Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
15/11/2013 - Δηλώσεις Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργου Ζανιά μετά τη σημερινή συνάντηση.

Κ. Χατζηδάκης: «Είχαμε τη μηνιαία συνάντησή μας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τα εργαλεία ρευστότητας.

Θέλω να είμαι σαφής, ο Οκτώβριος δεν ήταν ένας καλός μήνας. Μόνο μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεπέρασε τις προβλέψεις που είχε κάνει, τους στόχους που είχε θέσει για τον Οκτώβριο. Οι άλλες,  λιγότερο ή περισσότερο, δεν το κατόρθωσαν.

Θέλω να πιστεύω, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είχαν δεσμευθεί, ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν, όσοι πρέπει να το κάνουν, το χαμένο έδαφος. Εμείς εδώ δεν είμαστε ούτε για να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, ούτε για να κρύβουμε στοιχεία από τους Έλληνες πολίτες.

Όλοι μαζί είμαστε σε μια ανηφόρα. Ξέρουμε ότι δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα πλήρως η εμπιστοσύνη, ότι πρέπει να γίνει δουλειά από όλες τις πλευρές. Αλλά ξέρουμε επίσης, ότι έχουμε συμφωνήσει με τις τράπεζες σε κάποιους στόχους και θέλουμε οι στόχοι αυτοί να τηρηθούν.

Γι΄ αυτό το λόγο έχουμε επιλέξει αυτή την τακτική επαφή, τη στοχοθεσία, την συχνή ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην πηγή τους.

Η σημερινή συνάντηση ήταν χρήσιμη και πιστεύω ότι από δω και πέρα θα καταβληθεί μια πιο εντατική προσπάθεια από όλες τις τράπεζες, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.

Το γεγονός ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν  17.000 επιχειρηματικά σχέδια, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δίνει περισσότερες δυνατότητες προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά. Συζητήσαμε και αυτόν τον παράγοντα με τις τράπεζες.

Επίσης, συζητήσαμε για τη νέα προγραμματική περίοδο και πώς τα εργαλεία ρευστότητος μπορεί να είναι πιο απλά και πιο χρήσιμα. Και συμφωνήσαμε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σύντομα να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο, έτσι ώστε να τη λάβουμε υπΆ όψιν μας στις συζητήσεις που κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γ. Ζανιάς: «Ο Οκτώβριος, όπως είπε ο Υπουργός, ήταν ένας πιο δύσκολος μήνας στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Βέβαια πολλά συνέβησαν αυτό το μήνα και από πλευράς φόρτου εργασίας των τραπεζών με συγχωνεύσεις, αναδιαρθρώσεις, «Βlackrock» και τα λοιπά. Δεν πιστεύω όμως πως αυτός είναι κυριότερος λόγος.

Το θέμα είναι πως η αγορά έχει τη δική της δυναμική και το σημαντικό είναι πως τώρα που πιστεύω πως «μπήκε το νερό στο αυλάκι» κι έχουν αρχίσει να δίνονται επιχειρηματικά δάνεια - από αυτά που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - είναι θέμα χρόνου να διοχετευθεί η ρευστότητα, όχι μόνο αυτή που έχουμε θέσει ως στόχο, αλλά και ακόμη περισσότερη.

Η αγορά όπως είπα έχει τη δική της δυναμική. Ο Οκτώβριος μη ξεχνάτε ήταν κι ένας μήνας αυξημένης αβεβαιότητας και όλοι όταν έχουμε μεγαλύτερη αβεβαιότητα εμφανιζόμαστε και είμαστε πιο συγκρατημένοι. Αλλά όπως είπα «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» πλέον.

Συμφωνήσαμε επίσης αυτόν τον παλμό και τη δυναμική της αγοράς να τη μεταφέρει η Ένωση Τραπεζών με μια μελέτη που θα κάνει προς τον Υπουργό, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις που κάνει με τα όργανα της Κοινότητας, ούτως ώστε τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου να προσαρμόζονται πιο πολύ στα δεδομένα της χώρας. Διότι αυτό που λέμε “one size fits all” δεν υφίσταται για την περίπτωση την ελληνική, διότι εδώ μιλάμε για μία χώρα στην θέλω να πιστεύω μετά κρίση περίοδο όπου τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Αλλά αυτό είναι για το μέλλον, προς το παρόν είναι θέμα χρόνου να εκταμιευτούν τα ποσά τα οποία έχουμε συμφωνήσει».


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης