Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
13/6/2008 - 2 χρόνια Cluster - Μέσω της δράσης του ΕΠΑΝ, με τίτλο «Δημιουργία Πυρήνα Συνεργατικών Σχηματισμών» δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό και ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα μεγάλης τεχνολογικής εξειδίκευσης, έκφραση του κοινού οράματος και ένα καλό παράδειγμα σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Στόχος ήταν η στήριξη συνεργατικών σχηματισμών (clusters) - μεταξύ ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων - σε θεματικές περιοχές όπου υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και οι οποίες συνδυάζουν ένταση γνώσης, υψηλή τεχνολογία και εξαγωγικό χαρακτήρα, προκειμένου οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο cluster να αποκτήσουν διεθνή εμβέλεια και σημαντικό μερίδιο της διεθνούς αγοράς στον τομέα τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αυξάνεται με αξιοσημείωτους ρυθμούς ο αριθμός των επιχειρηματικών μελών του mi-Cluster, έχοντας αυτή τη στιγμή φτάσει τις 34 επιχειρήσεις από μόλις 13 στην εκκίνηση του προγράμματος, μεταξύ των οποίων και η εγκατάσταση 2 νέων ερευνητικών τμημάτων πολυεθνικών εταιρειών.
  • Πραγματοποιήθηκε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη γεφύρωση της βιομηχανίας με τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε μια θεματική περιοχή, καθώς πρόσφατα επετεύχθη η ένταξη στο mi-Cluster 15 πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ινστιτούτων ηλεκτρονικής από όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στη δικτύωση των επιχειρήσεων με περισσότερους από 500 ενεργούς ερευνητές και μεταπτυχιακούς.
  • Ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρηματικών μελών του mi-Cluster έχει ξεπεράσει τα 60 εκ.¤, από τα 23 εκ.¤ στην εκκίνηση του προγράμματος.
  • Διατηρείται ο ισχυρός εξαγωγικός χαρακτήρας στα επίπεδα του 75% του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρηματικών μελών του mi-Cluster.
  • Απασχολούνται πλέον περισσότερα από 700 στελέχη πολύ μεγάλης ειδίκευσης από μόλις 275 στην εκκίνηση του προγράμματος, ενώ υπάρχουν ανοιχτές αυτή τη στιγμή 100 νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένα στελέχη.
  • Το σύνολο των επιχειρηματικών μελών έχει υπό κατοχή ή υπό αίτηση 45 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από 13 με την εκκίνηση του προγράμματος ενώ αναμένεται μέχρι και τον Αύγουστο ο αριθμός να ανέλθει στο εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα των 56.
  • Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής 3 Ημέρες Καριέρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) με στόχο την προσέγγιση νέων επιστημόνων και τη δια ζώσης ενημέρωσή τους για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στη χώρα μας στον τομέα της Μικροηλεκτρονικής και των Ενσωματωμένων Συστημάτων με αποτέλεσμα την προσέλκυση των πιο ταλαντούχων φοιτητών προς τον τομέα τόσο σε διπλωματικές όσο και σε διδακτορικά όπως ανέφεραν οι καθηγητές μετά τις ημερίδες. Στις δράσεις αυτές, συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 500 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί, ενώ ήδη βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού δύο επόμενες Ημερίδες, με τη συνεργασία Πανεπιστημίων ανά την Ελλάδα.
  • Έχει γίνει προσέγγιση προς τους έλληνες φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες, και επιχειρηματίες στην αλλοδαπή (Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Καλιφόρνια), μέσα από στοχευμένες εκδηλώσεις στα Πανεπιστήμια (Stanford, Columbia, MIT, Northestearn) και θεσμικούς χώρους εκπροσώπησης (π.χ. Ελληνικά Προξενεία, Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο) στις ΗΠΑ, συνεισφέροντας στο στρατηγικό στόχο επαναπατρισμού ανθρώπινου και οικονομικού κεφαλαίου για την περαιτέρω εξέλιξη της δυναμικής που παρουσιάζεται σήμερα σε παραγωγικούς κλάδους της πατρίδας μας.
  • Η απόλυτη γεωγραφική συγκέντρωση και συστέγαση επιχειρήσεων στο Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής στο Μαρούσι εμφανίζει πλέον απτά πλεονεκτήματα, ισχυροποιώντας την αλυσίδα παραγωγής του οικοσυστήματος, αυξάνοντας τις επιμέρους εμπορικές συνεργασίες μεταξύ τους, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία κλίμακας, κοινούς προμηθευτές και κοινά κανάλια προώθησης προϊόντων. Οι επιχειρηματικές σχέσεις και οι κοινές ερευνητικές δραστηριότητες. των επιχειρήσεων από ανύπαρκτες είναι πια ισχυρότατες, δημιουργώντας σημαντική οικονομία σκοπού.
  • Το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής στο Μαρούσι έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για τη Μικροηλεκτρονική στην Ελλάδα και σημείο επαφών με πάνω από 1000 συναντήσεις, ημερίδες, σεμινάρια, παρουσιάσεις, κλπ.
  • Οργανώθηκαν πάνω από 20 σεμινάρια και ημερίδες με στόχο την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών των μελών του mi-Cluster, καλύπτοντας σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη διαχείριση έργων, τη διαχείριση και ανάπτυξη προϊόντων, τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων σχεδιασμού στην Μικροηλεκτρονική, κλπ.
  • Έχουν υπογραφεί συμφωνητικά συνεργασίας με διαχειριστές κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για την ενεργοποίησή τους και κατ`Α επέκταση την στρατηγική τοποθέτηση επενδύσεων στα μέλη του mi-Cluster.
  • Έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ίδρυμα της Sophia-Antipolis, μέσω του οποίου έχει, ήδη, προκύψει και βρίσκεται σε εξέλιξη πρόταση κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων για τη δημιουργία «Πανευρωπαϊκής πλατφόρμας καινοτομίας και συνεργατικών σχηματισμών», ενώ διερευνώνται παράλληλα δράσεις για κοινά έργα Έρευνας & Ανάπτυξης μεταξύ Ελληνικών και Γαλλικών εταιρειών τεχνολογίας. Παρόμοιες συνεργασίες έχουν δρομολογηθεί με αντίστοιχα clusters ή cluster initiatives στο Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Κορέα, το Ισραήλ, κλπ.
  • Το έργο έχει αποκομίσει σημαντικά θετική δημοσιότητα, με περισσότερα από 250 άρθρα και αφιερώματα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο από την έναρξή του έως και σήμερα. Η ιστοσελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.corallia.org δέχεται περισσότερες από 100.000 επισκέψεις το μήνα.
  • Το Corallia προτάθηκε ως «βέλτιστη πρακτική» μεταξύ των έργων των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. που υλοποιούνται υπό την επίβλεψη της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καθώς η αξιόλογη και πρωτοποριακή προσπάθεια που επιχειρείται στους κόλπους του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα», χαρακτηρίστηκε πρότυπο για την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων σε άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε.
  • Η στρατηγική επικοινωνίας του Corallia για το έτος 2007 έλαβε την πανευρωπαϊκή διάκριση στην κατηγορία «Τεχνολογίες» στο πλαίσιο των Βραβείων European Excellence Awards, ανάμεσα σε άλλες πολύ σημαντικές συμμετοχές όπως Panasonic, Sony, Linden Lab, κ.α. καθώς και βραβείο ERMHS.
  • Έχει γίνει προώθηση των Ελληνικών θέσεων για τη δημιουργία καινοτόμων συνεργατικών σχηματισμών στις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη των Clusters σε βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Καινοτομία για την περίοδο 2007 – 2013.
  • Έχουν γίνει δράσεις με στόχο την προώθηση του σήματος κατατεθέν ”Καινοτομία MADE IN GREECE“, σε μια προσπάθεια για την αντιστροφή αρνητικών προηγούμενων εντυπώσεων και στερεότυπων ως προς την εξαγώγιμη ικανότητα της Ελληνικής Τεχνολογίας.
  • Εκτός των παραπάνω, το mi-Cluster έχει ξεκινήσει δράσεις προσφοράς κοινωνικού έργου όπως η δημιουργία τράπεζας αίματος μικροηλεκτρονικής, κ.ά.

Ως προς τις 13 επιχειρήσεις που ενισχύονται άμεσα από τη πρώτη φάση του Προγράμματος:

  • O κύκλος εργασιών παρουσιάζει μέσο όρο αύξησης 48.7% με στόχο 10%.
  • Oι υποβληθείσες πατέντες παρουσίασαν αύξηση κατά 218% με στόχο 50%.
  • Oι εξαγωγές παρουσιάζουν Μ.Ο αύξησης 36.4% με στόχο 30%.
  • Η απασχόληση εμφανίζει Μ.Ο αύξησης κατά 40.4% με στόχο 20%.

backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης