«Καταφέραμε να πετύχουμε και να υπερβούμε το στόχο της απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το 2011, φέρνοντας, όπως δηλώσαμε και δεσμευθήκαμε στις αρχές του 2011, το ΕΣΠΑ ένα χρόνο μπροστά, και απορροφώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο ποσό που ξεπερνάει τα 3,3 δις ευρώ, εισροές οι οποίες ήρθαν στα Ταμεία του κράτους και στη συνέχεια έχουν διανεμηθεί στις επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2011, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε ο υπουργός η απορρόφηση για φέτος έφτασε τα 3,389 δις ευρώ ενώ ο στόχος του Μνημονίου ήταν 3,35 δις ευρώ. Παράλληλα, η απορρόφηση συνολικά του ΕΣΠΑ έχει φτάσει το 31,5% σε σχέση με το 3,5% που ήταν στο τέλος του 2009. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπερκάλυψη και του νέου στόχου απορρόφησης για το 2012, τον οποίο έθεσε στα 4 δις ευρώ. Η επιτυχία, σύμφωνα με τον υπουργό, οφείλεται σε 3 παράγοντες:
Πρώτον, το ξεμπλοκάρισμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έτσι ώστε οι όποιες δυσκαμψίες και αγκυλώσεις να πάνε στο περιθώριο, και να απορροφηθούν περισσότεροι πόροι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε τη διαδικασία των πληρωμών μεταξύ υπηρεσιών Υπουργείου, της Τράπεζας της Ελλάδος και των Διαχειριστικών Επιτροπών. Η διαδικασία αυτή διαρκούσε 35 ήμερες, ενώ τώρα μειώθηκε στη μία μέρα.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι, όπως τόνισε ο υπουργός, ότι «κατορθώσαμε με πολιτικό θάρρος και με ανυποχώρητη πολιτική απόφαση, ν`Α απεντάξουμε έργα - φαντάσματα, και να βάλουμε στη θέση τους ζωντανά, ώριμα έργα τα οποία άρχισαν ήδη και δημοπρατούνται». «Ακούσατε την κα Μέρκελ, τον κ. Μπαρόζο, ακούσαμε πολλούς από σας, δημοσιογράφους, ακούσαμε πολλούς Ευρωπαίους επισήμους να λένε ότι στην Ελλάδα λιμνάζουν 15 δις. Είχαν δίκιο. Γιατί είχαμε 8 δις περίπου απολύτως νεκρές εντάξεις, εικονικές και ονομαστικές ουσιαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «δεν υπάρχει πουθενά κανένας Δήμος της χώρας, καλλικρατικός Δήμος που να μην εκτελούνται αυτή τη στιγμή ή να μην προκηρύσσονται, ή να μην προετοιμάζονται έργα του ΕΣΠΑ».
Ο τρίτος παράγοντας για τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι ότι «κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και αυτή τη στιγμή μπορούμε να ζητάμε οτιδήποτε θέλουμε». Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διαπραγμάτευση και την ουσιαστική κατάργηση της εθνικής συμμετοχής, καθώς και την ολοκλήρωση μέσα στον Ιανουάριο του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για το δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μέχρι τον Ιούνιο του νέου ταμείου για τη δανειοδότηση των μεγάλων έργων.
Παράλληλα, ο υπουργός έκανε ευρεία αναφορά για το ζήτημα των συνεχών περικοπών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Ζούμε σε μια χώρα με βαθιά ύφεση και δυστυχώς κάθε φορά που θέλουμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες, πάμε σε μια πολύ εύκολη πηγή. Και η εύκολη πηγή είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Μάλιστα, σημείωσε ότι τη στιγμή που η επιτυχία στο ΕΣΠΑ θα συμβάλλει στη σημαντική μείωση του ελλείμματος στη χώρα, «που σημαίνει λιγότερα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων», ο ίδιος βλέπει «να κόβεται επανειλημμένα και πάλι, και πάλι, τρεις και τέσσερις φορές το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών».
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι το 2012 θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών ώστε να κοπεί όσο το δυνατόν λιγότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Να μην κόβουμε κάθε φορά τα πόδια μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι φέτος θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από όλη την κυβέρνηση ώστε να διατηρηθεί στο μέγιστο βαθμό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αναφορικά με τις πληρωμές του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου, όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης, «μόνο για φέτος έφτασαν το 1,2 δις ευρώ, ενώ συνολικά για τη διετία 2010-2011 έφτασαν τα 2,2 δις, ενώ κατά την πενταετία 2004-2009 ήταν 1,7 δις ευρώ.
Παράλληλα, υπερκαλύφθηκε ο στόχος των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων φτάνοντας το 115%». Συνολικά, οι πληρωμές σε επιχειρήσεις μέσα από ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό Νόμο έφτασαν περίπου τα 5 δις για το 2011.
Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι όλες οι επιχειρήσεις, ένα προς ένα όλα τα ονόματα, θα δημοσιευθούν σε ιστότοπο του υπουργείου και θα είναι διαθέσιμα στα ΜΜΕ. «Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι αυτά τα χρήματα έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε δύο ακόμα ανακοινώσεις.
Η πρώτη αφορά την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης πρωτίστως για λόγους εξοικονόμησης δαπανών αλλά και για λόγους αποτελεσματικότερης λειτουργίας της διοίκησης. Με τη νέα δομή θα υπάρχει 67% μείωση στις Γραμματείες (από 15 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες που υπάρχουν σήμερα μειώνονται σε 5), οι 101 Διευθύνσεις περιορίζονται σε 43 (μέιωση 57%), τα 376 Τμήματα σε 138, δηλαδή 63% μείωση και τα 30 αυτοτελή Γραφεία σε μόλις 2. «Αυτό, λοιπόν, λέει κάτι ακόμη, ότι ενώ ζήτησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μια μείωση του κράτους περίπου 30%, εμείς μειώνουμε όλη τη δομή του Υπουργείου κατά 57%», ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ένα θετικό παράδειγμα υπεύθυνης οικονομικής διαχείρισης από μια κρατική επιχείρηση σε συνθήκες οξείας δημοσιονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, η αγορά του Ρέντη, είναι ο μόνος δημόσιος οργανισμός που κατέβαλε το `Α11, το χρόνο που μας πέρασε 544.000,00 ¤, μισό εκατομμύριο ευρώ μέρισμα προηγουμένων χρήσεων στο κράτος. Και ταυτόχρονα έχει αποφασίσει την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο κεφαλαίων ύψους 4.35 εκ. ευρώ ως μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή μέχρι του χρόνου το `Α13 θα επιστρέψει 4,5 εκ. στο Γενικό Λογιστήριο.
Τέλος, ο υπουργός εξήρε το έργο της Ειδικής Γραμματέως, κ. Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, και ευχαρίστησε θερμά τους υπαλλήλους του υπουργείου για τη σημαντική επιτυχία και για την αυταπάρνηση που έδειξαν. «Αυτοί οι άνθρωποι, για να μη λέμε συνέχεια αρνητικές κριτικές για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, με αυταπάρνηση πέτυχαν αυτά τ`Α αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης τύπου:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλους. Καλή χρονιά, καλή δύναμη. Κυρίες και κύριοι, είναι η πρώτη συνέντευξη του έτους, η πρώτη συνάντησή μας στο νέο έτος και θα ήθελα να ξεκινήσουμε αυτή την πρώτη μας συνάντηση με αισιόδοξα και ελπιδοφόρα νέα τα οποία έρχονται από τον προηγούμενο χρόνο και με αγώνα και προσπάθεια θα συνεχιστούν και αυτό το χρόνο, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Θέλω να σας πω λοιπόν ότι μετά από προσπάθειες που κατέβαλλαν οι Υπηρεσίες μας, οι υπάλληλοι του Υπουργείου μας, η Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ, η κα Ζεμπιλιάδου, ο συνάδελφός μου, ο Υφυπουργός ο κ. Μωραϊτης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, οι συνεργάτες μου, καταφέραμε όχι μόνο να πετύχουμε αλλά και να υπερβούμε το στόχο της απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το 2011, διπλασιάζοντας την απορρόφηση το 2012 -όπως δεσμευθήκαμε στις αρχές του 2011- απορροφώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο ποσό που ξεπερνάει τα 3,5 δις ευρώ, εισροές οι οποίες ήρθαν στα Ταμεία του κράτους και στη συνέχεια διανεμήθηκαν στις επιχειρήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό κάθε ευρώ που έρχεται απ`Α έξω, είτε ως επένδυση είτε ως εισροή από κοινοτικούς πόρους, να επενδύεται στη χώρα, να δίνει προστιθέμενη αξία μα, κυρίως τώρα στην κρίση, να διασώσει θέσεις εργασίας. Είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα, η διάσωση θέσεων εργασίας. Ν`Α απολυθεί ένας λιγότερος εργαζόμενος από τον ιδιωτικό τομέα. Να κλείσει μια λιγότερη επιχείρηση. Αυτή είναι η προσπάθειά μας.
Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε για τους εξής λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι αυτός για το οποίο συζητάμε καθημερινά και τον οποίο παλεύουμε ν`Α ανατρέψουμε: Το γραφειοκρατικό κράτος, οι αγκυλώσεις. Κατορθώσαμε λοιπόν, με τη συνεργασία όλων, να ξεμπλοκάρουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο σχήμα οργανωτικό, έτσι ώστε οι όποιες δυσκαμψίες και αγκυλώσεις να πάνε στο περιθώριο, να γίνουμε αποτελεσματικοί και να μπορέσουμε ν`Α απορροφήσουμε περισσότερα χρήματα.
Να σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Η διαδικασία των πληρωμών μεταξύ Υπουργείου, των Υπηρεσιών των οποίων ηγείται ο κ. Κουκολιάς και ο κ. Σουσούνης, της Τράπεζας της Ελλάδος και των Διαχειριστικών Επιτροπών, διαρκούσε 35 ημερών. Τώρα την κάνουμε σε 1 ημέρα. Θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όπου οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα εμπόδια δημιούργησαν αυτή την απαράδεκτη πραγματικότητα για τη χώρα. Και αυτός είναι ένας παράγοντας.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός και ιδιαίτερα πολιτικός. Είναι η απένταξη των νεκρών έργων. Ακούσατε την κα Μέρκελ, τον κ. Μπαρόζο, ακούσαμε πολλούς δημοσιογράφους, ακούσαμε πολλούς Ευρωπαίους επισήμους να λένε ότι στην Ελλάδα λιμνάζουν 15 δις. Είχαν δίκιο οι άνθρωποι. Γιατί είχαμε πάνω από 5 δις νεκρά έργα. 8 δισεκατομμύρια περίπου ήταν απολύτως νεκρές εντάξεις, ουσιαστικά εικονικές και ονομαστικές. Κατορθώσαμε λοιπόν, με πολιτικό θάρρος και με ανυποχώρητη πολιτική απόφαση, ν`Α απεντάξουμε αυτά τα έργα, να βάλουμε ζωντανά, ώριμα έργα τα οποία άρχισαν ήδη και δημοπρατούνται.
Θέλω να σας πω ότι σε μια Ελλάδα όπου υπάρχει βαθιά ύφεση, αυτή τη στιγμή σε κάθε Δήμο της χώρας εκτελούνται ένα, δύο, τρία, ίσως και περισσότερα έργα ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει πουθενά κανένας Δήμος της χώρας, καλλικρατικός Δήμος που να μην εκτελούνται αυτή τη στιγμή ή να μην προκηρύσσονται, ή να μην προετοιμάζονται έργα του ΕΣΠΑ.
Έτσι, λοιπόν, οι εντάξεις έχουν ξεπεράσει το 95%. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, και θέλω να δεσμευτούμε σ`Α αυτό, θα έχουμε ολοκληρώσει πλήρως την απένταξη όσων νεκρών έργων έχουν μείνει και θα έχουμε εντάξει ώριμα, ζωντανά, έτοιμα έργα για την εκτέλεσή τους στην περιφέρεια και στο κέντρο.
Όπως επίσης, θέλω να σταθώ σ`Α ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα:
Έχουμε ως χώρα εκκρεμότητες από το Γ`Α ΚΠΣ και κινδυνεύουμε με μεγάλα πρόστιμα, δυστυχώς. Είναι μια κληρονομιά που έρχεται από το παρελθόν. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε με τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2012 να έχουμε κλείσει όλη αυτή τη διαδικασία, ούτως ώστε αρχές του 2013 που αρχίζουν και τρέχουν οι προθεσμίες, να μην υπάρχει ούτε ένα έργο και να μην υπάρχει ούτε ένας κίνδυνος να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο. Όπως επίσης, θέλω να σας δηλώσω και να δεσμευτούμε εδώ, ενώπιόν σας ενώπιον του ελληνικού λαού και να διαβεβαιώσω ότι πλέον δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ από αυτά που λίμναζαν μέχρι σήμερα.
Αυτός λοιπόν είναι ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας: Μια πολιτική απόφαση ν`Α απεντάξουμε νεκρά έργα και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι συμβατό με την κρίση, με το ν`Α απαντήσουμε στην κρίση. Επαναλαμβάνω και τονίζω και θα τονίζουμε διαρκώς, ο στόχος είναι να παλεύουμε κάθε μέρα να χαθεί μια λιγότερη θέση εργασίας, να είναι δυστυχισμένος ένας λιγότερο άνθρωπος από την ανεργία, την ανασφάλεια, τη φτώχια και τη δυστυχία.
Υπάρχει όμως κι ένα άλλο θέμα για το οποίο δεν είμαι καθόλου ευτυχής: Είναι το ζήτημα ότι ζούμε σε μια χώρα με βαθιά ύφεση και δυστυχώς κάθε φορά που θέλουμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες, πάμε σε μια πολύ εύκολη πηγή. Και η εύκολη πηγή είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν είμαι καθόλου ευτυχής, λοιπόν, που είμαι Υπουργός Ανάπτυξης σε μια χώρα της ύφεσης, που έχουμε τόσο μεγάλη επιτυχία στο ΕΣΠΑ. Μάλιστα, ο βαθμός απορρόφησης συνέβαλε καθοριστικά στη σημαντική μείωση του ελλείμματος στη χώρα, που σημαίνει λιγότερα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων. Αλλά, είμαι πολύ δυστυχής γιατί ως Υπουργός Ανάπτυξης είμαι υποχρεωμένος να παρατηρώ, να κόβεται επανειλημμένα, τρεις και τέσσερις φορές, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών.
Αυτή είναι η πραγματικότητά μας. Γι`Α αυτό το 2012 πρέπει να προσπαθήσουμε να κόψουμε όσο γίνεται λιγότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να συμβάλουμε με την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών, ούτως ώστε να μην κόβουμε κάθε φορά τα πόδια μας. Γιατί, ουσιαστικά, κόβοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τι κάνουμε; Κόβουμε τα πόδια μας. Και είμαστε ανάπηροι. Και στη συνέχεια χάνουμε θέσεις εργασίας και άλλες. Και στη συνέχεια, ζούμε σε μια χώρα όπου το 50% των νέων είναι άνεργοι. Και αυτό εμένα δε με τιμά ως Υπουργό Ανάπτυξης αυτής της χώρας. Είμαι πολύ δυστυχής λοιπόν που υπάρχει αυτή η εξέλιξη.
Και ελπίζω ότι φέτος, μαζί με τους συναδέλφους μου, θα κάνουμε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε στο μέγιστο βαθμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Θέλω επίσης να εξάρω την προσπάθεια που έκαναν οι συνεργάτες μας εδώ στο Υπουργείο, με τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, όπου πρέπει να σας πω ότι έχουμε κατακτήσει ένα ρεκόρ το οποίο και αυτό είναι πολύ σημαντικό μέσα στην ένδεια πόρων που βιώνουμε. Από το 2004 μέχρι το 2009, δόθηκαν συνολικά στις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στους ιδιώτες επενδυτές, 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το 2010 και το 2011 έχουμε δώσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φέτος, πληρώσαμε επενδύσεις της τάξεως του 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή το Υπουργείο μαζί ΕΣΠΑ και επενδυτικός νόμος, 5 δις και πλέον. Χρήματα τα οποία δόθηκαν στην αγορά. Παρακαλώ τους συνεργάτες μου από το Γραφείο Τύπου, να σας δώσουν τα στοιχεία, μία προς μία όλες τις επιχειρήσεις, ένα προς ένα όλα τα ονόματα και τα χρήματα τα οποία έλαβαν από το Πρόγραμμα των Ιδιωτικών Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ. Είναι στη διάθεσή σας να τ`Α αναρτήσετε στους ιστότοπους τους οποίους εσείς έχετε ως εφημερίδες και ως Μέσα Ενημέρωσης γιατί είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι αυτά τα χρήματα έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες.
Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά, να εξάρω την αυταπάρνηση όλων αυτών που εργάστηκαν. Και αυτοί που εργάστηκαν, ξέρετε, είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι άνθρωποι, στους οποίους κόψαμε κατά 50% τους μισθούς και τις αποδοχές. Σ`Α ένα Υπουργείο στο οποίο έχει ήδη μειωθεί σημαντικά η δύναμή του. Αυτοί οι άνθρωποι -για να μη λέμε συνέχεια αρνητικές κριτικές για τους δημοσίους υπαλλήλους- με αυταπάρνηση πέτυχαν αυτά τ`Α αποτελέσματα. Και θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά όλους, τους Γενικούς Διευθυντές, τους Διευθυντές, τους Τμηματάρχες, τους εισηγητές, τους απλούς υπαλλήλους που εργάσθηκαν μέρα και νύχτα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Ιδιαίτερα θέλω να εξάρω την αυταπάρνηση και την προσφορά της Ειδικής Γραμματέως του ΕΣΠΑ, της κας Ζεμπιλιάδου, η οποία 9 μήνες εδώ, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, μαζί με τους συνεργάτες της, τους υπαλλήλους μας, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη διαφορά και έχει δημιουργήσει και ακόμη κάτι κρίσιμο μαζί με όλους μας: Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και αυτή τη στιγμή μπορούμε να ζητάμε ο,τιδήποτε θέλουμε. Δε σας κρύβω ότι αυτό είναι κρίσιμο για μας. Δε σας κρύβω ότι το πρώτο διάστημα, δυστυχώς, η αποδοχή μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν μηδενική. Δε σας κρύβω ότι πολλές φορές ταπεινωθήκαμε εξαιτίας του γεγονότος ότι η συμπεριφορά μας απέναντί τους δεν ήταν καθόλου συνεπής.
Σήμερα λοιπόν κατορθώσαμε και πετύχαμε με σκληρή διαπραγμάτευση την κατάργηση της εθνικής συμμετοχής ουσιαστικά. 95% είναι πια η κοινοτική συμμετοχή. Πετύχαμε και ολοκληρώνεται μέσα στο Γενάρη το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για το δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενώ επίσης πετύχαμε σε λίγους μήνες να έχουμε στα χέρια μας ένα νέο δάνειο για να χρηματοδοτήσουμε τα μεγάλα projects.
Τι απομένει λοιπόν; Απομένει ο νέος στόχος: 4 δις για το 2012.
Ο στόχος μας για το 2012 είναι η απορρόφηση 4 δις ευρώ. Εγώ πιστεύω ότι θα πάμε και παραπάνω και σας το δηλώνω τώρα. Και θα εργαστούμε όλοι προς το σκοπό αυτό.
Θέλω επίσης να σας πω ότι ένας ακόμη στόχος για το 2012 είναι η αύξηση της ρευστότητας μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ήδη τρέχουν αυτή τη στιγμή και δεν έτρεχαν το 2011, δυστυχώς, λόγω των προβλημάτων που έχουν οι Τράπεζες.
Ελπίζω μετά την επίλυση του PSI ν`Α αρχίσει και η χρηματοδότηση από την πλευρά των Τραπεζών. Επαναλαμβάνω, για ν`Α αποσοβήσουμε έστω και μια απόλυση, να γλιτώσουμε, να διασώσουμε έστω και μια θέση εργασίας. Θα τελειώσω με δυο θέματα τα οποία είναι επιμέρους ζητήματα.
Το ένα αφορά την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ξέρετε, σήμερα έχουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης 15 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες. Είναι ένα τεράστιο Υπουργείο το οποίο εμείς θέλουμε και για λόγους εξοικονόμησης δαπανών πρωτίστως και για λόγους λειτουργικότητας δευτερευόντως, να δημιουργήσουμε ένα νέο οργανόγραμμα, μια νέα δομή η οποία δομή έχει ως εξής:
Καταργούνται οι 15 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, καταργούνται δηλαδή οι Γενικές Γραμματείες Μακεδονίας Θράκης, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Στρατηγικών Επενδύσεων καθώς και όλες οι Ειδικές Γραμματείες.
Το αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας της Μακεδονίας – Θράκης ενσωματώνεται στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης, οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Νησιωτικής Πολιτικής και Μακεδονίας – Θράκης που αφορούν ζητήματα τοπικής αρμοδιότητας περιέρχονται στις Περιφέρειες και συγκροτούνται οι εξής 5 Γενικές Γραμματείες:
Η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, είναι παρών ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Δρυμούσης εδώ, η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης, η οποία θα περιλαμβάνει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου όπως την ξέρετε, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, όπως την ξέρετε, η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας, η οποία θα περιλαμβάνει πια και τα θέματα των Λιμένων και της Λιμενικής Πολιτικής της χώρας. Συνολικά δηλαδή έχουμε 67% μείωση στις Γραμματείες σε όλη τη δομή του Υπουργείου, την οποία σύντομα θα καταθέσουμε στο ΣτΕ ούτως ώστε να δημιουργηθεί η νέα δομή του Υπουργείου. Οι 101 Διευθύνσεις περιορίζονται σε 43, γίνεται δηλαδή 57% μείωση, τα 376 Τμήματα μειώνονται σε 138, δηλαδή 63% μείωση και τα 30 αυτοτελή Γραφεία σε μόλις 2.
Αυτό, λοιπόν, λέει κάτι ακόμη, ότι ενώ ζήτησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μια μείωση του κράτους περίπου 30%, εμείς μειώνουμε όλη τη δομή του Υπουργείου κατά 57%.
Είναι χρέος μας, είναι υποχρέωσή μας να φτιάξουμε ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό, με λιγότερες δαπάνες και όσο λιγότερες είναι οι δαπάνες τόσο αποτελεσματικότερα και με περισσότερα χρήματα, πόρους θα κάνουν τη δουλειά τους οι εναπομένουσες και καινούργιες πια Γενικές Γραμματείες.
Τέλος, ένα παρόμοιο θέμα το οποίο θέλω να θίξω. Θέλω να σας δώσω ένα θετικό παράδειγμα του τι σημαίνει υπεύθυνη οικονομική διαχείριση από μια κρατική επιχείρηση σε συνθήκες οξείας δημοσιονομικής κρίσης. Έχουμε μάθει και όχι άδικα να κατακεραυνώνουμε το κράτος. Το δημόσιο για τη σπατάλη στη διαχείριση και τον ανορθολογισμό του στη διαχείριση των πόρων.
Η νέα διοίκηση λοιπόν, του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών Αθηνών, η αγορά του Ρέντη απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει οικονομικά υπεύθυνη και κοινωνικά ανταποδοτική με λογοδοσία και αίσθημα ευθύνης απέναντι στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, η αγορά του Ρέντη, είναι ο μόνος δημόσιος οργανισμός που κατέβαλε το `Α11, το χρόνο που μας πέρασε 544.000,00 ¤, μισό εκατομμύριο ευρώ μέρισμα προηγουμένων χρήσεων στο κράτος. Και ταυτόχρονα έχει αποφασίσει την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο κεφαλαίων ύψους 4.350.000,000 ¤ ως μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή μέχρι του χρόνου το `Α13. Θα επιστρέψει 4,5 εκατομμύρια ευρώ στον κ. Σαχινίδη και πραγματικά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη διοίκηση του Οργανισμού γι`Α αυτές τις πρωτοβουλίες προκειμένου να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση και εξοικονόμηση δαπανών που γίνεται ταυτόχρονα και με τη συγχώνευση των ιχθυοσκαλών.
Κυρίες και κύριοι νομίζω, ότι εάν θέλουμε πραγματικά να υπηρετήσουμε το λαό, τους πολίτες, αποφασιστικά αυτό το χρονικό διάστημα, έχουμε μόνο μία και βασική αποστολή και μόνο και αποκλειστική αν θέλετε συμπεριφορά, να σκύψουμε το κεφάλι ταπεινά, να γυρίσουμε πίσω για λίγο κάνοντας έναν απολογισμό για τα όποια λάθη έχουν κοστίσει στο λαό μας και στη χώρα μας, αυτή τη φτώχεια, την ανέχεια, την οικονομική ασφυξία και την ύφεση, την κοινωνική ασφυξία και τα κοινωνικά προβλήματα.
Αλλά κυρίως μετά απ`Α αυτό το μικρό απολογισμό να στραφούμε μπροστά και με χαμηλά το κεφάλι να εργαστούμε όλοι μαζί για να δικαιώσουμε τους πολίτες γι`Α αυτές τις μεγάλες θυσίες που κάνανε. Όμως η δικαίωση είναι το ζητούμενο τώρα. Και επαναλαμβάνω, κάθε ενέργεια, κάθε απόφαση, κάθε ευρώ να διασώζει μια θέση εργασίας.
Είμαι πολύ υποχρεωμένος και πάλι να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου όλους, παλιούς και καινούργιους, τους ανθρώπους που κάθονται εκεί αριστερά μου οι οποίοι είναι άξιοι λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης, άνθρωποι των οποίων έχουν τα εισοδήματά τους περικοπεί κατά τρόπο βίαιο το 2011, να τους ευχαριστήσω θερμά για την προσφορά τους και την αυταπάρνησή τους. Την Γεωργία Ζεμπιλιάδου και τέλος τον συνεργάτη μου τον Υφυπουργό, τον κ. Μωραϊτη, ο οποίος όλο αυτό το χρονικό διάστημα εδώ και αυτούς τους μήνες που βρίσκεται μαζί μας μπόρεσε και έκανε και αυτός τη διαφορά και μπορέσαμε έτσι με σκληρή δουλειά να φτάσουμε σ`Α αυτή την επιτυχία.
Ευχαριστώ επίσης τον παριστάμενο Γενικό Γραμματέα τον Γιάννη Δρυμούση, ο οποίος μαζί με τους άξιους συνεργάτες μου νομικούς μπόρεσε και δημιούργησε αυτό το νέο σχήμα, τη νέα δομή του Υπουργείου, η οποία είμαι βέβαιος ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι πραγματικά ένα αποφασιστικό, αποτελεσματικό εργαλείο για να γίνουμε ακόμα πιο χρήσιμοι στους πολίτες και στη χώρα. Θάνο.
Θ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ο Υπουργός πιστεύω ότι παρουσίασε με μια μεγάλη ακρίβεια και σαφήνεια τη σημερινή κατάσταση του ΕΣΠΑ.
Αυτό όμως το οποίο θέλω να προσθέσω σ`Α αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός είναι ότι τα όσα πετύχαμε δεν έχουν να κάνουν ούτε με θαύματα, ούτε με θαυματοποιούς. Είχαμε μια συγκεκριμένη στόχευση από την πρώτη στιγμή την οποία ο Υπουργός είχε ξεκαθαρίσει. Υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση να σπάσουμε γραφειοκρατικά αποστήματα που είχαν δημιουργήσει το μεγάλο πρόβλημα και βεβαίως με μια σκληρή και συστηματική δουλειά, με έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό έχουμε σήμερα τα συγκεκριμένα αυτά θετικά αποτελέσματα.
Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο απ`Α αυτά τα οποία σας παρουσιάζουμε σήμερα. Με τις κατευθύνσεις του Υπουργού δώσαμε έναν δύσκολο αγώνα και κερδίσαμε μια μάχη. Συνεχίζουμε γιατί δεν έχουμε δικαίωμα σε καμία περίπτωση να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ των κοινοτικών πόρων που έχουμε.
Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνουμε ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαμε θέσει για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, για την εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και βεβαίως των πληρωμών του επενδυτικού νόμου.
Φέτος είχαμε να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση, όσον αφορά την εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Και αυτό γιατί ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μνημονίου, το οποίο έθετε διαφορετικούς όρους όσον αφορά τον προγραμματισμό, αλλά και τις εκταμιεύσεις. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της χρονιάς το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υποβλήθηκε σε δυο μεγάλες περικοπές, αναφέρθηκε ξεκάθαρα σ`Α αυτό ο Υπουργός και βεβαίως εξέφρασε την πολιτική και κύρια άποψη που έχουμε σήμερα.
Έπρεπε, λοιπόν, να αλλάξει στη μέση της χρονιάς και με πληθώρα έργων υπό εξέλιξη ο συνολικός προγραμματισμός και Υπουργείων και Περιφερειών. Να παρακολουθούμε καθημερινά την εκτέλεση του προγράμματος, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια πόρων για το ΕΣΠΑ όπου προβλέπαμε αυτό το άλμα των δαπανών που ήρθε το Δεκέμβριο και για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το Αγροτικής Ανάπτυξης και βεβαίως της Αλιείας.
Να μην μείνουν ακάλυπτες οι ανελαστικές δαπάνες Υπουργείων και Περιφερειών, να πετύχουμε το στόχο που θέσαμε για τη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να μην διακοπεί η ροή πληρωμών του επενδυτικού νόμου και να πετύχουμε το στόχο των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από τις εισροές των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.
Είμαι, λοιπόν, σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι πετύχαμε όλους τους παραπάνω στόχους. Καλύφθηκε ο στόχος του μνημονίου του ΕΣΠΑ για το 2011 στο 101,2% όπως σας παρουσίασε και πριν λίγο ο Υπουργός.
Υπερκαλύφθηκε ο στόχος των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων φτάνοντας το 115%. Η εκτίμηση πραγματοποίησης του `Α11 ήταν 2,896 δις ευρώ, ενώ η τελική εκτέλεση του προγράμματος, 3.341.000.000,00 ¤. Εκτίναξη του ΕΣΠΑ και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων το Δεκέμβρη απ`Α όπου εκκρεμούν αιτήματα ύψους 1,183 δις ευρώ, οι αποπληρωμές περιόδου 2000-2006 από τις οποίες εκκρεμούν αιτήματα ύψους 647 εκατομμυρίων, καθώς και η εφαρμογή του top up δίνουν ένα άθροισμα 1.954.000.000,00 ¤ ποσό που θα εισπραχθεί εντός του 2012.
Το ποσό αυτό αποτελεί το 42% περίπου του στόχου των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για το 2012 και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε σήμερα ότι τις επόμενες μέρες, είναι κάτι το οποίο το έχουμε πιάσει από τώρα.
Ακολουθήσαμε σε συνεργασία με Υπουργεία και Περιφέρειες ένα στοχευμένο πλάνο για την κατά προτεραιότητα πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που υπήρχαν καταγεγραμμένες στο Γενικό Λογιστήριο.
Αυτές ως γνωστόν επιβαρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς και απλήρωτων οφειλών. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής θα φανούν στο τέλος του μήνα, όταν θα έχουμε τα στοιχεία από το σύνολο των φορέων που διαχειρίζονται σήμερα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ενδεικτικά όμως σας αναφέρω ότι μέσα στο Δεκέμβριο του 2011 πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 2,2 δις ευρώ, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στη ρευστότητα της αγοράς. Αποτέλεσε μια μεγάλη μας πολιτική επιλογή η στήριξη της Αυτοδιοίκησης και μόνο μέσα στο Δεκέμβριο δόθηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ στους Δήμους και στις αιρετές Περιφέρειες σε έργα ΘΗΣΕΑ και στη ΣΑΤΑ.
Για το σύνολο του έτους οι πληρωμές του εθνικού σκέλους σε έργα των Περιφερειών ανήλθαν στα 160 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις πληρωμές του Αναπτυξιακού Νόμου στα χρήματα αυτά. Αυτό θα δώσει ανάσα για τη νέα χρονιά αφού σε συνεργασία με τους αιρετούς Περιφερειάρχες καταφέραμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απλήρωτες οφειλές τους έτσι ώστε να μην υπάρχουν βαρίδια για το 2012.
Καταφέραμε να υπερβούμε το στόχο που είχαμε θέσει και για την πληρωμή –το ανέφερε και ο Υπουργός- επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου. Είχαμε θέσει στόχο το 1 δις, έχουμε περάσει σήμερα το 1,2 δις και σε αυτό το σημείο να επαναλάβω κι εγώ αυτό που είπε ο Υπουργός, ότι το βασικό αποτέλεσμα όλης αυτής της σκληρής δουλειάς όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας που έγινε από το Υπουργείο μας, ήταν η δική μας συμβολή να καταφέρει να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 0,4%.
Τέλος θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφέρω και κάποια σημαντικά στοιχεία που αφορούν τον Επενδυτικό Νόμο.
Ανέφερε ο Υπουργός, εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω κάποια από αυτά. Ανέφερε ο Υπουργός ότι τη πενταετία `Α04-`Α09 είχαμε πληρωμές του Αναπτυξιακού Νόμου 1,7 σας δίνω το στοιχείο –κι αυτά θα είναι στοιχεία τα οποία θα μοιραστούν σε όλους σας αναλυτικά- ότι σε μια πενταετία ο Επενδυτικός Νόμος πλήρωσε 1,7 δις, επειδή βλέπω ότι ρωτάτε.
Το 1,2 δις είναι οι πληρωμές του `Α11. Μέσα στο `Α11 πληρώσαμε 1,2 δις, πληρώσαμε κεντρικά 700 επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ., καθώς και εκατοντάδες άλλες μικρότερες επενδύσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ευχαριστώ Θάνο. Θα πάρετε όλα τα στοιχεία από τους συναδέλφους σας του Γραφείου Τύπου, θέλω να συμπληρώσω δυο πράγματα για δική σας χρήση και για δική σας γνώση δημοσιογραφική.
Να πω πρώτον ότι αυτά τα 500 εκατ. που ανέφερε ο κ. Μωραΐτης δόθηκαν σε ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου των Δήμων, των παλαιών καποδιστριακών και σημερινών καλλικρατικών Δήμων και όλα αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν σε επιχειρήσεις προκειμένου να διασώσουμε θέσεις εργασίας και να διασώσουμε επίσης από το κλείσιμο και την καταστροφή επιχειρήσεις. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική ένεση ζωής που κάναμε στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις.
Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν και οι επενδύσεις του νέου Επενδυτικού Νόμου, οι οποίες ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ με τις δυο προκηρύξεις που έγιναν το 2011, το Μάιο και τον Οκτώβριο. Οι επενδύσεις αυτές έχουν αξιολογηθεί πλήρως, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μαζί με το δανεισμό τους από το ΕΤΕΑΝ μέσω των Τραπεζών και πλέον προχωρούμε στη νέα προκήρυξη τον Απρίλιο, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο.
Το τρίτο στοιχείο που θέλω να πω είναι μια αναφορά που έκανε ο κ. Μωραΐτης. Κοιτάξτε, δυστυχώς κάναμε κατασπατάληση εθνικών πόρων, η οποία πολλές φορές άγγιζε με τρόπο σκανδαλώδη τη διαχείριση. Και τι εννοώ. Ακούσατε προηγουμένως ότι φέτος από το 1,2 δις πληρώσαμε 555 εκατ. στις ιδιωτικές επενδύσεις από τα κοινοτικά προγράμματα τα συγχρηματοδοτούμενα. Πως έγινε αυτό; Έγινε με μια προσπάθεια που έκαναν οι Υπηρεσίες μας, μετά από οδηγίες και σκληρή προσπάθεια, όπου επιστρατεύτηκε πάρα πολύς κόσμος πάρα πολλοί υπάλληλοι και φάκελο – φάκελο, επένδυση – επένδυση βρήκαμε ποιες δράσεις των ιδιωτικών επενδύσεων είναι συμβατές με το Κοινοτικό Δίκαιο και έτσι κατορθώσαμε και απορροφούμε χρήματα κοινοτικά, μπροστά στην ένδεια που αντιμετωπίζουμε από εθνικούς πόρους και χρησιμοποιούμε για να πληρώσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, την αγορά, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Το τέταρτο στοιχείο είναι ότι πέρσι η απορρόφησή μας, από τα συνολικά 2,2 δις, το 1 δις αφορούσε χρήματα παρκαρισμένα, τα οποία πήγαν στις Τράπεζες προκειμένου να δημιουργήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν ήταν δηλαδή μια πραγματική απορρόφηση. Φέτος έχουμε μια απορρόφηση η οποία είναι σε έργα, είναι σε επιχειρήσεις, είναι σε Δήμους, είναι στην πραγματική οικονομία, στην πραγματική ζωή, στις πραγματικές θέσεις εργασίας.
Και τέλος, θέλω να σας πω ακόμη ένα στοιχείο για το οποίο δεν αισθάνομαι ευτυχής και δεν εκπληρώνουμε ως πολιτικοί το καθήκον μας όπως πρέπει, γιατί υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες εδώ. Έχουμε δυο μεγάλα θέματα τα οποία τρέχουν. Το ένα είναι τα σκουπίδια. Δυστυχώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τον Απρίλιο και μετά να πληρώνει 35.000 ευρώ την ημέρα πρόστιμα. Γιατί ορισμένοι τοπικοί άρχοντες δεν αντιλαμβάνονται το χρέος τους και την αποστολή τους.
Όμως ο διάλογος στα ζητήματα αυτά έχει τελειώσει. Είναι εθνικό ζήτημα, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα περιβάλλοντος, προστασίας του περιβάλλοντος μα κυρίως είναι ζήτημα ανάπτυξης. Γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό ζήτημα που το επόμενο διάστημα μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένες, εξειδικευμένες από νέους σπουδαγμένους ανθρώπους που έχουν εξειδικευμένη γνώση πάνω στα ζητήματα της διαχείρισης του περιβάλλοντος και των απορριμμάτων.
Ξεκινάμε λοιπόν μια προσπάθεια, ήδη στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο προχωράει η προκήρυξη των συγκεκριμένων σχημάτων ΣΔΙΤ, συμπράξεις δηλαδή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην Αττική ο κ. Σγουρός μαζί με τον Υπουργό τον κ. Παπακωνσταντίνου τρέχουν αυτή τη στιγμή πολύ γρήγορα και χαίρομαι γι΄ αυτό.
Όμως απευθύνω ένα μήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει πρόστιμα σε στιγμή ύφεσης και να πληρώνει τα σπασμένα απαράδεκτων συμπεριφορών, αντικοινωνικών συμπεριφορών, από εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες. Τους καλώ άμεσα να λύσουν τα προβλήματά τους, γιατί είναι δικά τους προβλήματα, από το Σύνταγμα τους Νόμους, αλλά και την αποστολή τους ως τοπικοί παράγοντες. Ως τοπικοί άρχοντες εκλεγμένοι από το λαό, οφείλουν να μας υποδείξουν άμεσα λύσεις. Διαφορετικά, θα εφαρμοστούν οι νόμοι και θα πληρώνουν οι δημότες τους, οι φτωχοί δημότες τους, οι εργαζόμενοι δημότες τους, τα πρόστιμα τα οποία θα υποστεί η χώρα και θα χάνουμε καθημερινά και θέσεις εργασίας.
Και για το άλλο ζήτημα για το οποίο δεν είμαι ευτυχής επίσης είναι τα ζητήματα των μεγάλων έργων παραχωρήσεων, οι οδικοί άξονες. Θέλω να σας πω ότι από την πλευρά μας έχουμε εξασφαλίσει 400 εκατομμύρια για να πληρώσουμε άμεσα τις απαλλοτριώσεις, έχουμε εξασφαλίσει πλήρη χρηματοδότηση από την πλευρά του ΕΣΠΑ. Έχουμε εξασφαλίσει τώρα πια και δανειοδότηση και χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με εγγυήσεις που δίνουμε από το ΕΣΠΑ και θα έχουμε ένα πολύ ισχυρό χρηματοδοτικό προϊόν όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει όπως σας έχω πει αυτά τα έργα.
Τι δεν έχουμε ακόμα; Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους τις τράπεζες και όλους όσους συμμετέχουν. Θα κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια με τα συναρμόδια Υπουργεία να κλείσουμε κι αυτό το μέτωπο, γιατί αυτό το μέτωπο αν κλείσει, εάν ανοίξουν τα έργα, θα έχουμε 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσα και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα των σκουπιδιών που είπα προηγουμένως.
Ερωτήσεις:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο πράγματα κ. Υπουργέ, πρώτον για το θέμα των ΣΔΙΤ κατ΄ αρχήν, επί της θητείας σας δεν έχει κατακυρωθεί ούτε ένα ΣΔΙΤ, που ακριβώς αποδίδετε το γεγονός ότι δεν έχει κατακυρωθεί ούτε ένα ΣΔΙΤ επί δύο χρόνια; Παρότι η Γραμματεία προσπαθεί κι εσείς προσπαθείτε τώρα εξαγγέλλετε για τα σκουπίδια όταν ξέρουμε ότι ούτε ένα δεν έχει κατακυρωθεί σε κανέναν ανάδοχο επί δύο ολόκληρα χρόνια; Επί δε τα τέσσερα χρόνια ΣΔΙΤ μόνο ένα έχει κατακυρωθεί στην ιστορία της Ελλάδος, ένα. Απλώς έτσι για να έχουμε μία εικόνα. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είστε καλά ενημερωμένος προφανώς, διότι ΣΔΙΤ έχουν κατακυρωθεί αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σας υπενθυμίζω..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπογραφή συμβάσεων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπογραφή συμβάσεων, σας θυμίζω λοιπόν το ΣΔΙΤ για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, σας θυμίζω το ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια της Δυτικής Μακεδονίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο δεν έχει κατακυρωθεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, σας θυμίζω τα σχολεία της Θεσσαλονίκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε αυτό έχει κατακυρωθεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει κατακυρωθεί. Έχει προβλήματα δανειοδότησης, άρα λοιπόν δεν είναι ζήτημα ότι δεν έχει γίνει, απλώς ένας ανασταλτικός παράγοντας υπάρχει, άρα προχωρούν λοιπόν τα ΣΔΙΤ. Υπάρχει όμως ένας κρίσιμος ανασταλτικός παράγοντας και αυτός είναι ο τραπεζικός τομέας και η δανειοδότηση.
Όμως τώρα σε λίγες μέρες το Υπουργείο με τη συνεργασία του κ. Μωραΐτη και της κας Ζεμπιλιάδου και των υπηρεσιών θα στείλουμε μία λίστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με όλες τις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα, τα παραχωρησιακά έργα δηλαδή τα σκουπίδια, τα σχολεία και ότι άλλο είναι ΣΔΙΤ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το προϊόν που σας ανέφερα προηγουμένως από την ΕΤΕΠ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η δεύτερη ερώτηση αφορά την αναδιοργάνωση του Υπουργείου όπως είπατε και τη μεταφορά τους σε δύο γραφεία σε δύο κτίρια από ότι κατάλαβα εν σχέση με τα τριάντα. Γνωρίζετε τον ιδιοκτήτη του κτιρίου του Υπουργείου; Λέγεται ότι είναι μία offshore.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εδώ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Υπουργείου Ανάπτυξης στη Μεσογείων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε φύγει από το κτίριο του Υπουργείου Ανάπτυξης της Μεσογείων, έχουμε μετακομίσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και ένα μήνα περίπου και ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η μετακόμιση πλήρως. Και έχουν πάει όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Κάνιγγος, άρα λοιπόν δεν έχουμε καμιά σχέση με κανένα άλλο Υπουργείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για τα σκουπίδια, γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα. Είπατε ότι η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος προχωρούν, αλλά το μεγάλο θέμα είναι η υπόλοιπη μισή Ελλάδα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίως η Αττική όμως, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εδώ είναι το θέμα, εδώ πέρα είχατε αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων στην Ανατολική Αττική, το γνωρίζουμε όλοι και η Κυβέρνηση έκανε πίσω. Δηλαδή πως εξαγγέλλουμε ότι θα λυθούν τα σκουπίδια στην Αττική, στη μισή Ελλάδα υπογραμμίζω και πάλι, τη στιγμή που ξέρουμε ότι πάλι θα έχουμε αντιδράσεις και θα κάνει πάλι πίσω η Κυβέρνηση εν μέσω και εκλογών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν εξαγγέλλω τίποτα κατ΄ αρχήν και θέλω να είμαστε καθαροί σε αυτό, ούτε αποτελεί δική μου στενή αρμοδιότητα το θέμα των σκουπιδιών. Αποτελεί αρμοδιότητά μου η χρηματοδότηση κι επίσης η εμπλοκή μας σε ότι αφορά το ΣΔΙΤ. Το project το τρέχει η Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Αυτό λοιπόν το οποίο εγώ αυτή τη στιγμή έχω ως πρώτη γνώση, είναι ότι υπάρχει απόφαση πλέον από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη -μιας και πριν δεν είχαμε Περιφερειάρχη- τον ίδιο τον εκλεγμένο τον Περιφερειάρχη, τον Υπουργό τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον Αντιπρόεδρο τον κ. Πάγκαλο που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια, ότι δεν πρόκειται πλέον να υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση και καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα των σκουπιδιών.
Εγώ λεπτομέρειες δε γνωρίζω, δεν είναι δική μου δουλειά επαναλαμβάνω, είπα ότι δεν είμαι ευτυχής που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση ακόμη. Παρακαλώ πολύ δεν έχω να πω τίποτα άλλο πάνω σε αυτό το θέμα γιατί δεν είναι δική μου δουλειά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο πράγματα κ. Υπουργέ, πρώτον για το θέμα των ΣΔΙΤ κατ΄ αρχήν, επί της θητείας σας δεν έχει κατακυρωθεί ούτε ένα ΣΔΙΤ, που ακριβώς αποδίδετε το γεγονός ότι δεν έχει κατακυρωθεί ούτε ένα ΣΔΙΤ επί δύο χρόνια; Παρότι η Γραμματεία προσπαθεί κι εσείς προσπαθείτε τώρα εξαγγέλλετε για τα σκουπίδια όταν ξέρουμε ότι ούτε ένα δεν έχει κατακυρωθεί σε κανέναν ανάδοχο επί δύο ολόκληρα χρόνια; Επί δε τα τέσσερα χρόνια ΣΔΙΤ μόνο ένα έχει κατακυρωθεί στην ιστορία της Ελλάδος, ένα. Απλώς έτσι για να έχουμε μία εικόνα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είστε καλά ενημερωμένος προφανώς, διότι ΣΔΙΤ έχουν κατακυρωθεί αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σας υπενθυμίζω..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπογραφή συμβάσεων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπογραφή συμβάσεων, σας θυμίζω λοιπόν το ΣΔΙΤ για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, σας θυμίζω το ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια της Δυτικής Μακεδονίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο δεν έχει κατακυρωθεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, σας θυμίζω τα σχολεία της Θεσσαλονίκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε αυτό έχει κατακυρωθεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει κατακυρωθεί. Έχει προβλήματα δανειοδότησης, άρα λοιπόν δεν είναι ζήτημα ότι δεν έχει γίνει, απλώς ένας ανασταλτικός παράγοντας υπάρχει, άρα προχωρούν λοιπόν τα ΣΔΙΤ. Υπάρχει όμως ένας κρίσιμος ανασταλτικός παράγοντας και αυτός είναι ο τραπεζικός τομέας και η δανειοδότηση.
Όμως τώρα σε λίγες μέρες το Υπουργείο με τη συνεργασία του κ. Μωραΐτη και της κας Ζεμπιλιάδου και των υπηρεσιών θα στείλουμε μία λίστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με όλες τις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα, τα παραχωρησιακά έργα δηλαδή τα σκουπίδια, τα σχολεία και ότι άλλο είναι ΣΔΙΤ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το προϊόν που σας ανέφερα προηγουμένως από την ΕΤΕΠ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η δεύτερη ερώτηση αφορά την αναδιοργάνωση του Υπουργείου όπως είπατε και τη μεταφορά τους σε δύο γραφεία σε δύο κτίρια από ότι κατάλαβα εν σχέση με τα τριάντα. Γνωρίζετε τον ιδιοκτήτη του κτιρίου του Υπουργείου; Λέγεται ότι είναι μία offshore.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εδώ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Υπουργείου Ανάπτυξης στη Μεσογείων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε φύγει από το κτίριο του Υπουργείου Ανάπτυξης της Μεσογείων, έχουμε μετακομίσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και ένα μήνα περίπου και ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η μετακόμιση πλήρως. Και έχουν πάει όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Κάνιγγος, άρα λοιπόν δεν έχουμε καμιά σχέση με κανένα άλλο Υπουργείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για τα σκουπίδια, γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα. Είπατε ότι η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος προχωρούν, αλλά το μεγάλο θέμα είναι η υπόλοιπη μισή Ελλάδα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίως η Αττική όμως, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εδώ είναι το θέμα, εδώ πέρα είχατε αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων στην Ανατολική Αττική, το γνωρίζουμε όλοι και η Κυβέρνηση έκανε πίσω. Δηλαδή πως εξαγγέλλουμε ότι θα λυθούν τα σκουπίδια στην Αττική, στη μισή Ελλάδα υπογραμμίζω και πάλι, τη στιγμή που ξέρουμε ότι πάλι θα έχουμε αντιδράσεις και θα κάνει πάλι πίσω η Κυβέρνηση εν μέσω και εκλογών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν εξαγγέλλω τίποτα κατ΄ αρχήν και θέλω να είμαστε καθαροί σε αυτό, ούτε αποτελεί δική μου στενή αρμοδιότητα το θέμα των σκουπιδιών. Αποτελεί αρμοδιότητά μου η χρηματοδότηση κι επίσης η εμπλοκή μας σε ότι αφορά το ΣΔΙΤ. Το project το τρέχει η Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Αυτό λοιπόν το οποίο εγώ αυτή τη στιγμή έχω ως πρώτη γνώση, είναι ότι υπάρχει απόφαση πλέον από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη -μιας και πριν δεν είχαμε Περιφερειάρχη- τον ίδιο τον εκλεγμένο τον Περιφερειάρχη, τον Υπουργό τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον Αντιπρόεδρο τον κ. Πάγκαλο που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια, ότι δεν πρόκειται πλέον να υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση και καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα των σκουπιδιών.
Εγώ λεπτομέρειες δε γνωρίζω, δεν είναι δική μου δουλειά επαναλαμβάνω, είπα ότι δεν είμαι ευτυχής που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση ακόμη. Παρακαλώ πολύ δεν έχω να πω τίποτα άλλο πάνω σε αυτό το θέμα γιατί δεν είναι δική μου δουλειά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σε αυτό το θέμα -με συγχωρείτε κ. Υπουργέ που παίρνω το λόγο έτσι- αλλά πάνω σε αυτό το θέμα είπατε ότι θα επιβληθούν στους πολίτες των περιοχών αυτών τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και θα ήθελα να μας το διευκρινίσετε λίγο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εννοώ ότι, θυμάστε την υπόθεση Κουρουπητού;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς έρχονται κι άλλοι Κουρουπητοί λοιπόν πολύ σύντομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν έρθει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έρχονται λέω από τον Απρίλιο και μετά. Υπάρχει ήδη εδώ και τόσο καιρό ανακοίνωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα οδεύει πλέον προς μεγάλα πρόστιμα και οι κύριοι τοπικοί άρχοντες, που έχουν αναλάβει την ευθύνη να πληρώνουν οι φτωχοί δημότες τους τεράστια πρόστιμα, ας πάρουν και την ευθύνη τους λοιπόν. Σε αυτό αναφέρομαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε το χρονικό για την Αττική, πότε θα έχει αποφασιστεί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Υποφάντη, παρακαλώ πολύ τα υπόλοιπα ερωτήματα σε σχέση με το ζήτημα αυτό στους αρμοδίους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στους αρμοδίους, όχι σε μένα, δεν είμαι εγώ αρμόδιος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο μία συμπληρωματική ερώτηση και ως προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, για να σας διευκολύνω. Είπατε ότι θα υπάρξει τροπολογία και για τους «συναδέλφους» η οποία θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή, που θα λέει ότι στην περίπτωση προστίμου θα παρακρατούνται οι πόροι από αυτούς τους Δήμους;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι άλλο να πούμε δηλαδή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς δεν το είπατε, για κάποιους που ενδεχομένως δεν το ξέρουν. Αυτό θα γίνει δηλαδή; Αυτό ήθελα να ρωτήσω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα τη δώσατε εσείς την απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω κ. Υπουργέ δυο πράγματα.
Ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, υπάρχουν κάποιες αμφισβητήσεις και κάποια κριτική που ασκείται, ότι έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος επειδή κάποια χρήματα βρίσκονται στο ΕΤΕΑΝ, έχουν παρκαριστεί εκεί αυτά τα χρήματα και γι΄ αυτό είναι τεχνητό το ποσοστό της απορρόφησης. Ένα είναι αυτό.
Δεύτερον, χωρίς να έχω έτσι καμία διάθεση να σας επικρίνω και τα λοιπά, σας ακούμε που μιλάτε ότι το 2011 απορροφήθηκαν 3,8 δις και το 2012 θα απορροφηθούν άλλα 4 δις ευρώ που είναι ο στόχος. Ο κόσμος όμως δε βλέπει ακόμα κάτι, μήπως τελικά αυτή η υπόθεση του ΕΣΠΑ έχει διογκωθεί πολύ, έχει φουσκώσει πάρα πολύ;
Δηλαδή το περιμένουν κάπως όλοι σαν ένα μάνα εξ ουρανού και εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι ναι μεν απορροφώνται κάποια χρήματα, αλλά ή γίνεται κάτι στραβά και δε φτάνουν ποτέ στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, είτε δεν ξέρω τι να υποθέσω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι σωστό, αλλά είπα προηγουμένως κάτι, το οποίο θα έπρεπε να σημειώσετε. Είπα ότι είμαι πολύ δυστυχής, γιατί το να πετυχαίνουμε μεγάλη απορρόφηση του ΕΣΠΑ και να έχουμε ένα κουτσουρεμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο και κάθε χρόνο το κόβουμε όλο και περισσότερο για να κάνουμε εξοικονόμηση δαπανών, δεν έχει κανένα νόημα. ¶ρα λοιπόν το ΕΣΠΑ παράγει συγκεκριμένες δαπάνες και επαναλαμβάνω και πάλι δεν είναι δυνατόν από το ΕΣΠΑ μια χώρα να περιμένει με 3-4 δις ότι θα λυθούν τα οικονομικά της προβλήματα και τα προβλήματα της αγοράς, προς Θεού, ούτε είναι δια πάσα νόσο το ΕΣΠΑ.
Είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα χρήματα, αλλά επαναλαμβάνω μπορείτε να πάρετε όλα τα στοιχεία και να τα δημοσιεύσετε, αφορούν κάποιες χιλιάδες συγκεκριμένες επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας οι οποίες έχουν πάρει τα χρήματα. ¶ρα κ. Κολώνα, δεν υπάρχει άλλο ερώτημα πάνω σε αυτό, είναι καθαρή η απάντηση. Το γεγονός ότι αισθάνομαι δυστυχής που κόβεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι λόγω της ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα. ¶ρα και πάλι δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ανάπτυξη. Απλώς είναι χαρακτηριστικό και το τόνισα πολλές φορές μια προσπάθεια κάθε φορά να σώσουμε μία θέση εργασίας και τότε αυτό είναι μία νίκη. Τώρα σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας. Κοιτάξτε, απάντησα προηγουμένως, πέρσι πράγματι υπήρχε ένα ποσό 1 δις ευρώ στις περσινές όμως δραστηριότητες του ΕΣΠΑ όχι φέτος. Φέτος έχουμε μία καθαρή απόδοση στην πραγματική οικονομία. Καθαρότατη απόδοση: 3.800 δια κάθε ποσό που πήρε η επιχείρηση ή ένας Δήμος. Ευχαριστούμε πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) … Το 2011 είναι το 1,2 δις…;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι 1,2 δις, 1 δις. Το `Α10. Φέτος είναι ζεστό χρήμα που πήγε στην αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ κάτι τελευταίο. Σε σχέση με τη χτεσινή συνάντηση που είχατε με τον κ. Παπαδήμο, μήπως λάβατε κάποια δέσμευση από τον Πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να κοπεί άλλο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή θα συνεχίσει πάλι και φέτος το ίδιο μοτίβο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και ο ίδιος είναι πολύ δυστυχής και δεν συμφωνεί και ο ίδιος να κόβουμε διαρκώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών και μου το είπε με τρόπο κατηγορηματικό, πρέπει να σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση για τη δομή του Υπουργείου, μια που αναφέρατε για μείωση κατά 57%. Αυτό τι αντανάκλαση θα έχει στο δυναμικό του Υπουργείου, θα έχουμε απολύσεις; Θα έχουμε καταργήσεις οργανικών θέσεων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έχουμε καταργήσεις οργανικών θέσεων, βεβαίως και πρέπει να έχουμε διότι έτσι κι αλλιώς όπως ξέρετε οι οργανικές θέσεις καταργούνται πια συνολικά. Από εκεί και πέρα 157 υπάλληλοι αν θυμάμαι καλά έχουν ήδη πάρει σύνταξη έχουν συνταξιοδοτηθεί και από εκεί και πέρα θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του προσωπικού διότι το προσωπικό αποχωρεί. Δεν έχουμε απολύσεις υπαλλήλων. Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα κλείσουν με διάταξη την οποία φέραμε στο πολυνομοσχέδιο του κ. Βενιζέλου, θα κλείσουν όλα τα Νομικά Πρόσωπα τα οποία είναι θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ, πολλές από τις οποίες δεν χρειάζονται να υπάρχουν. Συνεπώς τον επόμενο μήνα μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο οι επιχειρήσεις αυτές θα τεθούν σε εκκαθάριση και θα κλείσουν. Για το προσωπικό, για όσους είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΕΟΜΜΕΧ θα πάει …;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο ΕΟΜΜΕΧ θα πάει στο ΕΤΕΑΝ, θα συγχωνευτεί με το ΕΤΕΑΝ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ΕΤΕΑΝ ξεκίνησε ήδη δουλεύει.
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300