«Η θετική δυναμική που έχει αναπτύξει ο διοικητικός μηχανισμός τόσο της κεντρικής Κυβέρνησης όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οδήγησε το 2011 στην υπερκάλυψη του ετήσιου στόχου απορρόφησης κατά 101,2% φέρνοντας στα κρατικά ταμεία έσοδα από αμιγώς κοινοτικούς πόρους ύψους 3,4 δισ. ευρώ και συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση του ελλείμματος της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ για το 2011. «Όλοι οι στόχοι του Μνημονίου σε σχέση με την διαχείριση των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων στη χώρα μας ικανοποιήθηκαν και πλέον το ΕΣΠΑ, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, έχει μετατραπεί σε ένα πρόγραμμα αυστηρά εργοκεντρικό που ενισχύει την πραγματική οικονομία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και στηρίζει τις μεγάλες αναπτυξιακές επιλογές της χώρας», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος τοποθέτησε τον πήχη της απορρόφησης για το 2012 στα 4 δις ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αν προστεθούν στις πληρωμές του ΕΣΠΑ και οι πληρωμές σε επενδύσεις μέσω του παλαιού Αναπτυξιακού νόμου, ύψους 1,2 δις μόνο το 2011, το Υπουργείο Ανάπτυξης, διοχέτευσε την προηγούμενη χρονιά στην αγορά και την πραγματική οικονομία κοντά 5 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, διανεμήθηκε στους βουλευτές σε ηλεκτρονική μορφή (CD) αναλυτικός πίνακας όλων των έργων και ενισχύσεων του ΕΣΠΑ σε επίπεδο τελικού διακιούχου ανά Νομό και Δήμο. «Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες σε ποιες επιχειρήσεις, σε ποιους δικαιούχους, που πάνε οι πόροι των κοινοτικών ταμείων», τόνισε στους βουλευτές ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη συμβολή του ΕΣΠΑ στην προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος. «Ο βαθμός απορρόφησης συνέβαλε καθοριστικά στη σημαντική μείωση του ελλείμματος στη χώρα, που σημαίνει λιγότερα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, δήλωσε ο υπουργός.
Όπως τόνισε ο υπουργός, βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η διάσωση θέσεων εργασίας. «Ν`Α απολυθεί ένας λιγότερος εργαζόμενος από τον ιδιωτικό τομέα. Να κλείσει μια λιγότερη επιχείρηση. Αυτή είναι η προσπάθειά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα, αφού εξήρε την προσπάθεια των Περιφερειαρχών για την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων, τόνισε ότι μόνο μέσα στο Δεκέμβριο δόθηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ στους Δήμους και στις αιρετές Περιφέρειες σε έργα ΘΗΣΕΑ και στη ΣΑΤΑ.
«Θέλω να σας πω ότι σε μια Ελλάδα όπου υπάρχει βαθιά ύφεση, αυτή τη στιγμή σε κάθε Δήμο της χώρας εκτελούνται ένα, δύο, τρία, ίσως και περισσότερα έργα ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει πουθενά κανένας Δήμος της χώρας, καλλικρατικός Δήμος που να μην εκτελούνται αυτή τη στιγμή ή να μην προκηρύσσονται, ή να μην προετοιμάζονται έργα του ΕΣΠΑ», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συνεχή μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. «Δεν είμαι καθόλου ευτυχής που ως Υπουργός Ανάπτυξης σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης είμαι υποχρεωμένος να παρατηρώ, να κόβεται επανειλημμένα, τρεις και τέσσερις φορές, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Αναφορικά με τις πληρωμές του παλαιού Αναπτυξιακού Νόμου, ο υπουργός παρουσίασε κάποια συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με την περίοδο 2004-2009. Όπως τόνισε την περίοδο εκείνη δόθηκαν συνολικά στους ιδιώτες επενδυτές, 1,2 δις ευρώ. Αντίστοιχα, τη διετία 2010-2011 έχουν εκταμιευθεί 2,2 δις ευρώ. «Πλέον οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο νέο Επενδυτικό νόμου, όπου ήδη τρέχουν επενδύσεις, οι οποίες ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ με τις δυο προκηρύξεις που έγιναν το 2011, το Μάιο και τον Οκτώβριο. Οι επενδύσεις αυτές έχουν αξιολογηθεί πλήρως, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μαζί με το δανεισμό τους από το ΕΤΕΑΝ μέσω των Τραπεζών και πλέον προχωρούμε στη νέα προκήρυξη τον Απρίλιο, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο», ανέφερε ο υπουργός.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και αυτή τη στιγμή μπορούμε να ζητάμε οτιδήποτε θέλουμε. Σήμερα λοιπόν κατορθώσαμε και πετύχαμε με σκληρή διαπραγμάτευση την κατάργηση της εθνικής συμμετοχής ουσιαστικά. 95% είναι πια η κοινοτική συμμετοχή. Πετύχαμε και ολοκληρώνεται μέσα στο Γενάρη το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για το δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενώ επίσης πετύχαμε σε λίγους μήνες να έχουμε στα χέρια μας ένα νέο δάνειο για να χρηματοδοτήσουμε τα μεγάλα projects», ανέφερε ο υπουργός.
Ειδικότερα, για τους οδικούς άξονες, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι από μεριάς του υπουργείου Ανάπτυξης έχει εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση μέσα από το ΕΣΠΑ. Έχουν εξασφαλιστεί 400 εκ. ευρώ για την άμεση πληρωμή των απαλλοτριώσεων, όπως επίσης και δανειοδότηση και χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με εγγυήσεις μέσα από το ΕΣΠΑ. Αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των συναρμόδιων υπουργείων με τους παραχωρησιούχους, τις τράπεζες και όλους όσους συμμετέχουν. «Θα κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια με τα συναρμόδια υπουργεία να κλείσουμε κι αυτό το μέτωπο, γιατί αυτό το μέτωπο αν κλείσει, εάν ανοίξουν τα έργα, θα έχουμε 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσα», υπογράμμισε ο υπουργός.
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300