Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
7/12/2011 - Κοινή Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου γενικά για το ΕΣΠΑ και ειδικά για θέματα του τομέα Υγείας

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία χρειάζονται πολιτικούς, οι οποίοι θα σκύψουν κάτω το κεφάλι και θα εργαστούν με συνέπεια, προκειμένου να υπηρετήσουν το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι η ταχύτερη έξοδος από την κρίση, για να μη χαθεί μια γενιά ακόμα σε διαδικασία οπισθοδρόμησης» δήλωσε σήμερα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μαζί με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Η συνέντευξη τύπου αφορούσε γενικά την πορεία του ΕΣΠΑ και ειδικότερα τη στοχευμένη δράση για την τεχνική υποστήριξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων στον τομέα της Υγείας που σχεδιάστηκε από το ΥΠΑΑΝ κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υγείας. Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης οι αρμόδιοι υφυπουργοί των δύο υπουργείων, κκ Θάνος Μωραϊτης και Μιχάλης Τιμοσίδης.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ, έως σήμερα επισήμανε ότι «Το ΕΣΠΑ πλέον γίνεται ένα πρόγραμμα εργοκεντρικό, με έμφαση στην υλοποίηση των έργων και όχι απλά στην ανακύκλωση πόρων από Διαχειριστική σε Διαχειριστική, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενταχθεί 1.852 νέα έργα (ποσοστό 94,5%) και έχουν συμβασιοποιηθεί άλλα 768 (ποσοστό 55%). «Το πρόγραμμα πια δεν έχει νεκρές εκχωρήσεις, δεν υπάρχουν κενά, σχεδόν όλο το πρόγραμμα λοιπόν έχει πληρωθεί κι έχει συμπληρωθεί από τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν τα επόμενα 3-4 χρόνια» επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης «Μόνο σε 6 μήνες έχουμε στηρίξει 6.263 επιχειρήσεις με ενισχύσεις ύψους 446 εκατομμύριων ευρώ, επιχειρήσεις που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους με τις Τράπεζες ουσιαστικά να μη βοηθούν καθόλου και να μη χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις με δανεισμό. Γι`Α αυτό λοιπόν το κάθε ευρώ μετράει». Μάλιστα, τόνισε ότι  για τα επενδυτικά σχέδια του παλαιού και του νέου επενδυτικού νόμου δόθηκαν φέτος, 1 δις ευρώ. «Επί 3 χρόνια, 2007-2009, είχαμε απορρόφηση μόλις 2,7% και μέσα σε δυο χρόνια έχουμε δεκαπλάσια αύξηση, φτάσαμε στο 27% που αντιπροσωπεύει το μέσο κοινοτικό όρο απορρόφησης με αποτέλεσμα όλα αυτά ν`Α αναγνωρίζονται και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να βοηθούν την οικονομία μας».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στη σημασία που έχει το ΕΣΠΑ για να γίνουν έργα που θα δημιουργήσουν χρήσιμες υποδομές για τους πολίτες, θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά και θα δώσουν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, κυρίως των νέων. «Κανείς δε μπορεί να μείνει απαθής στην κοινωνική βόμβα που λέγεται ανεργία και απειλεί τα θεμέλια και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχουμε χρέος να θέσουμε σε διάταξη μάχης όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε για ν`Α αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Και το ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Τα έργα του ΕΣΠΑ δημιουργούν 207.000 θέσεις εργασίας και στη συνέχεια πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των έργων αυτών. Είναι συνεπώς ζήτημα εθνικής επιβίωσης να μη μείνει ούτε ένα έργο πίσω».

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό ενός νέου Προγράμματος Τεχνικής Υποστήριξης που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων στον τομέα της υγείας. Το πρόγραμμα αυτό είναι ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και αφορά τις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, 60.000 ευρώ θα δοθούν για κάθε υγειονομική περιφέρεια  και 50 νοσοκομεία που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν στη συνέχεια έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Τέλος, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας ανακοίνωσαν από κοινού τη συμφωνία για υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απελευθέρωση της πώλησης του βρεφικού γάλακτος. Το βρεφικό γάλα θα πωλείται πλέον, από την 1η Ιανουαρίου του 2012, σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης, με μείωση της τιμής κατά 20%, μετά από συμφωνία που έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης με τους ιδιοκτήτες super market και τις προμηθεύτριες εταιρίες.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης Τύπου:

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες κάνουμε μια πολύ μεγάλη στοχευμένη και συντονισμένη με τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες προσπάθεια προκειμένου να επιταχύνουμε την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Το Σχέδιο Δράσης που εφαρμόζουμε ήδη φέρνει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και έχει διπλό στόχο:
Πρώτον, ν`Α απλοποιήσει και ν`Α αποκεντρώσει τη διαχείριση του προγράμματος, να μειώσει τις περιττές διοικητικές διαδικασίες και να στηρίξει με πρόσθετη τεχνική βοήθεια αδύναμους δικαιούχους έτσι ώστε ν`Α αυξήσουμε το ρυθμό της απορρόφησης.
Και δεύτερον, ν`Α απεγκλωβίσουμε πόρους που ήταν ενταγμένοι για πολλά χρόνια σε νεκρά έργα, σε νεκρές εκχωρήσεις και να προωθήσουμε χρήσιμα έργα για την περιφερειακή οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Τ`Α αποτελέσματα που έχει φέρει αυτή η προσπάθεια δείχνουν ότι σήμερα βρισκόμαστε πια στο σωστό δρόμο. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουμε εντάξει 1.852 νέα έργα και έχουμε συμβασιοποιήσει άλλα 768. Το ΕΣΠΑ πλέον γίνεται ένα πρόγραμμα εργοκεντρικό, με έμφαση στην υλοποίηση των έργων και όχι απλά στην ανακύκλωση πόρων από Διαχειριστική σε Διαχειριστική, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Μόνο σε 6 μήνες έχουμε στηρίξει 6.263 επιχειρήσεις με ενισχύσεις ύψους 446 εκατομμύριων ευρώ, επιχειρήσεις που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους με τις Τράπεζες ουσιαστικά να μη βοηθούν καθόλου και να μη χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις με δανεισμό. Γι`Α αυτό λοιπόν το κάθε ευρώ μετράει.
Πρέπει να συμπληρώσω επίσης ότι για τα επενδυτικά σχέδια του επενδυτικού νόμου του παλαιού και του νέου, δόθηκαν φέτος, 1 δις ευρώ σ`Α αυτούς οι οποίοι επενδύουν στη χώρα μέσα σ`Α αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Επί 3 χρόνια, 2007-2009, είχαμε απορρόφηση μόλις 2,7% και μέσα σε δυο χρόνια έχουμε δεκαπλάσια αύξηση, φτάσαμε στο 27% που αντιπροσωπεύει το μέσο κοινοτικό όρο απορρόφησης με αποτέλεσμα όλα αυτά ν`Α αναγνωρίζονται και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να βοηθούν την οικονομία μας.
Σήμερα, με στοιχεία της 30ης Νοεμβρίου, στο πρόγραμμα σχεδόν έχουν ενταχθεί όλα τα έργα σε ποσοστό που ανέρχεται στο 94,5%. Δηλαδή, το πρόγραμμα πια δεν έχει νεκρές εκχωρήσεις, δεν υπάρχουν κενά, σχεδόν όλο το πρόγραμμα λοιπόν έχει πληρωθεί κι έχει συμπληρωθεί από τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν τα επόμενα 3-4 χρόνια.
Έχουμε νομικές δεσμεύσεις και συμβάσεις, της τάξεως του 55%. Από αυτά δηλαδή τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί, το 55% πλέον είναι έργα τα οποία έγιναν συμβάσεις κι έχουν προκηρυχθεί. Και η απορρόφηση όπως σας είπα, είναι στο 27% που αντιπροσωπεύει το μέσο κοινοτικό όρο.
Θέλω να σας δώσω επίσης κάποια πιο εξειδικευμένα στοιχεία πριν προχωρήσουμε στην ειδική παρουσίαση της δράσης που έχουμε σχεδιάσει για το Υπουργείο Υγείας και είναι σήμερα εδώ παρών ο συνάδελφός μου, ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Τιμοσίδης και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταία ειδικά 6μηνο.
Οι εντάξεις των 1.852 έργων, ανέρχονται σε 4 περίπου δις ευρώ και οι ενεργές συμβάσεις όλου του προγράμματος είναι, όπως σας είπα, 55%, δηλαδή είναι ύψους 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η απορρόφηση του τελευταίου τετραμήνου, Ιούνιος – Οκτώβριος, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, συγκρινόμενη η περίοδος αυτή με την αντίστοιχη του 2010, είναι αυξημένη κατά 39%.
Προσπαθούμε, λοιπόν, πίσω από τους αριθμούς, να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα, να δούμε τα έργα και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας εν μέσω αυτής της μεγάλης κρίσης που ζει η χώρα και η ελληνική κοινωνία. Κάνουμε το ΕΣΠΑ όπως σας είπα και προηγουμένως, εργοκεντρικό. Γι`Α αυτό το λόγο συντάξαμε και Σχέδιο Δράσης που καταγράφει και αξιολογεί ένα προς ένα τα έργα Σημαίες που είχαμε ανακοινώσει πριν από λίγους μήνες όταν ο Επίτροπος Χαν βρισκόταν στην Ελλάδα, τα έργα δηλαδή εκείνα που θα ξαναδώσουν πνοή στην Περιφέρεια. Έργα που θα δημιουργήσουν χρήσιμες υποδομές για τους πολίτες, θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά και θα δώσουν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας κυρίως των νέων. Κανείς δε μπορεί να μείνει απαθής στην κοινωνική βόμβα που λέγεται ανεργία και απειλεί τα θεμέλια και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Έχουμε χρέος να θέσουμε σε διάταξη μάχης όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε για ν`Α αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Και το ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, τα έργα του ΕΣΠΑ δημιουργούν 207.000 θέσεις εργασίας και στη συνέχεια πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των έργων αυτών. Είναι συνεπώς ζήτημα εθνικής επιβίωσης να μη μείνει ούτε ένα έργο πίσω.
Καλώ τους συναδέλφους μου Υπουργούς, καλώ τους Περιφερειάρχες της χώρας, τις Υπηρεσίες μας, να εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους ούτως ώστε ν`Α απαντήσουμε δυναμικά στο αίτημα της καταπολέμησης της ανεργίας, της ανάπτυξης και να δώσουμε ξανά ελπίδα και στήριγμα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Παράλληλα έχουμε εδώ και μήνες, όπως ξέρετε, προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή, να πετύχουμε τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, αφ`Α ενός μεν γιατί έχουμε ένδεια πόρων εθνικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφ`Α ετέρου έχουμε τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική αγορά λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές Τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, και λόγω της αξιοπιστίας που ανακτήσαμε, από την ορατή βελτίωση του προγράμματος, πετύχαμε την αύξηση του ποσοστού, κατ' αρχήν όπως ξέρετε από 70% σε 85% της κοινοτικής συμμετοχής και τώρα πια, σχεδόν καταργείται η εθνική συμμετοχή, αφού θα ανέλθει η κοινοτική συμμετοχή στο 95%. Πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλη αυτή η διαδικασία και πλέον τίθεται σε αναδρομική ισχύ από το 2010. Επιστρέφονται στη χώρα 451 εκατομμύρια ευρώ συνολικά και συνολικά η εξοικονόμηση των πόρων που θα γίνει από αυτές τις ρυθμίσεις, ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Παράλληλα ολοκληρώνουμε τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία των Ταμείων που θ`Α απεγκλωβίσουν πόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τις μεγάλες αναπτυξιακές υποδομές της χώρας. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι στην Αθήνα ο Επίτροπος Χαν ο οποίος θα είναι μαζί μας και εκεί θα προχωρήσουμε πια σε μια πιο αναλυτική παρουσίαση των ανακοινώσεων αυτών που έχουν σχέση με την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία
Αναφορικά λοιπόν με τη σημερινή εκδήλωση, σας ανακοινώνουμε όπως ήδη γνωρίζετε, από την περασμένη εβδομάδα προχωράμε στην υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος Τεχνικής Υποστήριξης αδύναμων δικαιούχων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, της τάξεως των 13 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεκίνησε σε 110 Δήμους και περιφερειακές ενότητες, στους οποίους δόθηκαν περίπου από 50.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό, επεκτείνεται μετά από συνεργασία και συνεννόηση με το συνάδελφό μου τον κ. Λοβέρδο, σήμερα και στο χώρο της υγείας. Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό ενός νέου Προγράμματος Τεχνικής Υποστήριξης για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων στον τομέα της υγείας.
Στόχος μας είναι να χρηματοδοτήσουμε ένα συνολικό Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που θ`Α αφορά τις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, 60.000 για κάθε υγειονομική περιφέρεια  και 50 νοσοκομεία που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν στη συνέχεια έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Θέλουμε να δώσουμε όλα τ`Α αναγκαία εργαλεία και τους πόρους για να προχωρήσουν γρήγορα όλα τα έργα στον τομέα της υγείας, που απαιτούν εξειδικευμένη τεχνογνωσία για την υλοποίησή τους, δηλαδή Μηχανικοί, Λογιστές, Νομικοί, ούτως ώστε όλα τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές περιφερειακές ενότητες να βελτιώσουν την οργανωτική τους αποτελεσματικότητα για την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.
Ο κ. Λοβέρδος θα σας ανακοινώσει στη συνέχεια και κάποια πράγματα που αποφασίσαμε σήμερα σε σχέση με ορισμένα νοσοκομεία της χώρας, που απαιτούν χρηματοδότηση.
Εγώ πριν κλείσω και πριν δώσω το λόγο στον κ. Λοβέρδο θέλω να πω ότι πριν από λίγο συμφωνήσαμε, υπογράφουμε τη Δευτέρα μαζί με τον κ. Λοβέρδο μια Κοινή Υπουργική Απόφαση όπου απελευθερώνουμε την πώληση του βρεφικού γάλακτος, το οποίο μπορεί να πωλείται σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης. Μάλιστα, μετά από συμφωνία που κάναμε εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θα μειωθούν οι τιμές του βρεφικού γάλακτος κατά 20%, συγκριτικά με αυτές που πωλούνται σήμερα. Ευχαριστώ πολύ.


Δίνω το λόγο στον κ. Λοβέρδο για ν`Α αναπτύξει την πολιτική του Υπουργείου Υγείας στα ζητήματα που αφορούν τα έργα υποδομών του ΕΣΠΑ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ αγαπητέ συνάδελφε. Κυρίες και κύριοι έχουμε συνεργαστεί αρκετό καιρό τώρα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το συνάδελφο Υπουργό, ούτως ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σήμερα ενώπιόν σας και ν`Α ανακοινώσουμε πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
Αρχίζω από το τελευταίο που είπε ο κ. Υπουργός, σχετικά με την πώληση του βρεφικού γάλακτος. Πράγματι, από την 1/1/2012 θα έχουμε και νέα διαδικασία πώλησης αλλά και νέες τιμές.
Η συμφωνία του κ. Υπουργού, του κ. Χρυσοχοϊδη με τα super markets για την πώληση του προϊόντος σε τιμή κάτω 20% από τη σημερινή, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός πια για μας προκειμένου να εφαρμόσουμε αυτή την πάρα πολύ ορθή επιλογή.  
Η δική μας άδεια σχετίζεται με τη μέχρι σήμερα απαγόρευση πώλησης του γάλακτος αυτού πέραν των φαρμακείων. Όχι, δεν ήταν σωστή επιλογή αυτή. Αλλάζουμε. Μετά τη συμφωνία που έχει επιτύχει το Υπουργείο και ο κ. Χρυσοχοϊδης, αλλάζουμε και επιτρέπεται η πώληση του γάλακτος αυτού και από τα υπόλοιπα καταστήματα τα σχετικά και οπωσδήποτε με τιμή, επαναλαμβάνω, 20% κάτω, όπως ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει εξασφαλίσει.
Επαναλαμβάνω, και με το δικό μου τρόπο υπογραμμίζω την ανάγκη των καιρών για τη χώρα: Ανάπτυξη, ανάπτυξη και πάλι ανάπτυξη. Έχουμε ως κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες για μία δημοσιονομική ευταξία.
Έχουμε κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για σοβαρές, σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστερούσαν επί δεκαετίες, αλλά υπολειπόμεθα στα θέματα της ανάπτυξης που, όπως και χθες στη Βουλή μου δόθηκε η ευκαιρία να πω, δεν αφορούν ένα και μόνο Υπουργείο. Όποιος το λέει αυτό δεν λέει αλήθεια. Όποιος το λέει αυτό δεν ξέρει τι λέει.
Η ανάπτυξη αφορά οριζόντια όλη την ελληνική διοίκηση. Και να που το προκείμενο, δηλαδή το ΕΣΠΑ, το σημαντικό αυτό πρόγραμμα αφορά, και σας το αποδεικνύουμε με έναν τρόπο τελείως πρακτικό, και το Υπουργείο Υγείας.
Έχουμε πόρους 1 δις 150 εκατομμυρίων ευρώ για ένα πρόγραμμα που τυπικά λήγει το ΄13 αλλά θα προεκταθεί όπως όλοι ξέρετε για ένα – δύο χρόνια μετά, και που όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, στο Υπουργείο Υγείας η απορροφητικότητα ήταν 0% και οι εντάξεις 10% των έργων.
Υπήρχε απορρόφηση από εκ μεταφοράς καταβαλλόμενα κονδύλια, αλλά απορροφητικότητα του νέου προγράμματος δεν υπήρχε καθόλου, ήταν μηδενική. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε εντάξεις 70% του συνολικού προγράμματος του 1 δις 150 εκατομμυρίων ευρώ και ο στόχος μας είναι – θα τον πετύχουμε πάρα πολύ εύκολα – τον Μάρτιο του 2012 οι εντάξεις να καλύψουν το 100%. Σαφή πράγματα, μετρημένα πράγματα, οριοθετημένα πράγματα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Επαναλαμβάνω, το 10% που παραλάβαμε στην ένταξη των προγραμμάτων κατέστη 70% σήμερα που μιλάμε και θα καταστεί 100% το πρώτο τρίμηνο του 2012. Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση, πήραμε μία απορρόφηση με μόνο απορροφούμενα κονδύλια εκ μεταφοράς προηγουμένων ετών, προηγουμένου προγράμματος, και έχουμε σήμερα την απορροφητικότητα στα 114 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος είναι το 2012 νέες απορροφήσεις ύψους 300 εκατομμύρια ευρώ. Δεν αναφέρομαι μόνο στις εντάξεις, αναφέρομαι και στις εκταμιεύσεις που έχει ανάγκη η αγορά. Η αγορά δεν καλύπτεται με την αναφορά μας σε εντάξεις. Η αγορά καλύπτεται, αφού από την αγορά απουσιάζει η ρευστότητα και η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί στην ανεργία, η ανάγκη αυτή καλύπτεται από τη δική μας πλευρά, από το Υπουργείο Υγείας το 2012 κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η τεχνική βοήθεια στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Χρυσοχοϊδης, θέλω να την υπογραμμίσω. Όσοι ξέρουμε, ειδικά οι συντάκτες του Υπουργείου Υγείας ξέρουν καλά τις δυσκολίες που έχουν οι αρχές μας για να προχωρήσουν τα έργα, θα καταλάβουν πόσο ευεργετική θα είναι για την πορεία του προγράμματος η παρέμβαση αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Όταν έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο – γιατί με τον κ. Χρυσοχοϊδη οριοθετήσαμε και τους μήνες – οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας οι 7, το ΕΚΑΒ, που τόσα πολλά προβλήματα έχει στους διαγωνισμούς του, εμείς τα ξέρουμε, αλλά και 50 νοσοκομεία της πατρίδας από τα 82 συνολικά, έτσι για να ξέρουμε και τι λέμε, δηλαδή η πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να έχουν τεχνική βοήθεια 60.000 ευρώ οι Υγειονομικές Περιφέρειες και το ΕΚΑΒ και 20.000 ευρώ τα νοσοκομεία μας, για να προχωρήσουν τα έργα, κι αυτή η εκταμίευση να γίνει γρήγορα τους τρέχοντες μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι κι αυτή η παρέμβαση του κ. Χρυσοχοϊδη, και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως γι' αυτό, είναι πάρα πολύ σοβαρή. Του κ. Χρυσοχοϊδη και του κ. Μωραϊτη, για να είμαστε σωστοί.

Επί του συγκεκριμένου τώρα, επί του πιο πολύ συγκεκριμένου. Είχαμε μία εκκρεμότητα από το 2009 συνάδελφε Υπουργέ με το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, και έχουμε και όλους τους συναδέλφους Βουλευτές από το Νομό αυτό διαρκώς με ερωτήσεις να μας ωθούν προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν το έργο.

Υπήρχε συμβασιοποίηση για το έργο επί Νέας Δημοκρατίας από το 2009 αγαπητές κυρίες και κύριοι, αγαπητοί κύριοι, αλλά δεν είχαμε λυμένο το θέμα του οικοπέδου. Δηλαδή είχαμε μια συμβασιοποίηση στον αέρα. Λύσαμε το θέμα του οικοπέδου, που ξέρετε πόσο βαριές είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που προϋποτίθενται, και τώρα κάνουμε σήμερα με τον κ. Χρυσοχοϊδη την επιλογή – είναι δική του η επιλογή με βάση τη δική μας πρόταση – να ενταχθεί το μείζον μέρος της δαπάνης αυτής για το έργο αυτό στο Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και να εξακτινωθεί σε ένα χρονικό διάστημα των επόμενων 4 ετών η καταβολή των σχετικών χρημάτων από εθνικούς πόρους. Επαναλαμβάνω, από εθνικούς πόρους, που είναι πολύτιμοι. Ξέρετε ότι δεν υπάρχουν. Ξέρετε ότι το εύκολο ήταν τα προηγούμενα χρόνια ένα κομμάτι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων να αφαιρείται προκειμένου να υπάρχουν καλύτερα τελικά δημοσιονομικά, και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης να έχει υποστεί αυτή τη συνολική κυβερνητική πολιτική. Έναντι αδυναμιών του κυβερνητικού έργου να φέρει αποτελέσματα σε άλλους τομείς, προστρέξαμε στο εύκολο κομμάτι που είναι το κόψιμο των επενδύσεων, που είναι όμως καθοριστικό αρνητικό στοιχείο για την πρόοδο της χώρας.

Εδώ λοιπόν ο Υπουργός δέχτηκε να έχουμε αυτή την παρέμβαση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για να καλύψουμε τις ανάγκες του νοσοκομείου αυτού. Το νοσοκομείο λοιπόν αυτό θα γίνει τώρα. Είναι όλες οι διαδικασίες ολοκληρωμένες.

Το Υπουργείο Υποδομών υπέγραψε συμβολή από ΕΣΠΑ για το έργο αυτό 17.700.000 ευρώ και η εξαγγελία είναι επί του συγκεκριμένου και όχι επί του αφηρημένου. Είναι θέμα ημερών να αρχίσουν τα συγκεκριμένα έργα. Κυρία Καραβία μιλάμε; Μιλάμε για το επόμενο δεκαήμερο.

Κυρίες και κύριοι, δε νομίζω ότι υπάρχει τίποτα σημαντικότερο αυτή τη στιγμή για έναν Υπουργό της κυβέρνησης Παπαδήμου από το να προωθεί στον τομέα του ό,τι μπορεί περισσότερο σε σχέση με την ανάπτυξη, σε σχέση με τη ρευστότητα στην αγορά.
Ανταποκριθήκαμε με τον συνάδελφο Χρυσοχοϊδη, με τον συνάδελφο Μωραϊτη, με τον συνάδελφο Τιμοσίδη εμείς στο Υπουργείο Υγείας σ' αυτή την ανάγκη. Εδώ και εβδομάδες επεξεργαζόμαστε αυτές τις πολιτικές και ήρθαμε σήμερα εδώ επειδή έχουμε να σας ανακοινώσουμε τα συγκεκριμένα πράγματα που σας ανακοινώσαμε. Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε, ευχαριστώ.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ευχαριστώ Ανδρέα. Παρακαλώ, έχετε κάποια ερώτηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, μιλάμε για το βρεφικό γάλα πρώτης ηλικίας, έτσι;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα δεύτερο ερώτημα. Κύριε Λοβέρδο, θα στηρίξετε την υποψηφιότητα του Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη στο ΠΑΣΟΚ;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Παρακαλώ, όχι τέτοιες ερωτήσεις εδώ. Είναι απόλυτα διυπουργική, υπηρεσιακή συνάντηση. Παρακαλώ πάρα πολύ, καμία ερώτηση πάνω σ' αυτά τα θέματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχετε καταλάβει και πρέπει εμείς να το δίνουμε αυτό να γίνει αντιληπτό με όλη μας τη δύναμη, ότι οι ομιλούντες έχουν εργαστεί και έχουν εργαστεί με πάρα πολύ μεγάλο φιλότιμο και αυτοθυσία. Εμείς έχουμε καθημερινές υποχρεώσεις ως Υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου. Όλα τα υπόλοιπα δεν μας αφορούν.

Ν. ΣΠΑΓΓΑΔΩΡΟΥ: Χαίρομαι που άκουσα τρεις φορές τη λέξη «ανάπτυξη» κ. Υπουργέ, «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη». Γιατί; Γιατί τη λέξη «ανάπτυξη» δεν την έχουμε δει καθόλου πουθενά στον προϋπολογισμό του ΄12. Θεωρώ ότι είναι ένας καθαρά…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στο Υπουργείο μας;

Ν. ΣΠΑΓΓΑΔΩΡΟΥ: Συνολικά, ένας καθαρά υφεσιακός προϋπολογισμός που δεν υπάρχει μία κουβέντα για το θέμα της τόνωσης, της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Παρόλα αυτά ο προϋπολογισμός είναι κουτσουρεμένος κατά 337 εκατομμύρια ευρώ και θέλω να μου πείτε πως αντιμετωπίζετε την περίπτωση αυτή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μάλιστα, ευχαριστώ πολύ κα Σπαγγαδώρου.
Είναι τιμή μας που περικόπτουμε τους προϋπολογισμούς των δαπανών του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία. Και με μεγάλη μου τιμή εχθές στη Βουλή, ομιλώντας για τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσα ότι υπερκαλύπτονται οι στόχοι του 2011. Πως το λέω αυτό; Το λέω έχοντας τον έλεγχο, που για πρώτη φορά ο Υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του, της μηνιαίας καταγραφής δαπανών και εσόδων των νοσοκομείων.

Έχοντας λοιπόν τη δυνατότητα για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια να κάνω απολογισμό οικονομικών δεδομένων του Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους από το Δεκέμβριο να μιλάω για κλείσιμο Σεπτεμβρίου του 2011 -αυτό δεν υπήρχε ποτέ επί 17 χρόνια δυνατότητα να γίνει.

Είχα τη δυνατότητα εχθές στη Βουλή να πω στους συναδέλφους Βουλευτές ότι το πρόγραμμα της εξοικονόμησης 300 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για το 2011 επιτεύχθηκε και να κάνουμε προϋπολογισμό 2012 όπως καταγράφηκε και στη χθεσινή μου ομιλία με τη φιλόδοξη στόχευση για ακόμα ένα ίδιο ποσό λιγότερων δαπανών.

Είναι τιμή μας που το κάνουμε αυτό και δεν είναι ψόγος, δεν είναι μομφή. Εμείς δεν κόβουμε χρήματα όπως προσπαθούμε από τον ασθενή, εμείς παίρνουμε χρήματα από την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά, γι΄ αυτό λέω ότι είναι τιμή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ήθελα να μας διευκρινίσετε αν το ποσοστό απορρόφησης που ανακοινώσατε αναφέρεται στο παλιό ουσιαστικά ΕΣΠΑ, στην παλιά κατανομή των 25 δισεκατομμυρίων. Αν όχι, πως διαμορφώνεται με βάση την καινούρια κατανομή και ποια είναι η κατανομή ανά πρόγραμμα σε σχέση με το 95-5 που τελικώς κατέληξε η Επιτροπή.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Το 95-5 ακόμα δε μπήκε σε εφαρμογή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, θα μπει σε εφαρμογή. Πόσο είναι το πρόγραμμα συνολικά και πως κατανέμονται οι πόροι ανά πρόγραμμα και ανά τομέα;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αυτά τα στοιχεία σας τα έχουμε δώσει, μπορούμε να σας τα ξαναδώσουμε αμέσως τώρα πάλι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μας τα ξαναδώσετε ευχαρίστως.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ναι, ναι, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ εκπροσωπώ επαρχιακό Τύπο και θα είμαι επαρχιακός. Λοιπόν, από τότε που ήμουνα μικρό παιδί ακούω τις Κυβερνήσεις των Αθηνών να λένε για περιφερειακή ανάπτυξη και περιφερειακή ανάπτυξη, όμως η Φωκίδα και άλλοι νομοί της περιφέρειας που τους ξέρω καλά κι εσείς τους ξέρετε, έχουν πρόβλημα περιφερειακής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να έχουν ερημώσει και εκατομμύρια Έλληνες έχουν φύγει από την ελληνική επαρχία, έχουν πάει εκτός Ελλάδας και λοιπά. Η Κυβέρνηση της Αθήνας επιμένει σε ένα μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης που έχει αφετηρία την Αθήνα, στην Αθήνα ψηφίζονται οι αναπτυξιακοί και περιφερειακοί νόμοι και είναι αναποτελεσματικοί. Αυτό σας έχει απασχολήσει; Και το λέω αυτό γιατί ξέρω πάρα πολύ καλά ότι δεν είστε ένας τυχαίος Υπουργός.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Όπως ξέρετε για πρώτη φορά στη χώρα έχουμε πια εκλεγμένες Περιφερειακές Αρχές κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το τονίσουμε, ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πηγάζει από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν αναλάβει και το σχεδιασμό και την υλοποίηση. Το δεύτερο που θέλω να πω όμως αυτοκριτικά είναι το εξής: Ουσιαστικά στην Ελλάδα μετά τη δεκαετία του ΄80 ουδέποτε υπήρξε μια σχεδιασμένη περιφερειακή πολιτική και είναι ευκαιρία τώρα πια να το κάνουμε και νομίζω ότι θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο εδώ και η πολιτική βούληση, αλλά και η task force η οποία υπάρχει εδώ για να στηρίξει τεχνικά αυτή την προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για τα έργα που είπατε με τον Επίτροπο Χαν που θα μας ξαναπείτε την επόμενη εβδομάδα, γι΄ αυτά υπήρχε ένας κατάλογος, κάποια από αυτά έχουν προχωρήσει, πόσα έχουν προχωρήσει, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα τα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, θέλω να ρωτήσω μια στιγμή. Ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσε πληρωμές σε έργα όπου οι εργολάβοι είχαν φύγει, παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία όπου σχεδόν σε όλα τα έργα έχουν φύγει οι εργολάβοι γιατί δεν έχουν πληρωθεί. Έχουν πληρωθεί οι εργολάβοι, έχουν επιστρέψει σε αυτά τα έργα, τι θα μας πείτε σχετικά;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ναι, αυτά όμως δεν αφορούν έργα του ΕΣΠΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν στον κατάλογο του κ. Χαν.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Επαναλαμβάνω, τώρα μπήκαν στο ΕΣΠΑ.Ήταν έργα τα οποία δυστυχώς χρηματοδοτήθηκαν αποσπασματικά με διάφορες παλαιοκομματικές μεθόδους, όπου ο κάθε Υπουργός υπέγραφε μια απόφαση στον αέρα, χωρίς να υπάρχουν χρήματα από πίσω. Δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη παθογένεια σε σχέση με αυτό το ζήτημα, δυστυχώς υπάρχουν έργα τα οποία παρουσιάζουν μεγάλες υπερβάσεις και δεν μπορούν να πληρωθούν από κοινοτικά κονδύλια.
Και εν πάση περιπτώσει θέλω να δηλώσω ότι θα είμαστε σκληροί και αμείλικτοι και θα εφαρμόσουμε το νόμο και τους κανονισμούς μέχρι κεραίας, διότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η κατάσταση ατασθαλιών στο χώρο των δημοσίων έργων. ¶ρα τα έργα θα μπουν στο ΕΣΠΑ, όσα μπορούν να μπουν, όσα είναι επιλέξιμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες και οι κανονισμοί, σεβόμενοι τους νόμους του κράτους το οποίο υπηρετούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς τον κ. Υπουργό τον κ. Λοβέρδο: Είπατε λίγο πριν ότι είστε Υπουργοί που έχετε εργαστεί και όντως δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό κι όλα τα υπόλοιπα δε σας αφορούν, αναφερόμενος στα εσωκομματικά του κυβερνώντος, του ΠΑΣΟΚ.
Το θέμα είναι ότι αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι όμως της κοινωνίας, τι θα γίνει από δω και πέρα, από δω και στο εξής. Μην ξεχνάτε ότι έχετε και οι δύο ηγετικούς ρόλους μέσα στο κίνημα και θα πρέπει κάποια στιγμή να πείτε σε αυτόν τον κόσμο που περιμένει και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ το τι θα γίνει από δω και πέρα, από δω και στο εξής. Αν θέλετε, μία λέξη και οι δύο. 

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πω κάτι πολιτικότερο, αλλά που αφορά το θέμα. Γιατί κοιτάξτε, η σημερινή μας παρέμβαση και όσες θα ακολουθήσουν, ο καθένας στο αντικείμενό του και συλλογικά όπου έχουμε συναρμοδιότητες όπως εδώ, έχουμε μπροστά μας λίγες εβδομάδες, λίγους μήνες, για να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα.

Από το 2009 και μετά όλοι οι Υπουργοί λειτουργούμε υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης και μεγάλης έντασης και η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να πει ότι ξαναπιάνει δουλειά μετά τις εκλογές. Ως Υπουργοί λοιπόν, όλοι οι Υπουργοί έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο, για να προχωρήσουμε τα πράγματα.

Ας πούμε για το Νοσοκομείο Χαλκίδας, που σας μιλήσαμε και οι δύο, υπάρχει και η συναρμοδιότητα του κ. Βορίδη, ο οποίος την άσκησε υπέρ του έργου. Δηλαδή ένα κομμάτι των δαπανών είναι και από το Υπουργείο Υποδομών, σε ότι αφορά το δικό του ΕΣΠΑ.

¶ρα λοιπόν αυτό είναι το πρωτεύον.

Να πω κι ακόμη κάτι, στο προτελευταίο το Υπουργικό Συμβούλιο πρότεινα στον κ. Πρωθυπουργό και το έκανα και σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαμε, παρότι η συνεργασία η δική μου με τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι άψογη στο θέμα του ΕΣΠΑ, πρότεινα συνολικά το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής Κυβερνητικής Επιτροπής, με τα συναρμόδια Υπουργεία που έχουν κομμάτι του, για να μπορεί να έχει την ευθύνη της γρήγορης προώθησης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτές είναι οι υποχρεώσεις μας, αυτά είναι τα θέματά μας κι απ΄ αυτά θα κριθούμε. Όλα τα υπόλοιπα, είναι για άλλους τόπους, για άλλους χώρους, αλλά όχι για σήμερα.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Και να προσθέσω ακόμη μια κουβέντα, ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία χρειάζονται πολιτικούς, οι οποίοι θα σκύψουν κάτω το κεφάλι και θα εργαστούν με συνέπεια, προκειμένου να υπηρετήσουν το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι η ταχύτερη έξοδος από την κρίση, για να μη χαθεί μια γενιά ακόμα σε διαδικασία οπισθοδρόμησης.

Ευχαριστούμε πολύ.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης