«Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή» ήταν το θέμα του 5ου συνεδρίου Women on Leadership (Οι Γυναίκες στην Ηγεσία) με θέμα «Women in the new Digital Era» (Οι γυναίκες στη νέα ψηφιακή εποχή), που οργάνωσε ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ, την Τετάρτη 7 Μαρτίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το συνέδριο χαιρέτισαν η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ. 'Aννα Διαμαντοπούλου, ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα, κ. Μ. Πατεράκης, καθώς και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Στρατηγάκη. «Οι γυναίκες στην Ηγεσία και οι Γυναίκες στην ψηφιακή εποχή είναι αλληλοσυμπληρούμενες έννοιες που η μία υποστηρίζει την άλλη. Στον προηγούμενο αιώνα άλλαξε η ανθρώπινη ιστορία όσον αφορά τις γυναικείες κατακτήσεις. Οι γυναίκες σήμερα τα κάνουν όλα σε όλες τις θέσεις και βλέπουμε ισχυρές γυναίκες Πρωθυπουργούς, Προέδρους Δημοκρατίας και Καγκελάριους. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε σήμερα είναι πολλές γυναίκες παντού, δεν αρκούν τα παραδείγματα και το θεσμικό πλαίσιο», τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ. 'Aννα Διαμαντοπούλου. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, συνέχισε η υπουργός, «...στα ανώτατα επίπεδα των επιχειρήσεων το ποσοστό των γυναικών είναι μονοψήφιο. Η δημιουργία επιχειρήσεων από γυναίκες στις ΗΠΑ είναι στο 35% και στην Ευρώπη και την Ελλάδα πολύ λιγότερο. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αλλάξει η λογική των αριθμών. Η ψηφιακή εποχή, από την άλλη πλευρά, δίνει διαφορετικές δυνατότητες οργάνωσης στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, φέρνει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη δικτύωση. Τα δίκτυα είναι η απάντηση για την ισχυροποίηση των γυναικών και υπήρξαν μέχρι σήμερα το ατού των ανδρών. Η ψηφιακή εποχή που αλλάζει τα δεδομένα αλλάζει και την έννοια του δικτύου, ιδιαίτερα στο θέμα της ηγεσίας. Ήδη σήμερα ακόμα και στις τεχνολογικές σχολές, όπου κάποτε η γυναικεία παρουσία ήταν περιορισμένη, το 52% είναι γυναίκες», επεσήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.
Η γυναικεία ηγεσία πρέπει να λειτουργήσει με την αντίληψη του παραδείγματος. Η ισορροπία των φύλων σε όλα τα σύνολα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στην επιτυχία τους, κατέληξε η υπουργός. Αναφερόμενη και στην παρούσα κρίση, σημείωσε πως κλείνει η περίοδος της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά δήλωσε: «Χθες παρουσίασα ένα συνολικό σχέδιο για την 4η Ελληνική Δημοκρατία, την Ελλάδα που παράγει. Αυτό που ζήσαμε έκλεισε τον κύκλο του. Τώρα πρέπει να διδαχθούμε από τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους στη χώρα μας και διεθνώς, ώστε να βγούμε από το γκρίζο σύννεφο που μας έχει καταβάλλει».
Το συνέδριο χαιρέτισαν στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Στρατηγάκη και ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, ΥΠΑΑΝ, κ. Μανώλης Πατεράκης.
Όπως τόνισε η κ. Στρατηγάκη, η συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις σφαίρες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής έχει θεμελιώδη αξία στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και της συμμετοχικής δημοκρατίας, και στο πλαίσιο αυτό η προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας έχουν ιδιαίτερη σημασία. «...ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας πλήττεται από την οικονομική κρίση, το ζήτημα της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ως βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής εξέλιξης, είναι επίκαιρο όσο ποτέ για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άσκηση μιας πραγματικά αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής που στηρίζει ενεργά την απασχόληση, όταν μάλιστα σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ το 57% των ανέργων είναι γυναίκες» ανέφερε η κ. Στρατηγάκη.
Με την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας κατά 16% στις χώρες του ΟΟΣΑ από το 1970 και ύστερα ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα κ. Μ. Πατεράκης, αναφέροντας ότι οι γυναίκες εισήλθαν ουσιαστικά στην αγορά εργασίας μόλις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ακόμα και στις ανεπτυγμένες οικονομίες. «Σήμερα έχουν καταφέρει να συμμετέχουν πολύ περισσότερο στην αγορά εργασίας, να μορφώνονται περισσότερο από ότι στο παρελθόν, να ενημερώνονται για την οικονομία και την πολιτική, να έχουν περισσότερες επαγγελματικές επιλογές, να αμείβονται καλύτερα και να κατέχουν κύριες θέσεις στην λήψη αποφάσεων, προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσουν την οικογενειακή και μητρική ασφάλεια και σταθερότητα. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο» τόνισε ο κ. Πατεράκης. Ενδεικτικά συνέχισε, «... σε επίπεδο Ε.Ε. οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται, κατά μέσο όρο, κατά 18% χαμηλότερα από τους άνδρες για κάθε ώρα ίδιας φύσεως εργασίας (σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ), αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες από κάθε μορφής φτώχεια».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα, ανέφερε ότι «... σήμερα, στον τόπο μας περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανατροπή της μοιρολατρίας. Χρειαζόμαστε αισιοδοξία που θα μας δώσει δύναμη και θα μας οδηγήσει στην ανασυγκρότηση της πατρίδας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, και σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας, εκπονούμε σχέδιο δράσης που θα αποβλέπει στην ενίσχυση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας, από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ. Ήδη, οι υπηρεσίες μας δουλεύουν ώστε το πρόγραμμα να είναι έτοιμο για προκήρυξη στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου που διανύουμε».
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300