Κυρίες και Κύριοι,
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο «12ο Διεθνές Venture Capital & Private Equity Forum», το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό και διακρίνεται για τη μοναδικότητά του, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το ακροατήριο είναι πολυπληθέστατο αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία.
Η προβολή καινούριων επιχειρηματικών ιδεών από νέους και δυναμικούς ανθρώπους της αγοράς, αποτελεί από μόνη της μία θετική είδηση.
Διότι τέτοιου είδους ειδήσεις και πρωτοβουλίες χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα.
Μόνον έτσι, άλλωστε, μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το νέο ξεκίνημα που χρειάζεται η χώρα. Αν αποφασίσουμε ότι η προσπάθεια να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά δεν αφορά ένα κόμμα, μία κυβέρνηση. Αφορά τις οικογένειες μας, αφορά την πατρίδα μας, αφορά όλους μας.
Πιστεύω, ότι παρά τη μεγάλη κρίση, παρά τη μεγάλη ύφεση, παρά τη μεγάλη ανεργία, η Ελλάδα αρχίζει σταδιακά να αλλάζει.
Προχωρά σταθερά. Βήμα- βήμα.
Και αντιμετωπίζει, πλέον, σε μεγάλο βαθμό, τις δύο χρόνιες παθογένειες, που την οδήγησαν μέχρι εδώ: από τη μια πλευρά το μεγάλο χρέος και από την άλλη το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά το τεράστιο δημόσιο χρέος, βρισκόμαστε εν μέσω μιας προσπάθειας με, ασφαλώς, μεγάλο κοινωνικό κόστος.
Αλλά, πράγματι, έχει γίνει πρόοδος. Έχουμε καλύψει, σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές τα δύο τρίτα της διαδρομής. Και για το υπόλοιπο ένα τρίτο τα μέτρα έχουν ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Χάρη στις θυσίες και τη δουλειά που έγινε , μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά το έλλειμμά μας μέσα στο 2012 και να το καταστήσουμε το 6ο ή 7ο μικρότερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη, συνολικά.
Η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται πλέον από τους εταίρους μας και τους διεθνείς οργανισμούς.
Και χαρακτηριστική απόδειξη είναι η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο Eurogroup και στο ΔΝΤ. Μια συμφωνία που υπογραμμίζει κυρίως ότι η Ελλάδα σταματάει πια να είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Φεύγουν από τον ορίζοντα τα περίφημα σενάρια για το Grexit και πλέον η Ελλάδα ταξιδεύει στο ίδιο πλοίο με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Ασφαλώς, η πορεία θα έχει ακόμα, για όλη την Ευρωζώνη, κάποιες φουρτούνες. Αλλά, η Ελλάδα δε θα έχει τον κίνδυνο να ταξιδέψει το πλοίο των υπολοίπων και η ίδια να βρεθεί στη θάλασσα. Αυτή είναι η βασική ποιοτική διαφορά της τελευταίας συμφωνίας.
Και έρχομαι στο δεύτερο ζήτημα: την ανταγωνιστικότητα.
Με τη συμφωνία μας παρέχεται μια στέρεη βάση για να χτίσουμε επάνω της όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
Τις διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η εθνική μας οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, πιο φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
Γι' αυτές, άλλωστε, τις μεταρρυθμίσεις έχουμε δεσμευθεί όλοι διεθνώς και πρωτίστως έναντι του ελληνικού λαού.
Και αυτές τις αλλαγές προωθούν με ταχύτητα η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσωπικά.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναφερθώ συγκεκριμένα σε δύο επίπεδα επί των οποίων εργαζόμαστε εμείς, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ακριβώς για να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα:
Το πρώτο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας.
Πέρα, λοιπόν, από τη Συμφωνία και την καταβολή της δόσης, εμείς επιχειρούμε από τη δική μας πλευρά, με συμπληρωματικά μέτρα να ενισχύσουμε τη ρευστότητα, που είναι και το «αίμα» της οικονομίας.
Μ' ένα πολύ σύντομο απολογισμό, τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει τα εξής:
-Έκλεισε η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,44 δις ευρώ. Πολλοί είπαν, μα πότε θα ξεκινήσει η εκταμίευση; Μέσα στο κλίμα της κρίσης και της άρνησης που ακολουθεί την κρίση, υπάρχει αμφισβήτηση για τα πάντα.
Κυρίες και κύριοι, υπογράφονται ήδη οι συμφωνίες. Ξεκίνησε η υπογραφή των συμφωνιών μέσα στο Δεκέμβριο. Όχι μόνο για τις κρατικές εταιρείες που ενισχύονται από την ΕΤΕπ, αλλά και οι συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ξεκίνησαν ήδη να υπογράφονται και θα έχουμε υπογραφή και μέσα στην εβδομάδα και άλλων συμφωνιών.
Οι εκταμιεύσεις θα αρχίσουν. Δεν είναι πρόβλεψη, δεν είναι εικασία. Είναι γεγονός.
-«Ξεπαγώνουμε» 700 εκ ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ. Έχουμε, ήδη, θεσπίσει επίσης τις διατάξεις, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πριν από μερικές ημέρες, για τη χορήγηση, μέσω του ETEAN, κεφαλαίων κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι όχι μόνο επενδυτικών κεφαλαίων, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα. Προσαρμόζεται το ΕΤΕΑΝ στις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.
-Η συνεργασία μας με την EBRD και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά περαιτέρω. Αναφέρομαι στο αίτημα μας, να υπάρξει ένα πρόγραμμα ευρείας κλίμακας για την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των τραπεζών για να διευκολυνθεί το εισαγωγικό αλλά κυρίως το εξαγωγικό εμπόριο. Ελπίζω μέσα στο μήνα να υπάρξει απόφαση από τις δύο τράπεζες.
-Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργικού Συμβουλίου, καταργήσαμε, την προηγούμενη εβδομάδα, το 60% των απαιτούμενων υπογραφών που χρειάζονταν για την προώθηση επιμέρους προγραμμάτων και αποφάσεων που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ, προκειμένου να έχουμε απλούστευση και να επιταχυνθεί η απορρόφηση.
-Και συνεχίζουμε, με το μαραθώνιο για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Σημειώνω, πως κινούμαστε ήδη πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στην απορρόφηση. Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έχουμε το ίδιο ποσοστό απορροφήσεων με τη Γερμανία. Αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Υπάρχουν χώρες, που πράγματι, είναι πάνω από εμάς και θέλουμε να τις φτάσουμε. Δε σημειώνω όλα αυτά ούτε για να πανηγυρίσω. Τα λέω, όμως, γιατί θα πρέπει να μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία.
Ο δεύτερος άξονας των δικών μας παρεμβάσεων αφορά στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ενδεικτικά αναφέρω μονάχα τρεις από τις δράσεις μας:
- Παρουσιάσαμε την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών, σε συνεργασία με τους εξαγωγείς και με Ολλανδούς ειδικούς . Οι πρώτες δράσεις αφορούν στη διευκόλυνση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, με απλοποίηση των προτελωνειακών και τελωνειακών ελέγχων. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι εάν εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα, μέχρι το 2015, μόνο απΆ αυτές τις παρεμβάσεις, μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1,7%. Και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τους Ολλανδούς ειδικούς και τους άλλους ειδικούς της Task Force, για την προώθηση των εξαγωγών και την αναθεώρηση του εξαγωγικού μοντέλου της Ελλάδος.
- Θέσαμε σε διαβούλευση και πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, νέο νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, που έχει πολλές και σημαντικές τομές. Μεταξύ αυτών, η δυνατότητα για τους επενδυτές, για ένα σημαντικό κομμάτι της επένδυσης, με δικό τους ρίσκο να κρίνουν μόνοι τους την επένδυση και να προχωρούν προς αυτήν, ακόμη κι αν οι κρατικές διαδικασίες δεν είναι έτοιμες να τους δώσουν άδεια. Πράγμα που είναι σημαντική καινοτομία. Όπως επίσης προχωρούμε και στη δημιουργία Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής, όπου όλοι οι συναρμόδιοι υπάλληλοι από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία σΆ ένα χώρο έρχονται και αποφασίζουν για την προώθηση των επενδύσεων.
- Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από ρυθμίσεις για τη μείωση των διοικητικών βαρών, την άρση των εμποδίων εισόδου και τον περιορισμό των στρεβλώσεων. Καινούργιες Αγορανομικές Διατάξεις, καινούργιες Υγειονομικές Διατάξεις, που επιτρέπουν σε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία με λιγότερους περιορισμούς. Διατάξεις που συμβάλουν στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της αγοράς. Με μέτρα που ανακοινώσαμε μόλις χθες, για τον Αγορανομικό Κώδικα, επιτρέπεται να λειτουργήσουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις περισσότερο – 7 Κυριακές το χρόνο – και οι μικρότερες επιχειρήσεις, πολύ περισσότερο – όλες τις Κυριακές του χρόνου, αν το θέλουν. Είναι μέτρα – τομή. Είναι μέτρα που προσαρμόζουν την ελληνική πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή. Αυτά συμβαίνουν, ήδη, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικές απέναντι στην Ελλάδα. Είναι μέτρα στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Η κυβέρνηση φυσικά θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά σε καμιά περίπτωση, δε θα αφήσει εκείνους οι οποίοι, απλά και μόνο, φοβούνται το καινούργιο, πολλές φορές χωρίς κανένα λόγο, να κρατήσουν τη χώρα στο παρελθόν. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Πρέπει να ξαναζωντανέψουμε τα κέντρα των πόλεων, να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στους καταναλωτές, να δημιουργήσουμε σταδιακά, έστω, νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι ξεκάθαρο.
Κυρίες και Κύριοι,
Αυτές είναι ορισμένες από τις δράσεις που προωθούμε για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Πρόκειται για αλλαγές αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσει η χώρα και να δομήσει σταδιακά μια νέα , υγιή παραγωγική βάση.
Στο πλαίσιο, όμως, αυτό πρέπει να κάνει και κάτι παραπάνω για να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος.
Πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο.
Και προφανώς, τα νέα θεσμικά εργαλεία προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Γι' αυτό το λόγο θεωρώ πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική.
Επειδή δείχνει πώς μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, αξιοποιώντας τα σύγχρονα χρηματοδοτικά μέσα όπως τα Venture Capital και τα Private Equity funds.
'Aλλωστε, αποτελούν πλέον διεθνώς, σημαντικότατο εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Ιδίως δε της νεανικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Χάρη σε αυτά παρέχονται κεφάλαια για κάθε είδους συναφή δραστηριότητα: τη δημιουργία, την ανάπτυξη ,αλλά και την αναχρηματοδότηση ή και εξαγορά επιχειρήσεων.
Και ήδη βλέπουμε, πως και στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ελληνικά funds, επένδυσαν και επιδιώκουν να επενδύσουν σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητάς τους, και πέτυχαν σημαντικά απτά αποτελέσματα.
Στο σημερινό πλαίσιο δε της κρίσης, καταδεικνύεται εντονότερα ο ρόλος τους.
Δηλαδή, με την έλλειψη άλλων μορφών χρηματοδότησης, η σημασία των Venture Capital και των Private Equity funds για την κεφαλαιακή ενίσχυση γίνεται κατανοητή από όλους.
Γιατί αποτελούν πολύτιμα εργαλεία, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα πρωτοφανή προβλήματα, αλλά και τις πρωτόγνωρες προκλήσεις, που υπάρχουν λόγω της ύφεσης.
Και επιπλέον, όπως προείπα, διότι αποτελούν βασικό μέσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών.
Επιτρέψτε μου, όμως, στο σημείο αυτό να σταθώ ιδίως στην καινοτομία, που συνδέεται δομικά με το θέμα των Venture Capital και των Private Equity funds.
Η Ελλάδα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση εδώ.
Γιατί είναι το κατεξοχήν μέσο για να αποκτήσει πρόσθετα συγκριτικά πλεονεκτήματα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Δυστυχώς, είμαστε αρκετά πίσω.
Πολλοί π.χ. εξακολουθούν να ταυτίζουν την έννοια καινοτομία με την έννοια νέα τεχνολογία ή νέες τεχνολογίες.
Η καινοτομία δεν περιορίζεται στην τεχνολογία.
Δεν ταυτίζεται μόνο με το νέο ή το ανατρεπτικό. Ούτε αφορά μόνον σε καινοτόμα προϊόντα ή μεθόδους παραγωγής.
Αντιθέτως, η καινοτόμος προσέγγιση αναφέρεται επίσης και στις διαδικασίες και στο οργανωτικό – παραγωγικό μοντέλο, όλων των τομέων της οικονομίας: στη γεωργία, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, την τεχνολογία κ.α.
Επομένως, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ενημερωθεί το κοινό, αλλά ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες, για την καινοτομία και τις δυνατότητες που παρέχει σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.
Διότι πιστεύω, πράγματι, πως αποτελεί την απάντηση στον ανταγωνισμό των χωρών χαμηλού παραγωγικού κόστους.
Η λύση, δηλαδή, στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας μιας χώρας όπως η δική μας , δεν μπορεί να είναι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε χώρες χαμηλού κόστους, αλλά η επιλογή κλάδων και εξειδικεύσεων σε τομείς όπου η γνώση και η τεχνολογία ξεπερνούν τα τυχόν μειονεκτήματα.
Γιατί η πατρίδα μας, βέβαια, διαθέτει φυσικούς πόρους, διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όμως, ο μεγάλος πλούτος αυτής της χώρας, όμως, είναι οι νέοι άνθρωποι. Που έχουν κατάρτιση, διεθνείς παραστάσεις και δυναμισμό.
Για να αλλάξει η χώρα, πρέπει να βγει μπροστά η νέα γενιά.
Χρειαζόμαστε, επομένως, μιαν αλλαγή παραδείγματος. Η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να φτιαχτεί με παλιά υλικά.
Οφείλουμε μάλιστα να επιτύχουμε τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του επιχειρηματικού κόσμου, των ερευνητικών φορέων, της Δημόσιας Διοίκησης.
Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που η σημερινή εκδήλωση έχει πρόσθετη αξία.
Γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτούς που στήριξαν και στηρίζουν σε δύσκολους καιρούς την επιχειρηματικότητα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.
Γιατί βρίσκονται εδώ ανάμεσά μας όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Ένωσης, νέοι άνθρωποι που πέτυχαν με τη στήριξη των επενδυτών τους, με το μόχθο, τις ιδέες και την σκληρή δουλειά, να δείξουν το άλλο πρόσωπο της νέας Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Προσελκύοντας ξένους επενδυτές, καινοτομόντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, όντας ξεχωριστά παραδείγματα επιχειρηματικής αριστείας. Εδώ βρίσκεται ένα βασικό κύτταρο του νέου παραγωγικού ιστού που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Διότι, εδώ δεν έχουμε μπροστά μας, τη φοβική Ελλάδα, δεν έχουμε μπροστά μας την κρατικοδίαιτη Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας την Ελλάδα, που θέλει να ανοιχτεί στο πέλαγος, να δημιουργήσει, να καινοτομήσει, να πρωτοπορήσει. Έχουμε τους Έλληνες της δημιουργίας και της παραγωγής.
Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, εμείς αποσκοπούμε στην προώθηση της καινοτομίας , αλλά και της τεχνολογίας, με στοχευμένες δράσεις όπως:
α) τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα που θα δίνει προτεραιότητα στις επιχειρηματικές εκείνες πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας (κλαδική προσέγγιση). Επίκειται συνάντηση της Ένωσής σας τόσο μΆ εμένα όσο και με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων για να συζητήσουμε περαιτέρω πάνω σΆ αυτό το θέμα.
β) τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τα venture capital funds, που είναι και το σημερινό θέμα μας.
Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω πως πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τρία Κεφάλαια Επιχειρηματικού Ρίσκου (Venture Capital) και αναμένεται η ολοκλήρωση ενός ακόμη.
Αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, και μέσω των Κεφαλαίων αυτών, θα χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών, από πόρους του ΕΣΠΑ .
Συγκεκριμένα, ενισχύονται νέες και νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων με κονδύλια συνολικού ύψους 55 εκατ. Ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και ιδιωτικά κεφάλαια.
Παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία είναι σημαντικό να τονιστεί η συμμετοχή πάνω από 20 ιδιωτών διεθνών επενδυτών στα παραπάνω funds που αναμένεται να φτάσει τα 21 εκατ. ευρώ.
Οι πρώτες επενδύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπάρχει στενή συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και του EIF, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη δημιουργία νέων επενδυτικών κεφαλαίων σποράς (seed capital).
Στο ίδιο πλαίσιο συνεργαζόμαστε και θα συνεργαστούμε στενά και με την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, προκειμένου να διευρύνουμε περαιτέρω και στα πλαίσια των δυνατοτήτων τη συνεργασία μας με στόχο τη διοχέτευση πόρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όντως την περίδο αυτή βιώνουν μεγάλες δυσκολίες.
γ) Προωθούμε επίσης, την κουλτούρα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με τακτικούς διαγωνισμούς αριστείας, για να αναδεικνύονται οι καινοτόμες ιδέες και να ενθαρρύνονται οι νέοι άνθρωποι.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτό είναι το πλαίσιο δράσης του Υπουργείου Ανάπτυξης & Υποδομών. Έμφαση σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη ρευστότητα, προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να αφαιρεθούν οι αγκυλώσεις από την ελληνική οικονομία και αγορά και να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Και παράλληλα μια προσπάθεια να δοθεί έμφαση στον τομέα που λέγεται καινοτομία, στην καρδιά του οποίου είναι εγχειρήματα όπως είναι το Venture Capital & Private Equity Funds. Επομένως, επειδή η ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει από το Δημόσιο, αλλά κατά βάση από την ιδιωτική πρωτοβουλία και το Δημόσιο πρέπει να είναι ο καταλύτης σε αυτή τη διαδικασία, ή τουλάχιστον να μην είναι εμπόδιο σΆ αυτή τη διαδικασία, επιδιώκουμε πραγματικά να είμαστε σε στενή επαφή μαζί σας. Προσπαθούμε να συλλέγουμε ιδέες κάθε μέρα από την αγορά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει όντως μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Θέλω λοιπόν να μας λογαριάζετε ως συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια. Δε θέλουμε να κάνουμε διάλογο, απλά και μόνο σε ένα πλαίσιο δημοσίων σχέσεων, θέλουμε να κάνουμε διάλογο για να παραχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ.
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300