Αγαπητή κυρία Πρέσβειρα,
Διακεκριμένοι καλεσμένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη τιμή να παρίσταμαι απόψε σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση, η οποία αφορά σε ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Και το οποίο είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έλεγε: «Ο απαισιόδοξος βλέπει τη δυσκολία σε κάθε ευκαιρία. Ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία». Αυτή είναι η πεμπτουσία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: η ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε πεδία που άλλοι δεν τολμούν.
Η επιχειρηματικότητα ταιριάζει στους Έλληνες. Ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία, αλλά και στην ιστορική παράδοση του λαού μας. Όπου τους δίνεται η ευκαιρία, οι Έλληνες διαπρέπουν σε όλους τους τομείς του επιχειρείν. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είχε καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι επιχειρηματικότητα και κοινωνία είναι δύο έννοιες αντικρουόμενες. Αυτό όμως δεν ισχύει. Γι' αυτό, εκείνο που η πολιτεία οφείλει πάνω απ' όλα να κάνει, είναι να άρει όλους τους παράλογους και αναχρονιστικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στην επιχειρηματικότητα.
Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν, και ειδικά στους νέους ανθρώπους, να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στον επιχειρηματικό στίβο. Να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Να δημιουργήσουν. Να καινοτομήσουν.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς κινητήριους άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Ενός μοντέλου που δεν βασίζεται στον κρατισμό, αλλά στην υγιή επιχειρηματικότητα. Ενός μοντέλου που δεν αποσκοπεί στο εφήμερο κέρδος, αλλά στη μακρόχρονη βιώσιμη ανάπτυξη. Γι' αυτό, έχουμε ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες καταργήσαμε την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικούς τομείς, δηλαδή για 897 επαγγέλματα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να ξεκινά άμεσα την επιχειρηματική του δραστηριότητα χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την ολοκλήρωση χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Η νέα ρύθμιση αφορά στο 25% του συνόλου των οικονομικών τομέων στην Ελλάδα, οι οποίοι υπολογίζεται ότι παράγουν πάνω από το 14% του ελληνικού ΑΕΠ.
Πέρα από την πρακτική τους σημασία, οι μεταρρυθμίσεις που προανέφερα έχουν και έναν μεγάλο συμβολισμό. Συμβολίζουν την αποφασιστικότητά μας να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουμε την επιχειρηματική ευελιξία.
Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, μπαίνει σε μια νέα περίοδο. Αφήνει πίσω της την κρίση και εισέρχεται στο δρόμο της ανάπτυξης. Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη. Το 2010 οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν μόλις 500.000 ευρώ. Το 2013 αυτού του είδους οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 80 φορές, φθάνοντας τα 42 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η τάση πρέπει να συνεχιστεί. Όλες οι προσπάθειές μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Και όχι μόνο δεν θα σταματήσουν, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Ο εθνικός στόχος της ανάπτυξης έχει αρχίσει να υλοποιείται.
Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε να μάθουμε πολλά από το Ισραήλ. Όταν βρέθηκε στη δίνη μιας κρίσης τη δεκαετία του 1970, αποφάσισε να δώσει έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Τέσσερις δεκαετίες μετά τα startups του Ισραήλ, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο υποστηρίζονται οι νέες καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποτελούν διεθνές case study. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, οι οποίες μεταφέρουν την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία του Ισραήλ, συμβάλουν θετικά στις δικές μας προσπάθειες.
Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι κάθε επιτυχία στα σχέδιά σας.
|
infoepan@mou.gr
801 11 36300