Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
16/10/2013 - Παρουσίαση του Απολογισμού/Προγραμματισμού δράσεων εξωστρέφειας και της σύστασης του νέου ενιαίου φορέα εξωστρέφειας, από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Νότη Μηταράκη

Εισήγηση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη:

 

 

 

  «Κυρίες και Κύριοι,

Ήδη από πέρυσι, έχουμε εκθέσει το σχεδιασμό της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Επομένως, η σημερινή Συνέντευξη Τύπου γίνεται για δύο λόγους:

  • αφενός για να σας παρουσιάσουμε αυτά που προχώρησαν
  • και αφετέρου για να σας εκθέσουμε όσα προγραμματίζουμε, στα οποία εντάσσεται και ο νέος, ενιαίος φορέας εξωστρέφειας

1. Ξεκινώ από τις εξαγωγές: 

Από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες,  ώστε να βοηθήσουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σε δύο τομείς:

στην απλούστευση των διαδικασιών και στην ενίσχυση της ρευστότητας

Για το πρώτο, προωθούμε  25 επιμέρους μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών, που αφορούν στους τελωνειακούς και προ-τελωνειακούς ελέγχους.

Συνεργαστήκαμε, γι' αυτό, με τους ίδιους τους Εξαγωγείς και τους  ξένους ειδικούς από:

  • τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
  • τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων
  • την Task Force
  • και άλλα κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, η Σουηδία και η Ολλανδία.                                                        

Τα 21 μέτρα από τα 25, υλοποιούνται κανονικά, όπως φαίνεται στον σχετικό Πίνακα, και δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία απόκλιση.

Τα υπόλοιπα 4, τα παρακολουθούμε στενά ώστε να μην υπάρξουν ούτε κι εκεί, χρονικές αποκλίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαιώνει και η Τρόικα, όλα βαίνουν σύμφωνα με το σχεδιασμό μας.

Και πράγματι, τα μέτρα φαίνεται πως ήδη αποδίδουν. 

Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από το εξωτερικό, όσο και από τους Έλληνες εξαγωγείς και την αγορά.

Για παράδειγμα: η DHL, η γνωστή εταιρία ταχυμεταφορών, επισημαίνει:

«Αναγνωρίζουμε ότι η πρόοδος που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες είναι σημαντική. 

Η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός των τελωνειακών διαδικασιών, μας έδωσε την ευκαιρία να μειώσουμε τις τιμές μας κατά 50% και ταυτόχρονα να μειώσουμε το χρόνο εκτελωνισμού, κατά μία ημέρα. 

Αυτή η εξέλιξη στηρίζει απευθείας τους Έλληνες Εξαγωγείς και εντάσσεται πλήρως στην "Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών"»

Δεύτερον, ενισχύουμε τη ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως:

-Επιδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-ΕΣΠΑ». Είναι σε εξέλιξη ήδη ο δεύτερος κύκλος, ύψους 30 εκ. ευρώ.  Ήδη 500 επιχειρήσεις έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις. 

-Τις Εγγυητικές επιστολές από την ΕΤΕπ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας, καλύπτονται σήμερα , οι εγγυητικές επιστολές των εμπορικών τραπεζών προς τις εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις, για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους.

Τα κονδύλια, ανακυκλούμενα, μπορούν να φτάσουν το 1,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πρόσφατα από τις 3 συνεργαζόμενες τράπεζες.

Θα καλέσουμε τις τράπεζες να το διαφημίσουν , τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να το μάθουν όλοι οι εξαγωγείς.

-Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-ΟΑΕΠ». Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων  προσφέρει πλέον προ-χρηματοδότηση μέχρι 1εκ. ευρώ -από 500χιλ. που ήταν πρόσφατα- στους εξαγωγείς, οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τις εξαγωγές τους σε αυτόν.

-Το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-ΕΤΕΑΝ», ύψους 140 εκ. ευρώΑφορά δάνεια μέχρι 500 χιλ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο , για επενδυτικά σχέδια και κεφάλαια κίνησης στις ΜμΕ. Η Eurobank που έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με το ΕΤΕΑΝ, υπολογίζει πως μέχρι το τέλος του χρόνου, θα «πέσουν» 100 εκ. ευρώ στην αγορά.

Γνωρίζετε πως οι εξαγωγές έχουν μιαν αυξητική τάση, τα τελευταία χρόνια.

Στόχος των μέτρων που πήραμε και θα λάβουμε είναι να γίνει βιώσιμη και σταθερή αυτή η τάση ενίσχυσης των εξαγωγών.

 

2. Περνάω τώρα στις επενδύσεις:

Κανείς δεν παραγνωρίζει την πραγματικότητα:

Η Ελλάδα πορεύθηκε και πορεύεται μέσα σε φουρτούνα.

Η κρίση επέφερε πολύ μεγάλη μείωση στις επενδύσεις και κρίση εμπιστοσύνης έναντι της χώρας.

Η ύφεση δημιουργεί πολύ αρνητικές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν εφησυχάζουμε.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δίνουν μια καθημερινή μάχη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Έχουν γίνει δεκάδες επίσημες αποστολές στο εξωτερικό και επαφές.

Kαι από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης, πέρα από τις άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας υλοποιήθηκαν τα εξής:

  • Προωθήσαμε το νέο Επενδυτικό Νόμο  που περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία θεσπίζοντας διαδικασίες αυτοαδειοδότησης, δίνει  άδεια παραμονής σε μη κατοίκους ΕΕ,  με την αγορά ακινήτων αξίας πάνω από 250.000 ευρώ αλλά εισάγει και μια Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή.

Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδιακασίες για τα τρία από τα τέσσερα ΠΔ που προβλέπει ο Νόμος, ενώ εντός των ημερών θα αποσταλεί στο ΣτΕ και το τελευταίο ΠΔ.

Έχει επίσης ήδη υπογραφεί το σύνολο των Υπουργικών Αποφάσεων  του Υπουργείου Ανάπτυξης , που προβλέπονται στο σχετικό Νόμο 4146.

Και έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες ερμηνευτικές εγκύκλιοι ώστε να είναι λειτουργικό τόσο το πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων όσο και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

  • Παράλληλα προωθήσαμε μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον: 

από τη μείωση του ελαχίστου κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ και ΕΠΕ, μέχρι τα προτυποποιημένα καταστατικά και την απελευθέρωση αγορών.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, λοιπόν, έχουμε κάποιες ενδείξεις πως τα πράγματα σταδιακά αλλάζουν, παρότι η κατάσταση είναι και παραμένει δύσκολη.

Δεν θα επιμείνω στο γεγονός, πως οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για ένταξη στις επιδοτήσεις, αυξήθηκαν κατά 40% το α' εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.

Θα σημειώσω όμως ότι, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, τους τελευταίους 14 μήνες, έχουν γίνει περίπου 16 σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Υπάρχουν επίσης, ορισμένα σημαντικά νέα έργα όπως ο αγωγός  TAP, αλλά και σειρά άλλων που εντάσσονται στο fast track, συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ.

Παράλληλα, το επενδυτικό τους ενδιαφέρον ξεκίνησαν να εκδηλώνουν ορισμένες σημαντικές πολυεθνικές εταιρίες όπως οι: Hewlett Packard, Nokia, Philipp Morris και πιο πρόσφατα η ZTE. 

Αναμένουμε επίσης, την ωρίμανση όλων των επαφών με επενδυτές που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κατά τις εκτιμήσεις μας, εφόσον από την πλευρά μας επιμείνουμε στο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, θα υπάρξει σταδιακή κλιμάκωση  στο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Θα έλεγα, δηλαδή, σχηματικά πως ξεκινώντας από τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις (π.χ. κρατικά ομόλογα), μπορεί  να επεκταθεί στις επενδύσεις σε υφιστάμενες εταιρίες (π.χ. αποκρατικοποιήσεις, εξαγορές) και τελικώς, να καταλήξει στη χρηματοδότηση νέων έργων και μονάδων παραγωγής, από στρατηγικούς επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις, εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε κάθε τάση βελτίωσης στο επενδυτικό περιβάλλον.

Ξέρουμε πως η αφετηρία είναι δύσκολη.

Όμως, αναμφισβήτητα, κάτι κινείται.

Επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ, σε όσα προγραμματίζουμε για την εξωστρέφεια, τους αμέσως επόμενους μήνες. Θα κινηθούμε σε 6 πεδία: Συνέχιση της απλοποίησης των διαδικασιών στις εξαγωγές, απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μέτρα για τα logistics, αξιοποίηση του Νέου ΕΣΠΑ, ενίσχυση της ρευστότητας και Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας. Συγκεκριμένα: 

1.  Υλοποιούμε περαιτέρω δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές. Αυτές είναι, μεταξύ άλλων: 

  • η αναβάθμιση των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για ελέγχους στα τελωνεία (συστήματα risk analysis), σύμφωνα με τις κοινοτικές βέλτιστες πρακτικές 
  • η διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης του διασυνοριακού εμπορίου στα τελωνεία 
  • και η ανάλυση για την απλοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής σε 10 βασικών ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και το αλουμίνιο, σε συνέχεια πιλοτικών δράσεων που έγιναν στο ακτινίδιο και τη φέτα 

 

2.  Αναθεωρούμε συνολικά, για πρώτη φορά, το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. 

Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα εισάγουμε τιςδιεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Το νέο πλαίσιο, διευρύνει τη χρήση της αυτοσυμμόρφωσης των επιχειρήσεων  στην αδειοδότηση και τον έλεγχο από τρίτους , πιστοποιημένους φορείς.

Υπενθυμίζω ότι θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο-πλαίσιο, το Δεκέμβριο.

3. Αναπτύσσουμε την εθνική μας στρατηγική για τα logistics, με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και συνέργειες -όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι αποκρατικοποιήσεις στο σιδηρόδρομο και οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Για να γίνει η Ελλάδα μια πύλη εισόδου για την Ευρώπη.

Και πάλι στόχος είναι να παρουσιάσουμε μαζί με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, ένα σχέδιο νόμου, μέχρι το τέλος του χρόνου.

4.  Προετοιμάζουμε το πλαίσιο για την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Εκ των πραγμάτων, το νέο ΕΣΠΑ θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην επιχειρηματικότητα.

Όχι όμως στην επιχειρηματικότητα γενικά, αλλά στην καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Τις συγκεκριμένες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, θα τις επεξεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους αμέσως επόμενους μήνες. 

5.Σχετικά με την ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις: 

Αφενός, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού του κ. Στουρνάρα, γίνονται όλες οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε σύντομα να επιταχυνθεί περαιτέρω η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ, στις επιχειρήσεις.

Στόχος είναι οι επιστροφές να ολοκληρώνονται εντός 90 ημερών 

Αφετέρου, κατόπιν συμφωνίας μας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεσμεύθηκε, στο 1 δις ευρώ που προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία και την ΕΤΕπ, οι τράπεζες  θα προσθέσουν  άλλο 1 δις ευρώ, μέχρι το Δεκέμβριο.

Επομένως, έως το τέλος του έτους, θα έχουν συμβασιοποιηθεί περίπου δύο δις ευρώ σε δάνεια με φθηνά επιτόκια.

Ο σχεδιασμός αυτός ήδη τρέχει και τον παρακολουθούμε στενά με μηνιαία στοχοθεσία, ώστε να διασφαλίσουμε πως τα χρήματα πέφτουν στην πραγματική οικονομία.

 

6.  Eρχομαι στο θέμα που θα αναπτύξει αναλυτικότερα ο Υφυπουργός, κ. Μηταράκης: 

Δημιουργούμε τον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας που θα υποστηρίξει τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων.   

Αυτή είναι, άλλωστε, η τάση διεθνώς:

ο συνδυασμός της προσπάθειας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών.

Η εξωστρέφεια είναι κοινός παρανομαστής και των δύο.

Στόχος μας είναι να μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα.

Μια πιο συστηματική δικτύωση στο εξωτερικό.

Μια αποφασιστική στήριξη για τη διείσδυση στις αγορές- στόχους. 

Η Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, όπως θα λέγεται, δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης.

Είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς που έγινε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνει ένα πραγματικό νέο ξεκίνημα.

Γι΄ αυτό το λόγο ζητήσαμε και λάβαμε τους προηγούμενους μήνες, σημαντική τεχνική βοήθεια από τους Ολλανδούς ειδικούς και την Task Force.

Γι΄ αυτό θα αξιολογηθεί το υπάρχον προσωπικό τόσο του Invest in Greece όσο και του ΟΠΕ και θα εισαχθούν αυστηρά κριτήρια για τα νέα στελέχη που θα φέρουμε από την αγορά. 

Και γι' αυτό θα τοποθετηθεί εξειδικευμένος σύμβουλος ,με εντολή να αξιολογήσει το προσωπικό και να εξειδικεύσει το σχέδιο που σήμερα παρουσιάζουμε για το νέο φορέα.

Ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί με άλλες ταχύτητες και με αποτελεσματικότητα. 

Θέλουμε να φτιάξουμε έναν πραγματικά καινοτόμο Οργανισμό που θα φέρει άμεσο και χειροπιαστό αποτέλεσμα, αξιοποιώντας τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. 

Επομένως, αυτό που σήμερα παρουσιάζουμε δε συνδέεται μόνον με την επιδίωξη του Δημοσίου να έχει λιγότερους φορείς, αλλά επιδιώκουμε να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Η εξωστρέφεια, άλλωστε, έχει κομβικό ρόλο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Και γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσει γρήγορα και ομαλά η πρωτοβουλία αυτή, που αφορά το  νέο, ενιαίο φορέα.»

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης