Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είχαμε μια συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας με τον Επίτροπο τον κ. Hahn αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής. Φυσικά για θέματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Θέματα πολύ μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα. Από την πλευρά μας επισημάναμε ότι υπάρχει πρόοδος σε αρκετά από τα ζητήματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ, αλλά υπάρχουν από την άλλη πλευρά και καθυστερήσεις.
Και είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για όλα τα επιμέρους ζητήματα. Ένα πρώτο ζήτημα είναι το ζήτημα της ρευστότητας και της ανάγκης η κοινοτική χρηματοδότηση ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πάει στους αποδέκτες της, ιδιαίτερα σε σχέση με τα προγράμματα που χειρίζεται το ΕΤΕΑΝ.
Σημειώσαμε όμως επίσης από την δική μας πλευρά ότι το πρόβλημα της ρευστότητας επηρεάζει και την ομαλή εκτέλεση του ΕΣΠΑ, διότι οι ιδιώτες δεν μπορούν να βρουν τη συμμετοχή που χρειάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις έτσι ώστε να δώσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προχωρήσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που τους αφορούν.
Από την άλλη πλευρά επικεντρωθήκαμε στα 181 έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ. Εκεί υπάρχει πρόοδος στα περισσότερα. Πάνω από 100 έργα εκτελούνται χωρίς κανένα πρόβλημα. Την ίδια στιγμή είναι αλήθεια ότι σε κάποια από αυτά υπάρχουν καθυστερήσεις και δεσμευτήκαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται έτσι ώστε μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να έχουμε πρόοδο.
Ένα παράδειγμα είναι τα έργα τα σιδηροδρομικά που καθυστερούν και που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καθυστερήσεις αυτές όσο νωρίτερα γίνεται.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι το ζήτημα με τα στερεά απόβλητα. Θα έχει συνάντηση και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος ο Επίτροπος, είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Εσωτερικών. Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, αλλά και με όλες τις μονάδες που προβλέπονται και δεν έχουν γίνει ακόμα πράξη για τη διαχείριση των αποβλήτων. Είναι θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα αποφυγής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και θέμα αξιοπιστίας της χώρας. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο με αυτό το ζήτημα.
Και φυσικά συζητήσαμε και το θέμα των πέντε μεγάλων παραχωρήσεων, των πέντε αυτοκινητοδρόμων που σημείωσα ότι είναι και για εμένα προσωπικά μια «καυτή πατάτα». Εκεί υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση, έτσι ώστε να έχουμε μια πρώτη συμφωνία – πλαίσιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μια ρύθμιση του θέματος - χονδρικά - οριστική μέχρι το τέλος της χρονιάς. Δεν είναι εύκολη η προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη και από πλευράς τεχνικής και από πλευράς νομικής και από πλευράς χρηματοδότησης.
Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο και δεν μπορώ και εγώ να κάνω τίποτε άλλο προσωπικά από το να ασχοληθώ με αυτό το ζήτημα και να ασχοληθώ αμέσως. Παράλληλα σταθήκαμε σε ορισμένα άλλα ζητήματα, το ζήτημα των προγραμμάτων Ψηφιακής Σύγκλισης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις και πρέπει να συνεννοηθώ με τον αρμόδιο συνάδελφό μου, τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα σε προγράμματα κομβικής σημασίας, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει προτεραιότητα.
Είδαμε επίσης το θέμα της λεγόμενης πρωτοβουλίας για τους νέους, προγράμματα του Υπουργείου Απασχόλησης, Εργασίας που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και δεσμεύτηκα να συνεννοηθώ με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Εργασίας κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά των προγραμμάτων, γιατί είμαστε μια χώρα που δυστυχώς έχει ανεργία 22% και δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση, ιδιαίτερα σε αυτά τα προγράμματα.
Και επίσης μιλώντας για επιμέρους προγράμματα αντιμετωπίσαμε και ένα άλλο ζήτημα που δυστυχώς μας απασχολεί, που είναι ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006. Εκεί υπάρχει κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για τη χώρα, διότι τα έργα αυτά δεν έχουν κλείσει ακόμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάλι από την πλευρά μας εκφράσαμε τη βούλησή μας να επικεντρωθούμε στα πιο προβληματικά έργα, τα έχουμε κατηγοριοποιήσει, έτσι ώστε ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων να περιοριστεί. Αλλά είναι ένα πρόβλημα και δεν θέλω να το κρύψω.
Τέλος, υπάρχουν δυο άλλα επιμέρους ζητήματα, το ζήτημα της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ για το οποίο μίλησα στη Βουλή, πρέπει να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα, τις σημερινές συνθήκες, γιατί ο σχεδιασμός έγινε το 2005-2006. Έχει γίνει ήδη μια συζήτηση των υπηρεσιών του Υπουργείου με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φυσικά το ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών.
Εδώ θέλω να πω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς ενδιαφέρεται προσωπικά και μου έδωσε εντολή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε αποτελέσματα. Δεν μπορεί να έχουμε τόσες υπογραφές για το ΕΣΠΑ, δεν μπορεί να έχουμε τόσο περίπλοκες διαδικασίες. Πρέπει «να κόψουμε το κεφάλι μας» και να βρούμε άκρη το ταχύτερο δυνατό.
Για μένα είναι μια βασική προτεραιότητα αυτό, το εξήγησα στον Επίτροπο και δεσμευτήκαμε ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δουλέψουμε έτσι ώστε να βρούμε λύσεις σε ζητήματα όπως η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις απαλλοτριώσεις όπου χρειάζεται, ο εξορθολογισμός της ροής χρηματοδότησης έργων, η μείωση των πολλαπλών υπογραφών κ.λπ.
Είναι κομβικής σημασίας για μας η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Γι’ αυτό το λόγο και ο Πρωθυπουργός ανέθεσε σε εμένα προσωπικά να είμαι αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και δεσμεύτηκα στον Επίτροπο ότι θα κάνω ό,τι καλύτερο γίνεται, γιατί πολύ απλά αυτό απαιτεί το συμφέρον της πατρίδας μας.
Χαίρομαι για το πνεύμα καλής διάθεσης που έδειξε ο κ. Hahn και είμαι βέβαιος ότι εκ των πραγμάτων η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και θα έχουμε πολλές συναντήσεις τους επόμενους μήνες με σκοπό να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες και να έχουμε συγκεκριμένα ορατά και απτά αποτελέσματα.
J. HAHN: Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Επιβεβαιώνω αυτά που μόλις είπε ο κ. Υπουργός και φαντάζομαι από αυτά που ακούσατε καταλαβαίνετε το λόγο για τον οποίο διήρκησε επί δύο ώρες αυτή η συνάντηση.
Πράγματι μας απασχόλησε ένας μακρύς κατάλογος θεμάτων και σε αυτό το σημείο ήθελα να πω ότι θεωρώ πως είναι πολύ σωστό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να αναθέσει σε ένα υπουργείο τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.
Και ένα ακόμη επιπρόσθετο πλεονέκτημα συνδέεται με το γεγονός ότι έχει αναλάβει τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων ο Υπουργός ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος επίσης προΐστατο της αντίστοιχης επιτροπής στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν ήταν ευρωβουλευτής.
Οπότε γνωρίζει πάρα πολύ καλά πώς ακριβώς πετυχαίνουμε μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο κόσμων. Πώς μπορούμε να έχουμε ένα ισοζύγιο και να συνομιλούμε. Πράγματι είναι πρωτίστης σημασίας να μην απωλέσουμε καθόλου χρόνο, γιατί πράγματι στα χέρια μας πια μένει μόνο ενάμιση έτος. Και όπως ακριβώς δήλωσα και σε μια συνέντευξή μου χθες, η Ελλάδα όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο.
Αλλά είναι επίσης αληθές ότι κάποια από τα χρήματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί, δεν έχουν παρά ταύτα φτάσει στα χέρια των τελικών δικαιούχων ήτοι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επομένως τις επόμενες εβδομάδες το πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι να βρούμε έναν τρόπο να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να χαρακτηρίζεται και από βιωσιμότητα, συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και βεβαίως κι εγώ θα αναλάβω να διαδραματίσω το δικό μου προσωπικό ρόλο, προκειμένου να διευκολύνω την επίτευξη της συμφωνίας και να ξεμπλοκάρουμε τους πόρους, τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γιατί βεβαίως αυτό που είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει η δημιουργία ενός κλίματος που θα είναι θελκτικό για τους επενδυτές τώρα που υπάρχει και νέα δυναμική με την νέα κυβέρνηση.
Έχω μελετήσει τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος και γνωρίζω ότι οι άνεργοι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 1.100.000. Και ξέρω ότι εδώ υπάρχουν περισσότερες από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επομένως εάν βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε, να ενθαρρύνουμε αυτές τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και ενδεχομένως αφήσουμε περιθώρια να δημιουργηθούν και κάποιες καινούργιες αναμφίβολα μπορούμε σημαντικά να μετριάσουμε τα ποσοστά, να μικρύνουμε τα ποσοστά της ανεργίας.
Διότι υπάρχουν δυνατότητες και βεβαίως υπάρχει ένα κοινό πνεύμα που το συμμερίζονται όλοι, ένα πνεύμα σύμπνοιας. Το βλέπουμε αυτό και στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Εξάλλου κι εγώ προσωπικά προσβλέπω στις επερχόμενες συναντήσεις που θα έχω με τον κ. Υπουργό και μπορώ να προσθέσω εδώ ότι εάν χρειαστεί έχουμε συμφωνήσει πως μεταξύ μας θα υπάρχει μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή σε περίπτωση διευκρινίσεων.
Οπότε θα είναι θερμό μεν το καλοκαίρι, αλλά θα είναι θερμό όχι λόγω του θέρους τόσο, αλλά κυρίως λόγω του φόρτου εργασίας. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;
J. HAHN: Η ΕΤΕπ δρα ως εμπορική τράπεζα. Πρέπει να σεβαστεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις της αγοράς αλλά είναι επίσης ένα εργαλείο για να βοηθηθούν τα μέλη της «οικογένειας», εφόσον χρειάζονται υποστήριξη. Αυτό το σημείο ισορροπίας πρέπει να βρούμε και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί η βέλτιστη λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εργάζεστε προς αυτήν την κατεύθυνση;
J. HAHN: Ακριβώς. Μπορείτε να είστε βέβαιος ότι είμαι σε άμεση επικοινωνία με το ανώτατο μάνατζμεντ της ΕΤΕπ και εκείνοι γνωρίζουν επίσης τις ευθύνες τους. Φυσικά πρέπει να σεβαστούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου αλλά πιστεύω ότι ιδιαίτερες καταστάσεις απαιτούν και ιδιαίτερες λύσεις.
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300