Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
13/6/2013 - Δηλώσεις του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη και του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Johannes Hahn, μετά τη συνάντησή τους

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn.

Ακολουθούν οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση:

Κ. Χατζηδάκης: «Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τον Επίτροπο, τον κ. Hahn, για τα θέματα των διαρθρωτικών ταμείων. Όπως ξέρετε, αυτή την περίοδο η Ελλάδα όπως και κάθε χώρα ασχολείται με δυο διαφορετικά προγράμματα. Τα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου, 2007-2013, αλλά και τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. 'Aρα πρέπει να κάνουμε μια υπερπροσπάθεια. Αυτή την υπερπροσπάθεια κάνουμε, ειδικά στη χώρα μας που η μεγάλη πρόκληση είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη.

 

Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζετε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, παρά τις δυσκολίες. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους στόχους που είχαν τεθεί από κοινού με την Κομισιόν σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και πιστεύω θα τους εκπληρώσει και για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και γίνονται κάθε μέρα.

 

Μια σημαντική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων. Συζητήσαμε με τον Επίτροπο γι' αυτό το θέμα και είδαμε πώς μπορούμε το ταχύτερο δυνατό να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, βασισμένοι πάνω σε στέρεο έδαφος. Συζητήσαμε όμως και για τα σχέδια της κυβέρνησης για την προσεχή προγραμματική περίοδο. Δεν μας ενδιαφέρει να υποβάλλουμε ένα ακόμα πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ένα καινοτόμο πρόγραμμα. Τόσο όσον αφορά τις κατευθύνσεις του από πλευράς ουσίας, όσο και από την πλευρά της διαχείρισης.

Οι προσκλήσεις είναι μεγάλες αλλά έχουμε μόνο μια επιλογή: Να πετύχουμε».

 

J. Hahn: «Καλημέρα σας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με καλέσατε στην Αθήνα και να σας πω πως στo πλαίσιo της υπόσχεσής μου να επισκεφθώ όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, χθες επισκέφθηκα την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Επιστρέφοντας, πρέπει να σας πω πως εκεί έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Επισκέφθηκα κάποιες μονάδες συσκευασίας όπως επίσης και μια πολύ γνωστή ζυθοποιία. Πρέπει να σας πω ότι λειτουργεί θαυμάσια. Μάλιστα μίλησα με το διοικητικό συμβούλιο και είναι αποφασισμένοι, μας είπαν ότι δουλεύουν θαυμάσια με τους Έλληνες και όλα είναι δυνατά αρκεί κανείς να τα επιθυμεί. Από την τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό πρέπει να σας πω ότι σε πολλούς τομείς έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

 

Στο θέμα των παραχωρήσεων, είμαστε πολύ κοντά στο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Νομίζω ότι έχουμε ωριμάσει, θα πρέπει απλώς να δούμε από ποια Επιχειρησιακά Προγράμματα θα μετακινηθούν τα κονδύλια έτσι ώστε να συνεχίσουμε και να επανεκκινήσουν οι εργασίες στους αυτοκινητοδρόμους. Είμαι λοιπόν πεπiσμένος πως μόλις γίνει αυτή η επανεκκίνηση, αυτό θα οδηγήσει και σε περισσότερες επενδύσεις με μεγάλο κέρδος.

 

Συζητήσαμε θέματα εφαρμοστικά και για το κλείσιμο της περιόδου 2000-2006. Πρέπει να σας πω ότι όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις, πριν από δυο χρόνια, είχαμε 900 ημιτελή έργα, ενώ τώρα πιστεύω πως μέχρι τα τέλη του 2013 που λήγει η περίοδος τα ημιτελή έργα θα είναι λιγότερα από 50.  'Aρα μιλάμε για μεγάλη επιτυχία. Για τα υπόλοιπα, πολλές εκκρεμότητες έχουμε που πρέπει να ξεκινήσουν, να μπουν στα σκαριά. Έχουμε την προετοιμασία της νέας χρηματοδοτικής περιόδου, έχουμε το θέμα του βαθμού απορρόφησης. Είναι οι δυο μεγάλες προκλήσεις αλλά πιστεύω πως στα τέλη Αυγούστου θα έχουμε και το σχέδιο συμφωνίας για την εταιρική σχέση έτσι ώστε να δούμε τις νέες προοπτικές.

 

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, πρέπει να δείτε κι εσείς πώς θα γίνει η κατανομή μεταξύ εθνικού και περιφερειακού επιπέδου στα νέα Ταμεία και θα δούμε πώς θα συνδυαστούν τα Ταμεία μεταξύ τους. Πάντως έχουμε σημειώσει πρόοδο. Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες, παρ' όλα αυτά και μέσα στο πλαίσιο αυτών των δύσκολων συνθηκών, πρέπει να πω ότι η πρόοδος είναι αρκετή.»

 


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης