«Η Ελλάδα μέρα με τη μέρα αλλάζει και γίνεται μια χώρα και μια οικονομία που απαγκιστρώνεται από τον κρατισμό στρέφοντας τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει, μεταξύ αυτών και το ΕΣΠΑ, προς την πραγματική οικονομία, προς την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την πράσινη ενέργεια, τον τουρισμό», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στις κοινές δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Επίτροπο της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, μετά τις συναντήσεις τους με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς, σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Hahn πραγματοποίησε παρουσία του κ. Χρυσοχοϊδη, διαδοχικές συναντήσεις εργασίας για κάθε τομεακό πρόγραμμα, με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την κα. Α. Διαμαντοπούλου, τον κ. Π. Γερουλάνο, τον κ. Π. Κουκουλόπουλο, τον κ. Γ. Μαγκριώτη, τον κ. Χ. Αηδόνη και τον κ. Π. Τζωρτζάκη. Ο κ. Johannes Hahn, από την πλευρά του έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική πλευρά για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως σήμερα για την επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι «οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, αυτό είναι κατεπείγον, για να διασφαλιστεί ότι θα κατευθυνθούν σε τομείς – κλειδιά, όπως είναι οι μεταφορές, το περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιακή σύγκλιση και έρευνα και πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα».
Ο Επίτροπος αποσαφήνισε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης στις επενδύσεις που γίνονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, ανταποκρίνεται στην αίσθηση κατεπείγοντος στην Ελλάδα». Και διευκρίνισε ότι «υπ`Α αυτή την έννοια θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, για να προσαυξηθεί το ποσοστό της κοινοτικής χρηματοδότησης των έργων σε 85%, έτσι ώστε να επενδυθούν γρήγορα κονδύλια σε βιώσιμα έργα, μειώνοντας και παράλληλα την πίεση στον αρχικό προϋπολογισμό. Προτείνουμε επιπλέον ότι και άλλα κράτη – μέλη, όπως η Ελλάδα, θα μπορούν να επωφελούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενός αυξημένου ποσοστού κρατικής χρηματοδότησης έως και 95%». Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «αυτό σημαίνει ότι ως το τέλος του 2012 πρακτικά, θα έχει επιταχυνθεί η επένδυση κονδυλίων κοντά στο 1,5 δις ευρώ».
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Hahn στο πρόσθετο πακέτο των 500 εκ ¤ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, το οποίο το συζήτησε και με τον κ. Χρυσοχοϊδη. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος «υπάρχει μια σαφής κοινή βούληση να προωθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, γιατί εκεί ξέρουμε ότι στήνονται, δημιουργούνται καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρήσεις και κυρίως θέσεις απασχόλησης. Εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την επιτάχυνση και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε: «Μόνο από τη μείωση των νεκρών έργων και των νεκρών εκχωρήσεων στα οποία έχουμε προχωρήσει τους τελευταίους 6 μήνες, πετύχαμε απεγκλωβισμό πόρων ύψους 2,4 δις ευρώ. Πόροι κρίσιμοι για την πραγματική οικονομία , την ανάπτυξη, που μέχρι τώρα πρόσφατα έμεναν αναξιοποίητοι, και πλέον κατευθύνονται σε νέα έργα, σε νέες εντάξεις. Αντίστοιχα, από τον Μάρτιο έως σήμερα, έχουμε προχωρήσει σε ένταξη 1.029 νέων σημαντικών έργων σε όλες τις περιφέρειες, σε όλα τα τομεακά προγράμματα, ύψους 3,2 δις ευρώ». Επίσης, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του προγράμματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεσμευόμαστε ότι η διαχείριση και η ουσιαστική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων μπορεί να αλλάξει επιτέλους σελίδα για τη χώρα μας για να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που επιβάλλεται να έχει ένα εργαλείο ανάπτυξης όπως είναι και οφείλει να είναι το ΕΣΠΑ».
Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σήμερα δέχτηκε επιστολή από τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, με την οποία τον καλεί στη Γερμανία στις 27 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την επίσκεψή του στις 6 και 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όπου θα ηγηθεί μιας μεγάλης Γερμανικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Τέλος, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Υπάρχει ακλόνητη και δεδομένη πολιτική βούληση να πραγματοποιήσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές στη χώρα προκειμένου να αλλάξουμε την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε μια καινούργια πατρίδα, η οποία θα υπηρετήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα προσφέρει δουλειές στους ανθρώπους και κυρίως τους νέους της πατρίδας μας. Και αυτό είναι το μεγάλο έργο μας. το μεγάλο καθήκον μας. Αν δε το κάνουμε, διαχειριζόμενοι απλώς το χρέος, έστω και αν διασώσουμε τη χώρα, θα έχουμε παραμείνει στο περιθώριο της ιστορίας. Μόνο, αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε αυτό το νέο πρότυπο παραγωγής, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας, ένα μοντέλο που θα απασχολεί τους νέους, τους καλά μορφωμένους νέους της πατρίδας μας, τότε θα έχουμε πετύχει. Ε λοιπόν, θέλουμε να πετύχουμε και θα πετύχουμε».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα επαναλάβει την επίσκεψή του στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα, από τις 19-21 Σεπτεμβρίου, όπου θα έχει συναντήσεις εργασίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης και όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας ώστε να αξιολογηθεί η πορεία υλοποίησης των περιφερειακών προγραμμάτων και να καταρτιστεί σχέδιο δράσης ανά Περιφέρεια με στόχο τον απεγκλωβισμό πόρων από νεκρά έργα, την επιτάχυνση έργων που καθυστερούν και την ένταξη νέων έργων.
Δήλωση του επιτρόπου της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn:
«Ευχαριστώ, καλώς ήρθατε όλοι.
Πραγματικά είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα, γι`Α αυτό και η επιτροπή και εγώ, αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο για να δεχθώ τους Υπουργούς στις Βρυξέλλες, αλλά να τους δω και εδώ και να δούμε πώς από κοινού μπορούμε να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και προοπτικές για τους Έλληνες, οι οποίοι πραγματικά περνούν τόσο κρίσιμες στιγμές.
Γι`Α αυτό και σήμερα είχαμε, δεν έχουμε ακόμα ολοκληρώσει την ημέρα, αλλά είχαμε και έχουμε συναντήσεις, με τον πλέον άμεσο συνομιλητή μου, τον κ. Χρυσοχοΐδη και με αρκετούς συναδέλφους του, για να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε πραγματικά, όπως είπα, στην ελληνική οικονομία, την ώθηση την οποία τόσο πολύ χρειάζεται, μέσω άμεσων επενδύσεων και ταυτοχρόνως υψηλής ποιότητας επενδύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της πολιτικής της συνοχής.
Κατανοούμε όλοι την ευρύτατη αίσθηση κατεπείγοντος που χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα κονδύλια για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει αναξιοποίητες αυτές τις χρηματοδοτήσεις. Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα.
Θα ήθελα καταρχήν να δώσω συγχαρητήρια στον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη και στους συνεργάτες του για τις προσπάθειες. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, αυτό είναι κατεπείγον, για να διασφαλιστεί ότι θα κατευθυνθούν σε τομείς – κλειδιά, όπως είναι οι μεταφορές, το περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψηφιακή σύγκλιση και έρευνα και πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κάθε διοικητική τροχοπέδη ή γραφειοκρατική, αυτό είναι από τα κύρια σημεία το οποίο αναφέρθηκε από αρκετούς από τους Υπουργούς σήμερα. Οτιδήποτε οδηγεί σε καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων. Οι χρονοβόρες διαδικασίες, είτε πρόκειται για απαλλοτριώσεις ή οτιδήποτε άλλο. Έργα τα οποία είναι μεγάλης αξίας, αλλά τα οποία δεν μπορούν να ξεκινήσουν λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, πρέπει να κινηθούν. ¶λλα έργα, τα οποία ήδη έχουν δρομολογηθεί, αλλά δεν έχουν ελπίδες υλοποίησης, πρέπει να αντικατασταθούν από επενδύσεις, οι οποίες πραγματικά θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πρέπει να βγούμε από αυτή τη δίνη που μας παρασύρει προς τα κάτω, να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να συνεχίσουμε με τη δουλειά.
Πρέπει να φύγουμε και την επόμενη βδομάδα θα είμαι και πάλι στην Αθήνα και θα συναντήσω όλους τους αιρετούς υπεύθυνους των περιφερειών, στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου. Θα σκεφτούμε μαζί, συγκεκριμένους τρόπους με τον καθένα και θα πρέπει από κοινού να σκεφτούμε και να αρχίσουμε να εξαλείφουμε τη γραφειοκρατία ούτως ώστε να πετύχουμε υψηλής ποιότητας έργα. Σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας ξεχωριστά θα πρέπει να συμφωνήσουμε τις βασικές προτεραιότητες και να δούμε πώς μπορούμε να επενδύσουμε τα κοινοτικά κονδύλια, πώς μπορούμε να υπερβούμε τα εμπόδια, ποιες είναι οι συγκεκριμένες ευκαιρίες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας ξεχωριστά. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να διευρύνουμε τις δυνατότητες σε κάθε περιφέρεια, αναλόγως των δραστηριοτήτων που υπάρχουν εκεί, αναλόγως των συνθηκών των κλιματικών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βλέπουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας. Δε θα είναι καλό αν κάναμε όλοι τα ίδια πράγματα παντού. Θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, για να προσδώσουμε στην κάθε περιφέρεια το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική της θέση, τον πληθυσμό της, τα ιδιαίτερα της χαρακτηριστικά. Πώς μπορούμε να επενδύσουμε καλύτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη σύσταση και την απογείωση των νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, γιατί ξέρουμε ότι όταν γίνεται αυτό με σωστό τρόπο μπορούν να αποτελέσουν πολύ σημαντικούς οικονομικούς πολλαπλασιαστές.
Τα καλά μικρά έργα σε συνδυασμό με ευρύτερης σημασίας έργα, επαναλαμβάνω, μπορούν όντως να επιφέρουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να αποσαφηνίσω. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εταιρικής μας σχέσης στις επενδύσεις που γίνονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, ανταποκρίνεται στην αίσθηση κατεπείγοντος στην Ελλάδα. Υπ`Α αυτή την έννοια θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, για να προσαυξηθεί το ποσοστό της κοινοτικής χρηματοδότησης των έργων σε 85%, έτσι ώστε να επενδυθούν γρήγορα κονδύλια σε βιώσιμα έργα, μειώνοντας και παράλληλα την πίεση στον αρχικό προϋπολογισμό. Προτείνουμε επιπλέον ότι και άλλα κράτη – μέλη, όπως η Ελλάδα, θα μπορούν να επωφελούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενός αυξημένου ποσοστού κρατικής χρηματοδότησης έως και 95%. Αυτό δε σημαίνει ότι θα διαθέσουμε πρόσθετους πόρους για ην Ελλάδα, αλλά ότι για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα θα μπορούν να δαπανηθούν περισσότερα από τα ήδη διαθέσιμα. Αυτό σημαίνει ότι ως το τέλος του 2012 πρακτικά, θα έχει επιταχυνθεί η επένδυση κονδυλίων κοντά στο 1,5 δις ευρώ. Το έργο αυτό εναπόκειται σε όλους μας.
Εναπόκειται σε όλους μας να το κάνουμε πραγματικότητα, στην Ελληνική Κυβέρνηση, στις περιφέρειες της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αυτό το στόχο θα συνεργαστούμε κι εμείς πολύ στενά με την task force για την Ελλάδα, το κλιμάκιο το οποίο συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να προσφέρει όλη τη ζητούμενη τεχνική συνδρομή, που ήδη έχει αρχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα.
Επίσης και δικοί μου συνεργάτες και στελέχη εργάζονται ήδη στην Ελλάδα, με μοναδικό σκοπό να βελτιώσουν και να επιταχύνουν την ανάδειξη και την υλοποίηση καλών έργων.
Τέλος, ένα από τα κύρια σημεία, τα οποία συζητήσαμε με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και με συναδέλφους του, είναι πώς θα μπορέσουμε να προωθήσουμε και να υποστηρίξουμε ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσφέρουμε εγγυήσεις για τις δανειακές τους ανάγκες.
Δεν έχουμε βρει τελικές λύσεις, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο συσκεπτόμενοι, έτσι ώστε να προσφέρουμε σε αυτόν τον πάρα πολύ σημαντικό μοχλό της ελληνικής οικονομίας, ίσως άλλο ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ, από τα ήδη υπάρχοντα, στα ήδη διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει μια σαφής κοινή βούληση να προωθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, γιατί εκεί ξέρουμε ότι στήνονται, δημιουργούνται καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρήσεις και κυρίως θέσεις απασχόλησης. Εκεί δημιουργούνται, εκεί διατηρούνται, εκεί αναπτύσσονται. Εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα. Οι χρηματοδοτήσεις θα δοθούν βάσει των διαδικασιών και στο πλαίσιο των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά υπάρχει κοινή βούληση να επιταχύνουμε και να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα. Ευχαριστώ πολύ».
Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη:
«Ευχαριστώ τον επίτροπο κ. Χαν για την παρουσία του σήμερα στην Αθήνα, για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τους τελευταίους μήνες στην κοινή προσπάθειά μας να βάλουμε το ΕΣΠΑ μπροστά. Ο κ. Χαν θα είναι εδώ κα την επόμενη βδομάδα και θα συναντήσει σ`Α ένα τριήμερο όλους τους περιφερειάρχες της χώρας και τους Υπουργούς πάλι σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, να συνδράμουμε όλοι μαζί και να συνεργαστούμε προκειμένου να πετύχουμε υψηλούς βαθμούς απορρόφησης αλλά και ταυτόχρονα ν`Α απαντήσουμε με αποφασιστικό τρόπο στην κρίση που δοκιμάζει αυτή τη στιγμή τη χώρα και την πραγματική οικονομία. Θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης. Μια προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα και να μετατρέπει το ΕΣΠΑ σε ένα δυναμικό και ευέλικτο εργαλείο στην υπηρεσία των πολιτών, της κοινωνίας, μα κυρίως, της πραγματικής οικονομίας. Έχουμε απόλυτη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, του κατεπείγοντος που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε κυβερνητική δράση για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Τη μάχη αυτή είμαστε αποφασισμένοι να την κερδίσουμε. Η Ελλάδα μέρα με τη μέρα αλλάζει και γίνεται μια χώρα και μια οικονομία που απαγκιστρώνεται από τον κρατισμό στρέφοντας τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει, μεταξύ αυτών και το ΕΣΠΑ, προς την πραγματική οικονομία, προς την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την πράσινη ενέργεια, τον τουρισμό.
Για το λόγο αυτό, έχουμε εντοπίσει μια προς μια τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε όλο το εύρος του μηχανισμού της διαχείρισης του ΕΣΠΑ και κινούμαστε αποφασιστικά για να τις ανατρέψουμε. Οι προτεραιότητες που έθεσε προηγουμένως ο Επίτροπος στη δήλωσή του, αποτελούν τις αιχμές του δικού μας επιχειρησιακού προγράμματος. Ένας σχεδιασμός που εφαρμόζεται από τις αρχές του χρόνου με την αρωγή, την καθοδήγηση , την πολύτιμη στήριξη της Επιτροπής. Ένας σχεδιασμός που ήδη έχει αρχίσει πλέον να παράγει αποτελέσματα, αλλάζοντας ριζικά:
- τις ταχύτητες με τις οποίες τρέχει το ΕΣΠΑ,
- την ποιότητα των έργων που εντάσσονται στα προγράμματά του,
- τη στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων του -ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναπτυξιακή διαδικασία,
- την κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού από την κεντρική διοίκηση μέχρι την πιο απομακρυσμένη διαχειριστική αρχή στη χώρα και τον ιπτάμενο σύμβουλο της ΜΟΔ ο οποίος πηγαίνει οπουδήποτε χρειάζεται σε κάθε δήμο της χώρας προκειμένου να βοηθάει στην ωρίμανση και την προετοιμασία των έργων.
Με την επιτάχυνση και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με τη μείωση των νεκρών έργων και αντικατάστασή τους με νέα έργα σε όλη την Ελλάδα, χαρτογράφηση του προσωπικού ένα προς ένα, και στη συνέχεια αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, οριστικό τέλος στο λαβύρινθο των εκχωρήσεων, ολοκληρώνουμε την κατάθεση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την απεμπλοκή των μεγάλων έργων παραχώρησης προς παροχή στοχευμένης, άμεσης και αποτελεσματικής τεχνικής βοήθειας με «ιπτάμενους συμβούλους» προς εκατοντάδες αδύναμους δικαιούχους.
Αυτές είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητες και αυτές είναι οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Επιτροπή και απέναντι στον εαυτό μας.
Και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αλλά συνεχίζουμε.
Μόνο από τη μείωση των νεκρών έργων και των νεκρών εκχωρήσεων στα οποία έχουμε προχωρήσει τους τελευταίους 6 μήνες, πετύχαμε απεγκλωβισμό πόρων ύψους 2,4 δις ευρώ. Πόροι κρίσιμοι για την πραγματική οικονομία , την ανάπτυξη, που μέχρι τώρα πρόσφατα έμεναν αναξιοποίητοι, και πλέον κατευθύνονται σε νέα έργα, σε νέες εντάξεις. Αντίστοιχα, από τον Μάρτιο έως σήμερα, έχουμε προχωρήσει σε ένταξη 1.029 νέων σημαντικών έργων σε όλες τις περιφέρειες, σε όλα τα τομεακά προγράμματα, ύψους 3,2 δις ευρώ.
Δουλεύουμε μαζί με τις Περιφέρειες, τη ΜΟΔ, τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων για να δημιουργήσουμε δεξαμενές ώριμων έργων, ώστε με γρήγορους ρυθμούς να εντάσσουμε και να υλοποιούμε περισσότερα καλύτερα, πιο αποδοτικά έργα και κυρίως πιο στοχευμένα έργα που απαντούν στην κρίση την οικονομική, της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα δημιουργούν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ήδη το 60% των προγραμμάτων, και πολύ σύντομα, όλο το ΕΣΠΑ, θα διαθέτει τέτοιες δεξαμενές από όπου θα μπορεί κανείς να αντλεί έτοιμες προτάσεις.
Αγαπητέ Johannes, η προσπάθεια εξυγίανσης και επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ με ορατά πλέον αποτελέσματα στην απορρόφηση των Προγραμμάτων του, αναμένεται να αποδώσει ακόμα περισσότερους καρπούς το τρίμηνο που τρέχει μετά από τις σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί στις υπηρεσίες μας που διαχειρίζονται το πρόγραμμα. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε νέα αποτελέσματα, σχετικά με:
- τις απεντάξεις πλέον όλων των νεκρών έργων, ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα νεκρό έργο ενταγμένο τυπικά στο ΕΣΠΑ,
- την ολοκλήρωση στις περιφέρειες των διαδικασιών για τον προσδιορισμό και την επιτάχυνση των νέων έργων,
- τη δημοσίευση των προσκλήσεων για την ένταξη όλων των νέων έργων, που θα έχουν αξιολογηθεί και θα έχουν οδηγηθεί για πρώτη φορά σε υγιή Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Εμείς δεσμευόμαστε για την υλοποίηση του προγράμματος. Δεσμευόμαστε ότι η διαχείριση και η ουσιαστική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων μπορεί να αλλάξει επιτέλους σελίδα για τη χώρα μας για να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που επιβάλλεται να έχει ένα εργαλείο ανάπτυξης όπως είναι και οφείλει να είναι το ΕΣΠΑ. Και ανανεώνουμε τη συνάντηση μας για την επόμενη εβδομάδα όπου θα εξετάσουμε ένα προς ένα μαζί με τον Επίτροπο Χαν και τους συνεργάτες του και τους περιφερειάρχες, μαζί και τους Υπουργούς, όλα τα αναπτυξιακά έργα κάθε περιφέρειας αλλά και κάθε τομεακό πρόγραμμα που χειρίζεται κεντρικά η Κυβέρνηση. Ευχαριστώ πολύ».
Ερωτήσεις των δημοσιογράφων και απαντήσεις των κ.κ Hahn και Χρυσοχοϊδη:
Δημοσιογράφος: Ήθελα να ρωτήσω τον επίτροπο, αν μπορούσε να μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, για το ποσό των ενάμισι δισεκατομμυρίων ευρώ που είπατε ότι θα διατεθεί μέχρι τέλος του 2012 από πού προκύπτει αυτό το ποσό, να μας δώσετε να το καταλάβουμε και δεύτερον να υποθέσουμε ή είναι λάθος η εκτίμηση ότι έχει καθυστερήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το πράσινο φως στην αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής 85% και αν είναι, αυτό γιατί; Ευχαριστώ.
Hahn: Για το δεύτερο σημείο σας, θέλω να πω ότι ακολουθούμε τη συνήθη διαδικασία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα χρήματα δίνονται κάθε φορά βάσει των αιτήσεων αποπληρωμής που μας απευθύνονται. Το 1,5 δις, το οποίο ανέφερα, είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε, σε ποσοστό συγχρηματοδότησης, κάτω από το 80%, στο 79%. ¶ρα η ελληνική συγχρηματοδότηση, η εθνική συγχρηματοδότηση, είναι της τάξης του 21%. Αν εμείς πάμε στο 85% και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε γρήγορα και στο 95%, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα άμεσα κονδύλια, τα οποία τώρα θα μπορούν να δαπανηθούν. Και αυτό εννοούσα προηγουμένως όταν έλεγα ότι θα έχουμε 1,5 δις παραπάνω. Είναι μέσα από τα υπάρχοντα κονδύλια, αλλά είναι για έργα τα οποία ζητούν χρήματα και τα οποία αυτή τη στιγμή, με την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία, θα μπορέσουμε να τα δαπανήσουμε ταχύτερα. Το οποίο σημαίνει ότι κοντά στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, τα συνολικά χρήματα που θα έχουν δαπανηθεί στην Ελλάδα, εθνική και κοινοτική συγχρηματοδότηση θα είναι λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Αλλά αυτή τη στιγμή, που το χρειαζόμαστε περισσότερο, θα έχουμε μια επιτάχυνση των δαπανών. Και αυτό σημαίνει ότι αν το συνολικό ποσό μειώνεται και αυτό σημαίνει ότι το 21% της εθνικής χρηματοδότησης θα γίνει περίπου 15%. Αλλά το βασικότερο είναι ότι θα διατίθενται πιο εύκολα τα κονδύλια. Και επειδή θέλουμε να βοηθάμε την ελληνική οικονομία, να βοηθάμε τον ελληνικό λαό, είναι αυτό ακριβώς το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε με αυτή την επιτάχυνση και γι`Α αυτό μιλάμε και για συγκεκριμένα βήματα, τα οποία θα απορρέουν από τις συναντήσεις της επόμενης βδομάδας. Ένα τέτοιο βήμα είναι ότι θα έχουμε ένα roadmap το οποίο θα υπογραφεί και από τα κεντρικά Υπουργεία και από τις περιφέρειες, με ξεκάθαρη όδευση, ξεκάθαρους ενδιάμεσους σταθμούς, ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρες προθεσμίες. Αυτό εννοούμε όταν λέμε roadmap, αυτό το οποίο δε μου αρέσει ποτέ να βλέπω έναν μακρύ κατάλογο ανθρώπων οι οποίοι είναι συναρμόδιοι και συνυπεύθυνοι για πράγματα. Ένα πράγμα, μία προθεσμία, ένα όνομα. Έτσι θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε στο μέλλον και είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε μαζί σ' αυτή την προσπάθεια.
Δημοσιογράφος: Για τον Επίτροπο μία ερώτηση. Συζητήσατε και θα συζητήσετε και την επόμενη εβδομάδα με την ελληνική κυβέρνηση για δράσεις και μέτρα τόνωσης της Ελληνικής Οικονομίας, ωστόσο βλέπουμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα πολλές φωνές κυρίως από τη Γερμανία να κάνουν λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας, θα ήθελα ένα σχόλιο δικό σας επ`Ααυτού.
Hahn: Ξέρω ότι σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς τα νεύρα όλων είναι ιδιαίτερα τεταμένα. Θα επιμείνουμε όμως όλοι μας πάνω στους άξονες, στις λέξεις και στην ουσία που έχουμε συμφωνήσει. Και με τον Αντικαγκελάριο Ρέσλερ συζητούσα πριν από δύο εβδομάδες, πως η Γερμανία θα μπορέσει να συνεισφέρει ουσιαστικά, όχι μόνον με μεταφορές χρημάτων, ως ένα ισχυρό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, αλλά με μία ουσιαστική εμπλοκή και συμμετοχή των Γερμανών επιχειρηματιών. Ο Αντικαγκελάριος Ρέσλερ αντέδρασε θετικά άμεσα, οργανώνοντας ένα συμπόσιο Γερμανών επιχειρηματιών, μέσω του Γερμανικού Συνδέσμου Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων, από όπου ένα από τα συγκεκριμένα πράγματα τα οποία υπέγραψαν και μου το επιβεβαίωσαν πριν από τρεις ημέρες ακριβώς από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματικών και Βιομηχάνων στις Βρυξέλες είναι ότι κάθε εβδομάδα έρχεται στην Ελλάδα ομάδα επιχειρηματιών από τη Γερμανία, η οποία διερευνά τις δυνατότητες απτών συγκεκριμένων επενδύσεων. Και αν δεν κάνω λάθος, τον επόμενο μήνα θα έρθει και ο ίδιος ο Αντικαγκελάριος συνοδεύοντας μία τέτοια αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, πράγμα το οποίο νομίζω ότι αποδεικνύει την καλή βούληση της γερμανικής πλευράς να υποστηρίξει ουσιαστικά την Ελλάδα. Και βέβαια ο καθένας πρέπει να κάνει τη δικιά του δουλειά.
Χρυσοχοϊδης: Να συμπληρώσω εδώ ότι σήμερα υπάρχει μια συνάντηση των επιχειρηματικών συνδέσμων του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών και των Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών, όπου και εγώ θα απευθύνω ένα χαιρετισμό σε λίγο, πράγμα που σημαίνει ότι συνεχίζεται η προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, όπως επίσης έλαβα και επιστολή από τον κ. Ρεσλερ σήμερα, όπου με καλεί στις 27 Σεπτεμβρίου, που είναι η ημέρα της Βιομηχανίας να έχουμε μια δίωρη συνάντηση, προκειμένου να προετοιμάσουμε τη συνάντηση για τις 6 και 7 Οκτωβρίου, όπου θα ηγηθεί μιας μεγάλης Γερμανικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα.
Δημοσιογράφος: Ήθελα δύο πράγματα να διευκρινίσω: Καταρχήν ο κ. Μπαρόζο είχε πει τον Ιούνιο για 1 δισ. ευρώ που θα απεμπλακούν, αν αυτό το ενάμισι δισ. είναι σ`Ααυτό το 1 δισ., που είχε πει ο κ. Μπαρόζο και κατά προτεραιότητα πού θα επενδυθούν, δηλαδή λέτε μέχρι το 2012 θα γίνουν επενδύσεις και τον κ. Επίτροπο και τον Υπουργό. Ευχαριστώ.
Hahn: Ναι έχετε δίκιο, το 1 δις στο οποίο αναφέρεστε εντάσσεται σε αυτό το 1,5 περίπου το οποίο συζητήσαμε και σήμερα. Αφορά το γεγονός ότι όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα τα επιχειρησιακά προγράμματα τα ελληνικά, τομεακά ή περιφερειακά, θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από αυτό το υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης. Οπότε ως προς το που θα πάνε, θα πάνε σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα. Από ότι άκουσα όμως, δύο Περιφέρειες αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν, να μην επωφεληθούν από αυτό το υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης, έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν το συνολικό αρχικό σχεδιασμένο ποσό και να χρηματοδοτήσουν το σύνολο των έργων που θέλανε να χρηματοδοτήσουν ως το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εμείς προσφέρουμε εδώ μία ευκολία και εναπόκειται στους πολιτικά υπεύθυνους του κάθε ενός επιχειρησιακού τέτοιου προγράμματος να αποφασίσει πως θα εκμεταλλευθεί αυτές τις περισσότερες ευκαιρίες. Το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης σημαίνει ότι κατά μέσον όρο δεν μπορείτε να δαπανήσετε περισσότερα από τόσα από τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων, βεβαίως όμως κι έχετε τη δυνατότητα να συγχρηματοδοτήσετε με κοινοτικά χρήματα το 30%, το 50% ενός έργου και τα λεφτά τα οποία μένουν να τα χρησιμοποιήσετε για ένα άλλο έργο. Αυτά είναι θέματα τα οποία άπτονται των υπεύθυνων κατά τόπους Αρχών. Εμάς αυτό που μας απασχολεί είναι να δίνουμε ευκαιρίες, να δίνουμε δυνατότητες και να είναι καλά τα έργα, για να μπορέσουμε να εμπλέξουμε καλύτερα και να αναπτύξουμε τον ιδιωτικό τομέα.
Χρυσοχοϊδης: Ακριβώς τα νέα μέτρα και οι νέες αποφάσεις της Ε.Ε σημαίνουν λιγότερους πόρους , όπως λέει ο Επίτροπος από τη δική μας πλευρά και σημαίνουν ταυτόχρονα μαζί με την τεχνική βοήθεια, η οποία έρχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και ακόμη σημαίνουν και κάτι ακόμη σε σχέση με την αναθεώρηση του προγράμματος, να εντάξουμε όλες εκείνες τις δράσεις που απαντούν στην κρίση και κυρίως δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, είναι μεγάλη η πρόκληση για μας αυτή τη στιγμή, να δημιουργήσουμε μέσα από την ένταξη νέων έργων, εκείνες τις θέσεις απασχόλησης, που κυρίως απαντούν στην ανεργία των νέων, η οποία είναι πολύ υψηλή στη χώρα, 45% περίπου και είναι πάρα πολύ μεγάλη η πρόκληση για μας να εντάξουμε έργα, τα οποία δημιουργούν περαιτέρω και ενισχύουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό σας είχαμε ανακοινώσει το πρόγραμμα εξωστρέφεια-ανταγωνιστικότητα. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με τριάντα εκατομμύρια τελικώς έφτασε εβδομήντα, εντάχθηκαν οι μισές περίπου επιχειρήσεις εξαγωγικές της χώρας, ήδη αυτές τις ημέρες θα αρχίσουν να παίρνουν προκαταβολές και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η πολιτική βούληση η δική μας, η άσκηση της πολιτικής βοηθάει αυτές τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους σε όλες τις αγορές του κόσμου, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές να πάρουνε πιο μεγάλες παραγγελίες προκειμένου να αυξήσουν τη συνολική δυνατότητα των εξαγωγών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι φτάσαμε περίπου στα είκοσι δις. ευρώ, θα φτάσουμε στο 2011, αυτό σημαίνει ότι το 10% του ΑΕΠ της χώρας πια είναι εξαγωγές και αυτό σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας. Σας έδωσα ένα παράδειγμα πώς μπορούμε όλη αυτή τη δυνατότητα που μας έδωσε η απόφαση της Επιτροπής και αύριο πια θα γίνει και κανονισμός καινούργιος, να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε επ΄ωφελεία της απασχόλησης κυρίως στη χώρα που πλήττετε αυτή τη στιγμή από την κρίση.
Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ με αφορμή αυτό που είπε ο Επίτροπος, αναφέρθηκε σε δύο περιφέρειες θα ήθελα αν είναι δυνατόν να μας πείτε ποιες είναι αυτές οι περιφέρειες οι οποίες δεν θέλουν, θέλουν να παραμείνει η εθνική συμμετοχή στο ποσοστό που ήταν στο παρελθόν και αν αυτό, με συγχωρείτε, αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα δηλαδή αν δημιουργεί πρόβλημα σε εσάς με την έννοια ότι θα πρέπει να εισφέρετε τα χρήματα αυτά που απομένουν.
Χρυσοχοϊδης: Κοιτάξτε, υπάρχουν επιμέρους προβλήματα, εμείς είμαστε σε συνεννόηση με τις περιφέρειες αλλά θα τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα, γιατί μας δίνεται και μια δυνατότητα μέσα από τη σχέση 95-5 που ουσιαστικά με την κατάργηση της εθνικής συμμετοχής, να ενισχύσουμε τις συγκεκριμένες περιφέρειες που είναι εκτός στόχου ένα, να καλύψουν ένα μέρος του ελλείμματος που προκύπτει από την απόφαση αυτή. Παρακαλώ.
Δημοσιογράφος: Για τον κ. Επίτροπο είναι η ερώτηση. κ. Επίτροπε ξέρετε, επειδή, όπως είπατε και νωρίτερα, τα νεύρα είναι τεταμένα σε τέτοιους καιρούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, θα ήθελα να επιμείνω στην ερώτηση του συναδέλφου νωρίτερα, σχετικά με τη Γερμανία. Πιστεύετε ότι όντως η Ελλάδα, αν κάνει όλα όσα έχει υποσχεθεί έχει αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και αν φτάσουμε σ`Ααυτό το σημείο, στη χρεοκοπία, θα μπορούσε η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει επιπλέον τη χώρα μας, προκειμένου να ανοίξουν θέσεις εργασίας πλέον στον ιδιωτικό τομέα;
Hahn: Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ο επικεφαλής της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι στην Αθήνα και ήδη συμπληρώνεται ένας πληρέστατος κατάλογος σε μέλη για να κάνει αυτή την task force. Και υπάρχει ένα μέρος, το οποίο αφορά τη συνεισφορά των κρατών-μελών εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη εξέφρασαν την επιθυμία τους να προσφέρουν τεχνογνωσία σε ειδικά γνωστικά πεδία, όπου έχουν ειδική τεχνογνωσία. Αυτό δείχνει πιστεύω τη γενική θέληση, τη βούληση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όχι μόνο να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά να πιστέψουμε στην Ελλάδα, να πιστέψουμε στους Έλληνες και σε αυτά που κάνουν καθημερινά, γνωρίζοντας βεβαίως ότι όλα δεν είναι ρόδινα και προφανώς όποιος κυκλοφορήσει και στους δρόμους της Αθήνας θα αντιληφθεί τις καθημερινές δυσκολίες. Αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να κινηθούν στην κατεύθυνση που έχει αποφασιστεί και υπό αυτή την έννοια το δικό μας κομμάτι είναι να επιταχύνουμε την υλοποίηση έργων ουσιαστικών, που δημιουργούν νέες οικονομικές προοπτικές και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Και γι`Α αυτό λέμε ότι θέλουμε να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα, τη βιομηχανία, να τους ωθήσουμε και να τους βοηθήσουμε να επενδύσουν και να πιστέψουν στις δυνατότητες της οικονομίας αυτής της χώρας.
Χρυσοχοϊδης: Να προσθέσω δύο λόγια ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ζούμε μια περίοδο πολεμικής έντασης, με την έννοια ότι έχουμε να πολεμήσουμε ένα μεγάλο εχθρό, που είναι η κρίση και αυτό δημιουργεί σ`Α όλους που αγωνίζονται εναντίον της κρίσης και εναντίον της ύφεσης νευρικότητα, όπως είπε και ο επίτροπος προηγουμένως. Είναι προφανές ότι δεν βοηθάει αυτή, αλλά είναι προφανές επίσης, ότι μετά απ΄ αυτά που είπε χθες ο Πρωθυπουργός στην έκθεση, στη Θεσσαλονίκη, ότι υπάρχει ακλόνητη και δεδομένη πολιτική βούληση να πραγματοποιήσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές στη χώρα προκειμένου να αλλάξουμε την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε μια καινούργια πατρίδα, η οποία θα υπηρετήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα προσφέρει δουλειές στους ανθρώπους και κυρίως τους νέους της πατρίδας μας. Και αυτό είναι το μεγάλο έργο μας. το μεγάλο καθήκον μας. Αν δε το κάνουμε, διαχειριζόμενοι απλώς το χρέος, έστω και αν διασώσουμε τη χώρα, θα έχουμε παραμείνει στο περιθώριο της ιστορίας. Μόνο, αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε αυτό το νέο πρότυπο παραγωγής, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας, ένα μοντέλο που θα απασχολεί τους νέους, τους καλά μορφωμένους νέους της πατρίδας μας, τότε θα έχουμε πετύχει. Ε λοιπόν, θέλουμε να πετύχουμε και θα πετύχουμε. Ευχαριστώ πολύ.
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300