Την Δευτέρα 9/12/13 παρουσιάστηκε η πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, τις προτεραιότητες και την αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για ένα απλό αλλά καινοτόμο ΕΣΠΑ, ο σχεδιασμός του οποίου βασίστηκε στην έκθεση του ΚΕΠΕ και ακόμα περισσότερο στις εκθέσεις του ΙΟΒΕ και της McKinsey για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2020.
Οι βασικοί στόχοι είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η επιστροφή της Ελλάδας σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης, δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το νέο ΕΣΠΑ ενσωματώνει τις εθνικές προτεραιότητες σ' ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλαίσιο το οποίο λαμβάνει υπ' όψιν του:
1) Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας σε κλάδους που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. 2) Την αντιμετώπιση της κρίσης, την καταπολέμηση της φτώχιας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 3) Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης η οποία από την πλευρά της μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των άλλων δύο στόχων. 4) Την ολοκλήρωση βασικών υποδομών αλλά και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, διότι τα μέτρα αυτά είναι συνδεδεμένα τόσο με την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας όσο φυσικά και με την ποιότητα της ζωής μας.
Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τους περιορισμούς που τίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους 11 θεματικούς στόχους ώστε νΆ ανταποκρίνεται ο σχεδιασμός της χώρας στον ευρύτερο σχεδιασμό που γίνεται από τις Βρυξέλλες. Το νέο ΕΣΠΑ θα αποτελείται από τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα. Το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» το οποίο θα απορροφήσει το 25% του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στη Μεταρρύθμιση του Δημοσίου, το τρίτο πρόγραμμα αφορά στον τομέα Περιβάλλον και Μεταφορές, το οποίο θα απορροφήσει το 24% και το τέταρτο πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα «Εκπαίδευση – Κατάρτιση και Απασχόληση» που θα λάβει το 13% των πόρων.
Οι τομείς προτεραιότητας είναι όλες οι μορφές τουρισμού, τα logistics, η περιβαλλοντική βιομηχανία, ο τομέας της υγείας, η παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και δημιουργικές βιομηχανίες, η ολοκλήρωση διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, το μετρό της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, δράσεις για τη βιοποικιλότητα και τη φύση, έργα αεροδρομίων, διαχείριση αποβλήτων, δράσεις για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την απασχόληση. Ιδιαίτερα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στόχος είναι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για νέους, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργους, η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύστημα εγγυήσεων για τη νεολαία κλπ.
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300