτιάξει μια τεράστια επένδυση, δηλαδή για να κάνεις σήμερα ένα ξενοδοχείο θέλει υπουργέ προετοιμασία στην καλύτερη περίπτωση 7 με 8 χρόνια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε κάτι. Είναι μερικές άδειες που χρειάζονται, διότι είμαστε μια χώρα και με αρχαιολογικά ευρήματα και με ένα περιβάλλον το οποίο πρέπει να το προστατέψουμε. Ωστόσο, άλλο αυτό και άλλο αυτή η τρομακτική γραφειοκρατία, η σύγκρουση μεταξύ των Υπηρεσιών, διότι συμβαίνει να εμπλέκονται η  ίδια Υπηρεσία ή δυο Υπηρεσίες, οι οποίες να έχουν διαφορετικές γνωμοδοτήσεις. Και άρα όλα αυτά θα …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, ένα παράδειγμα να σας πω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μια στιγμή να τελειώσω. Θα απλουστευτούν. Μπαίνει ένα πολύ σαφές χρονοδιάγραμμα και νομίζω ότι θα είναι ίσως η μεγαλύτερη τομή για τη στήριξη των επενδύσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αδειοδότηση πόσα δικαιολογητικά σήμερα χρειάζεται; Τα έχετε μετρήσει ποτέ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό σας είπα. 49 για του υγειονομικού ενδιαφέροντος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υγειονομικού. Για μια μεγάλη επένδυση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για μια μεγάλη, περίπου 20 με 25. Εξαρτάται από τον κλάδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 20 με 25 δικαιολογητικά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ποιοι μπαίνουν μέσα, ποιες Υπηρεσίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από κάθε Υπηρεσία φαντάζομαι Υπουργέ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι ακόμα και όταν τα πάρεις όλα αυτά τα χαρτιά, μπορεί κάποιος να κάνει ένσταση ενώ έχεις αρχίσει την επένδυση, να έχει βάλει τα μπετά …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια. Και να στην μπλοκάρει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σου κάνει ένσταση στο Συμβούλιο Επικρατείας και να σε σταματήσει για 3 χρόνια ή 4 χρόνια και να μείνει στα μπετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά να απογοητευτείς, να πάρεις τα χρήματα σου και να φύγεις, να πας σε άλλη χώρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και φύγανε. Κοιτάξτε, είναι και κάτι άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι φίλοι, Υπουργέ ακούστε αυτό, κάτι φίλοι πάνε να κάνουν μια επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα. Και είναι σε μια περιοχή που είναι ορεινή κλπ. Φτάσανε στο σημείο να τους ζητάνε να αποχαρακτηρίσουν δρόμο. Δηλαδή αυτός ο δρόμος ήταν δασικός, έγινε κανονικά άσφαλτος κλπ. γιατί ήταν μέσα στα βουνά κι αυτά και τώρα χρησιμοποιείται γιατί βοηθάει και στην ανάπτυξη εκεί στην περιοχή, αλλά είναι ακόμα δασικός.
Και τους ζητάνε στα χαρτιά ο επενδυτής το δρόμο από δασικό να τον αποχαρακτηρίσει και να τον κάνει δημοτικό ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ιδιωτικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επαρχιακό δρόμο. Μα τώρα ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλες αυτές οι εμπλοκές πρέπει να αρθούν. Δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Υπάρχουν πολύ καλά παραδείγματα και στον ευρωπαϊκό χώρο. Αρχές φθινοπώρου, γύρω στον Οκτώβριο, θα είμαστε έτοιμοι ουσιαστικά να παρουσιάσουμε το καινούριο θεσμικό πλαίσιο και νομίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε στη χώρα μας ένα ευνοϊκό, φιλικό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις. Αυτός είναι ο ένας πυλώνας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας επισημάνω εδώ ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο δεύτερος είναι τα κίνητρα. Αυτός είναι ο αναπτυξιακός νόμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι και καταπολέμηση κατά της διαφθοράς, γιατί κα Υπουργέ ξέρετε ότι πολλές φορές …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας πω κάτι, ότι πέφτετε πάνω στην εφαρμογή του Καλλικράτη. Καταργούνται οι Νομαρχίες, συγχωνεύονται Δήμοι, γίνονται οι Περιφέρειες και όπως καταλαβαίνετε αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολα γιατί θα χαθούν οι Υπηρεσίες μεταξύ τους, οι Νομαρχίες να πάνε στις Περιφέρειες. Πώς θα βρίσκεις μετά ποιος θα υπογράφει τους υπαλλήλους, ποιος έχει την αρμοδιότητα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πολεοδόμος κατ`Α αρχήν. Οι Πολεοδομίες υπάγονται στις Νομαρχίες σήμερα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή η μεγάλη αλλαγή που κάνουμε, δεν την κάνει ο καθένας μόνος του. Συνεργαζόμαστε όλα τα Υπουργεία. Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι θα γίνει ο «Καλλικράτης», ουσιαστικά προετοιμάζουμε την μετά τον «Καλλικράτη» εποχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα όμως κα Κατσέλη δεν είναι να συνεργαστείτε εσείς με τον κ. Ραγκούση στην προκειμένη περίπτωση, είναι να συνεργαστούν και οι Υπηρεσίες από κάτω, όπου είναι ένας δαίδαλος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το θέμα είναι να έχουν ξεκάθαρες οδηγίες και ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο οι Υπηρεσίες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες παρερμηνειών ή αν θέλετε ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δόλος. Υπάρχει και ο δόλος. Εγώ επιμένω ότι θα είναι και χτύπημα κατά της διαφθοράς αν το πετύχετε αυτό. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι ο φάκελος μπορεί να βρεθεί πάνω αν ο επενδυτής «λαδώσει» ή να βρεθεί κάτω αν δεν το κάνει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει αν. Αυτό θα γίνει. Το ζήτημα είναι να γίνει σωστά. Είναι δύσκολο το εγχείρημα, το δουλεύουμε και νομίζω ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα με αλλαγή των κινήτρων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε λίγο για τα κίνητρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το πρώτο μεγάλο βήμα, η πρώτη μεγάλη προϋπόθεση για να έχουμε επενδύσεις είναι η απλούστευση, όπως είπαμε, των διαδικασιών ίδρυσης αδειοδότησης, λειτουργίας μέχρι και πτώχευσης επιχειρήσεων. Πρέπει να τον ξαναδούμε τον πτωχευτικό νόμο και για τις επιχειρήσεις. Ένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ξεκινάει Οκτώβριο μας λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό θα είναι το θεσμικό πλαίσιο. Η ίδρυση, το πρώτο κομμάτι έχει ήδη περάσει, έχει ήδη ολοκληρωθεί …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, αρχίζει Οκτώβριο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και αρχίζει η υλοποίηση του, δηλαδή θα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος μια επένδυση αρχές Οκτωβρίου. Το θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης θα ψηφιστεί στη Βουλή Οκτώβριο - Νοέμβριο, εκεί αρχές Νοεμβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Αρα με τον καινούριο χρόνο σας λέω εγώ, βαριά - βαριά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με τον καινούριο χρόνο θα έχουμε ένα καινούριο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις.
Δεύτερον, από τον καινούριο νόμο θα έχουμε έναν καινούριο αναπτυξιακό νόμο και αυτός ο αναπτυξιακός νόμος συμβαδίζει με τη νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία και στρατηγική της χώρας μας, που είναι να προωθήσουμε την έξυπνη ανάπτυξη, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα.
Αλλάζουν τα κίνητρα για τις επενδύσεις. Δεν μοιράζουμε λεφτά έτσι. Δεν μοιράζουμε σε οποιονδήποτε θέλει να κάνει οτιδήποτε. Ουσιαστικά δίνουμε λεφτά κατά προτεραιότητα σε εκείνους, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον τόπο, να παράγουν υψηλής ποιότητας ή υψηλότερης ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, να καινοτομήσουν και να βγουν στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα αύριο ο αναπτυξιακός νόμος δίνεται και ως σχέδιο νόμου για διαβούλευση. Θα μπει στο Διαδίκτυο για όλο το μήνα και περιμένουμε από όλους παρατηρήσεις. Είναι ένας διαφορετικός αναπτυξιακός νόμος, γιατί για πρώτη φορά βαθμολογεί επενδυτικά σχέδια με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώστε μας δυο παραδείγματα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι τριών ειδών. Ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.
Δηλαδή, πόσες είναι οι δαπάνες στο επενδυτικό σχέδιο για έρευνα και ανάπτυξη, ποια θα είναι η συμβολή της επένδυσης στις εξαγωγές. Ποια είναι η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης. Αυτά είναι τα κριτήρια. Εισάγει ένα καινούριο προϊόν, που δεν υπάρχει στον τόπο, μια καινούρια υπηρεσία. Ποιοτικά χαρακτηριστικά ανταγωνιστικότητας.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά πράσινης επιχειρηματικότητας. Αν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας, αν υπάρχουν τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, χρήση πόρων βιολογικής καλλιέργειας κ.ο.κ.
Και ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την ισόρροπη ανάπτυξη και την απασχόληση. Να σας πω ένα παράδειγμα. Ο φίλος σας που κάνει το ξενοδοχείο πάνω στην ορεινή ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, στη Βόρειο Ελλάδα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αν εγκαθίσταται σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή παίρνει πρόσθετη βαθμολογία. Αν χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα μέσα στο ξενοδοχείο παίρνει πρόσθετη βαθμολογία. Αν μέσα έχει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έτσι ώστε πραγματικά να εξοικονομεί ενέργειες, παίρνει πρόσθετη βαθμολογία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν προσλάβει ντόπιους εκεί και δώσει εργασία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αν δημιουργήσει θέσεις εργασίας, παίρνει πρόσθετη βαθμολογία. Παραδείγματος χάρη, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον τώρα και από ξένους επενδυτές και από Έλληνες για ειδικές κατηγορίες τουριστών, που μπορεί να είναι κάποιος για αποκατάσταση, για ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτά τα θεματικά που λένε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, τα θεματικά, τις ειδικές τουριστικές υποδομές…. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειδικές κατηγορίες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Παίρνει πρόσθετη βαθμολογία. Με βάση τη συνολική αυτή βαθμολογία, γίνεται η κατάταξη των επενδυτικών σχεδίων, ανοίγει δυο φορές το χρόνο, γίνεται συγκριτική αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, όσοι περνούν το κατώφλι εγκρίνονται και παίρνουν γενναίες είτε φορολογικές απαλλαγές, είτε επιχορήγηση είτε επιδότηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα γίνει μετά Υπουργέ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσέξτε. Έχουν μπει πάρα πολλοί και στον προηγούμενο επενδυτικό νόμο οι οποίοι περιμένουν ακόμα τα χρήματα τους. Έχουν δώσει από την τσέπη τους και περιμένουν.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά γιατί πληρώνουμε επενδυτικά σχέδια ακόμα από το 2004. Αυτό σταματάει από 1η Ιανουαρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός δηλαδή που προκρίνεται θα παίρνει τα λεφτά του άμεσα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν δυο φορές το χρόνο. Ξεκινάει Γενάρη και Ιούνιο. Η διαδικασία έχει τελειώσει Γενάρη με Μάιο. Καταργούνται οι ουρές. Δεν υπάρχουν ουρές επενδυτών που περιμένουν 3 και 4 και 5 χρόνια να δουν τι γίνεται. Μέσα σε ένα πεντάμηνο θα έχει λήξει η αξιολόγηση, θα έχει πάρει την έγκριση, θα μπορεί να πάει στην Τράπεζα …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεσμευτικό είναι το πεντάμηνο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεσμευτικότατο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή το Δημόσιο δεσμεύεται ότι μέσα σε 5 μήνες θα σου έχει απαντήσει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μέσα σε ένα πεντάμηνο θα έχει λήξει η αξιολόγηση, θα έχει πάρει το χαρτί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η εκταμίευση, το ποσόν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάλτε το στο νόμο αυτό Υπουργέ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, είναι στο νόμο μέσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το πεντάμηνο. Ότι το Δημόσιο δεσμεύεται σε 5 μήνες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν γίνεται αλλιώς. Κοιτάξτε, η διαδικασία είναι έτσι δομημένη ώστε να υπάρχουν δύο διαγωνιστικές περίοδοι. Η δεύτερη θα ξεκινάει τον Ιούνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η εκταμίευση αμέσως μετά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και η εκταμίευση θα γίνει αμέσως μετά, με βάση συγκεκριμένο προϋπολογισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ο στόχος σας ένας που ξεκινάει μια επένδυση ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα έχουμε 800 εκ. για τον πρώτο κύκλο του Ιανουαρίου πέστε, Ιανουάριο με Μάιο. Στον πρώτο κύκλο θα πάρουν χρήματα όσοι αξιολογηθούν υψηλά στη βαθμολογία, με βάση τα κριτήρια που έχουμε θεσπίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι το ποσό δηλαδή αυτό που θα διατεθεί ούτως ή άλλως.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το ποσό είναι διατεθειμένο, είναι εξασφαλισμένο, θα δίνεται το ποσό. Αυτοί που θα κοπούν ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 800 εκ. για το 2011 είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το α`Α εξάμηνο του 2011.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το πρώτο εξάμηνο. Το συνολικό ποσό για κάθε χρόνο είναι περίπου 1,5 δις για τον αναπτυξιακό νόμο για κάθε χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι κοινοτικά κονδύλια;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, είναι και εθνικοί πόροι και κοινοτικά κονδύλια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λίγα είναι Υπουργέ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τόσος είναι ο αναπτυξιακός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο στόχος σας, ένας που ξεκινάει μια επένδυση σε πόσο καιρό να την ολοκληρώνει;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι επειδή είπατε λίγα. Αν είναι φορολογική απαλλαγή, που ελπίζουμε ότι πάρα πολύ θα επιλέξουν τη φορολογική απαλλαγή, είναι πολλά περισσότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, σε πόσο καιρό να την ολοκληρώνει; Ο στόχος σας ποιος είναι; Ξεκινάει ένας μια επένδυση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θέλουμε σε 2 χρόνια να την έχει ολοκληρώσει. 2 με 3 χρόνια το αργότερο. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αργότερο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή να ξεκινάει ας πούμε 1.1.2011 ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορεί σε 1 χρόνο, 1,5 χρόνο να έχει ολοκληρώσει μια επένδυση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη στιγμή που εγκρίνεται και ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εξαρτάται από τι επένδυση είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε 5 μήνες να παίρνει την έγκριση ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από κει και πέρα σταδιακά να παίρνει και τα υπόλοιπα χρήματα, έτσι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως. Και υπάρχει προκαταβολή. Ορίζεται στο νόμο και πότε θα πάρει τα χρήματα. Είναι 25% προκαταβολή, παίρνει αμέσως 25% .....
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την έγκριση δηλαδή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με την έγκριση. Παίρνει ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του έργου 25%;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με την έγκριση του έργου παίρνει 25%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της συνολικής επένδυσης;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Της συνολικής επιδότησης που δικαιούται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σημασία αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι του έργου. 25% της επιδότησης.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 25% επί της επιδότησης που δικαιούται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί θα βάλει και ο ίδιος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, είναι ωραία να συζητάμε μαζί για τέτοια πράγματα ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εκτός κι αν έχει φορολογική απαλλαγή, όπου η φορολογική απαλλαγή δεν μπαίνει στη συγκριτική αξιολόγηση. Πρέπει κανείς να έχει πάρει 50% της βαθμολογίας και πάνω για να μπαίνει στο καθεστώς φορολογικής απαλλαγής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ μου, επειδή μετά τις 9 θα έχουμε μαζί μας τον κ. Νικητιάδη, τον συνάδελφο σας εκεί, να πούμε για τον τουρισμό και θα κάνουμε μια ωραία βόλτα σε όλη την Ελλάδα ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ωραία να ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα συνδέεται, η επένδυση με τον τουρισμό νομίζω ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ωραία να συζητάμε μαζί σας. Θέλω να μας πείτε ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχω σε λίγο συνάντηση με τον κ. Γερουλάνο, ακριβώς για να δούμε τα ειδικά καθήκοντα στο νόμο για τον τουρισμό, διότι θέλουμε πέρα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις να έχουμε ειδικά για τον τουρισμό τη δυνατότητα ολοκληρωμένων τουριστικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων, που θα έχουν μια διαφορετική μεταχείριση συνολικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι να περιμένουμε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν θα περιμένετε αυτό που γινόταν πριν, το πολιτικό κους –κους. Μια έκθεση που ήταν για πασαρέλα αν θέλετε για ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυβερνητικών στελεχών εννοείτε και παραγόντων, αυτό λέτε. 
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυβερνητικών στελεχών. Βάζουμε ένα στοίχημα να είναι μια έκθεση για την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, να έρθουν επιχειρήσεις. Καλούμε όλα τα Επιμελητήρια, καλούμε όλους τους παραγωγικούς φορείς να δώσουν το παρόν στη Θεσσαλονίκη, πραγματικά να αναδείξουμε το πρόσωπο της άλλης Ελλάδας για μια έξυπνη ανάπτυξη, για καινοτομία και για εξωστρέφεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περιμένουμε και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού και των οικονομικών Υπουργών ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω περικοπή εισοδημάτων σε τάξεις που πλήρωσαν ήδη το μέρος της κρίσης;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι θα είναι ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άλλη περικοπή; Το θέμα είναι να δώσουν καμιά ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω. Να πουν πρώτα ότι τελειώσαμε με αυτά και μετά να έρθει η ελπίδα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, το να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας, είναι πρώτιστο μέλημα. Αλλά νομίζω ότι η διεθνή έκθεση και η ομιλία του Πρωθυπουργού θα είναι ένα ορόσημο, το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του τόπου μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου απαντάτε όμως σ`Α αυτό, ότι τελειώσαμε με τις περικοπές και πάμε στο δρόμο της ανάπτυξης.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι έχουμε τελειώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω Υπουργέ, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού θα γίνουν όλα αυτά τα καινοτόμα πράγματα, θα έχουμε και νέο κυβερνητικό σχήμα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το κρίνει όπως πάντα ο Πρωθυπουργός. Το μέλημα όλων μας είναι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει βγει ο κ. Πάγκαλος και έχει πει, τώρα σας το λέω, ως πολιτικό στέλεχος, είστε Υπουργός και καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση σας, δεν λέμε να υποδείξετε κάτι στον Πρωθυπουργό γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά ο κ. Πάγκαλος έχει πει, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που σας αξιολογεί και στο μνημόνιο, διευρυμένος ανασχηματισμός.
Η κυβέρνηση έχει μια άλφα φθορά με όλα αυτά τα πράγματα, να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα, ώστε να μπουν πιο φρέσκα πρόσωπα με περισσότερη όρεξη που λέει ο λόγος. Βγαίνει ο κ. Παπουτσής και λέει «θα χάσουμε πάλι χρόνο με τα νέα πρόσωπα, σταματήστε αυτές τις χαζομάρες».
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλα αυτά, τα συν, τα πλην, το ποιοι είναι, σε κάθε δουλειά, σε κάθε επιχείρηση, σε μια κυβέρνηση, υπάρχει αυτός ο οποίος κρίνει την αποδοτικότητα του κάθε στελέχους και μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να είναι καλύτερος κάπου, χειρότερος κάπου αλλού. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι σ`Α αυτή την κυβέρνηση δίνουν το καλύτερο τους εαυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα χάσουμε χρόνο αν γίνει ανασχηματισμός; Θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή μέχρι να μάθουν οι καινούριοι Υπουργοί;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πάντοτε μαθαίνεις μέσα από την πράξη, αλλά πάντοτε υπάρχει χώρος και για βελτιώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι. Αλλά να πω κάτι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Κατσέλη είναι υπέρ των διορθωτικών κινήσεων ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό κατάλαβα κι εγώ, γι' αυτό. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λόγω των στελεχών που θα φύγουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί θα έχετε απώλειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ερμηνεύω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πάντοτε μπορείς να βελτιώσεις και πάντοτε πρέπει να κρίνεις πότε είναι ο καλύτερος χρόνος να το κάνεις. Όποιος ασκεί Διοίκηση είναι κάτι το οποίο το ξέρει πάρα πολύ καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σενάριο που προβάλλεται από την αντιπολίτευση, κυρίως κα Υπουργέ από την Νέα Δημοκρατία, ότι υπάρχει και στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Παπανδρέου και το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, το έχετε ακούσει εσείς;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, αυτό δεν έχει συζητηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντέχει η οικονομία κάτι τέτοιο αυτή την ώρα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν έχει συζητηθεί. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη πρόκληση και το λέω πάρα πολύ σοβαρά είναι να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις μεγάλες τομές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτός είναι ο στόχος, αυτός ο δικός μας μαραθώνιος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω, τον Αρναουτάκη θα τον αφήσετε να φύγει από κει; Ή, θα του πείτε του Παπανδρέου ότι χειρίζεται το ΕΣΠΑ, μη μου πάρεις για την Κρήτη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, το συζητάμε. Ακόμα θα υπάρξει ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, το συζητάτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ελπίζω να μη φύγει γιατί είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης, αλλά αν τελικά είναι ο υποψήφιος μας Περιφερειάρχης στην Κρήτη είμαι σίγουρη ότι θα κάνει και εκεί πάρα πολλά, δηλαδή πραγματικά θα βοηθήσει την ανάπτυξη της Κρήτης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ρωτήσαμε για τον Ιταλό που έχετε και τι θα κάνει ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωστός σας είναι, τον ξέρετε. 
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο κ. Πάντοα Σιόπα ήταν συνάδελφος, γνωστός, φίλος μπορώ να πω και ένας από τους πολύ έμπειρους Ευρωπαίους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βοηθήσει;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η συνδρομή του και η συμβολή του, επειδή έχει εντρυφήσει πραγματικά σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ευρώπη, νομίζω ότι μπορεί να είναι καθοριστική, ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση, όταν η Ελλάδα θα ξαναμπεί στις διεθνείς αγορές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την εικόνα μας λέτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επειδή Υπουργέ -κι αυτό είναι το τελευταίο νομίζω και να κλείσουμε γιατί πρέπει να πάμε οπωσδήποτε σε διάλειμμα- έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα μέσα στην κυβέρνηση εάν Περιφέρεια Αττικής ο νέος μικρός Πρωθυπουργός -ουσιαστικά 4 εκατομμύρια θα τον ψηφίσουν αυτόν- πρέπει να είναι κεντρικό πολιτικό στέλεχος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα πρέπει να είναι ένα στέλεχος με εμπειρία, με γνώση και με πολιτική κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Αρα όχι από την Αυτοδιοίκηση κατ`Α ανάγκη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και με αναπτυξιακές δυνατότητες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι από την Αυτοδιοίκηση κατ`Α ανάγκη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι μια πάρα πολύ σπουδαία δουλειά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς εκλέγεστε στη Β' Αθήνας και έχετε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τι θα γίνει στην Περιφέρει Αττικής γι' αυτό, γιατί είναι καθοριστικός παράγων αυτός.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα στην Αττική, να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται, με ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία ήδη τα έχουμε ξεκινήσει, ιδιαίτερα για τη Δυτική Αττική, αλλά και για πολλά άλλα υποβαθμισμένα προάστια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα χρειαστεί βοήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Αρα μάλλον ένα καλύτερο πολιτικό στέλεχος με αποφάσεις παρά από την Αυτοδιοίκηση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Χρειάζεται ένα πολιτικό στέλεχος με κύρος, με αναπτυξιακό προσανατολισμό, με γνώση της Αυτοδιοίκησης και κυρίως με δυνατότητα σύνθεσης απόψεων σε μια μεγάλη περιφέρεια, η οποία είναι πολλές Περιφέρειες μαζί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι όπως το λέτε καταλαβαίνω ότι στο μυαλό σας έχετε πρόσωπο. Τώρα που δεν μας ακούνε, δεν μας το λέτε το πρόσωπο αυτό που έχετε στο μυαλό σας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν πολύ καλοί υποψήφιοι, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν σ`Α αυτό το ρόλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, ευχαριστούμε πολύ γι' αυτή την ωραία κουβέντα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι τα είπαμε όλα, όσα μπορούσαμε τέλος πάντων στα μέσα του καλοκαιριού ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο κόσμος είναι και σε διακοπές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ αυτά όμως. Μη νομίζεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ τον ενδιαφέρουν. Να ΅στε καλά Υπουργέ. Καλή ξεκούραση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να ΅στε καλά. Ευχαριστούμε πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γεια σας.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης