Το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών του ΣΕΒΕ και η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας, σε συνέχεια της μελέτης την οποία εκπόνησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για τη Στήριξη της Εθνικής Εξωστρέφειας σε συνεργασία με τους Έλληνες Συμβούλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, οργάνωσε συνέδριο με τίτλο «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ» την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 στο ξενοδοχείο PORTO PALACE στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η επιλογή και η αξιοποίηση των καλών πρακτικών εξωστρέφειας των άλλων χωρών -Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α., Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Πολωνία, Ολλανδία- για την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στην εκδήλωση, που υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και το Υπουργείο Εξωτερικών, παρευρέθηκαν Πρόεδροι & Εκπρόσωποι Φορέων, Κλαδικών & Επαγγελματικών Οργανισμών, Συνδέσμων, Επιμελητηρίων όλης της χώρας, Περιφερειών, Πρόεδροι & Εκπρόσωποι Τραπεζών, Πρέσβεις, Πρόξενοι, Εμπορικοί Ακόλουθοι, Εκπρόσωποι Ξένων Επιμελητηρίων, Κυβερνητικοί εκπρόσωποι, και μεγάλος αριθμός Επιχειρηματιών και στελεχών εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 διοργανώθηκε από τον ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας, στο ξενοδοχείο Porto Palace, στην Θεσσαλονίκη, ένα συνέδριο, με ιδιαίτερα καινοτόμο προσέγγιση στο ζήτημα της εξωστρέφειας, με τίτλο: «Συστήματα Στήριξης Εξωστρέφειας». Το συνέδριο ουσιαστικά αποτέλεσε μια ημέρα αφιερωμένη στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη στήριξη της εξωστρέφειας επιχειρήσεων, που εφαρμόζουν 9 ιδιαίτερα ανταγωνιστικές οικονομίες σε διεθνές επίπεδο και κλήθηκαν από τον ΣΕΒΕ να τις παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό.
Εναρκτήριο βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος αφού χαιρέτησε την καινοτόμο πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης, ανάπτυξης και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, και την ανάγκη εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και αναφέρθηκε στη διαμόρφωση, από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς ενός στοχευμένου και συνεχώς εξελισσόμενου προγράμματος δράσεων οικονομικής διπλωματίας, το οποίο σχεδιάστηκε με γνώμονα τη θέση που επιδιώκει να καταλάβει η χώρα μας στην παγκόσμια αγορά.
Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, κ. Μανώλης Πατεράκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής Τομέα Corporate Transaction Banking της EUROBANK EFG, κ. Ανδρέας Χασάπης.
Ο κ. Μπόλαρης χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ έρχεται στην κατάλληλη στιγμή. Η πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι αυτή της προαγωγής της αναδιάρθρωσης». Ανέφερε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν είναι από μόνοι τους επαρκείς για μια τέτοια προσπάθεια. Υπογράμμισε την ανάγκη διοχέτευσης των πόρων με στοχευμένες παρεμβάσεις στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και στην ποιότητα. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του ότι με την κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων, η σημερινή δύσκολη περίοδος θα ξεπεραστεί. Τέλος, ο κ. Μπόλαρης εκτιμά ότι για μια φορά ακόμη οι προτάσεις που θα προκύψουν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από την νέα επιχειρηματική μονάδα που ιδρύθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, κ. Πατεράκης, δήλωσε πως: «Ο εξαγωγικός κόσμος πρωτοστατεί στην εθνική προσπάθεια. Ο συντονισμός όλων των φορέων είναι το κλειδί για την επαναφορά της χώρας στην υγιή ανάπτυξη». Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και στις δράσεις για αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από 3,5% σε 6,4%. Ο κ. Πατεράκης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου θα πρέπει να δοθεί έμφαση 1) στην ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, 2) δημόσιες επενδύσεις, και συγκεκριμένα δράσεις στο πλαίσιο του ΤΕΜΠΜΕ, Νέα Οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, πρωτοβουλία JEREMIE, ενίσχυση εξαγωγικών φορέων (ΟΠΕ, Invest in Greece, ΟΑΕΠ), 3) ίδρυση κοινής ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την στήριξη της υγιούς ανάπτυξης, την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τέλος, ο κ. Πατεράκης τόνισε ότι: «Πρέπει να αισιοδοξούμε. Η αισιοδοξία μπορεί να αποτελέσει ισχυρό επενδυτικό κεφάλαιο για το μέλλον της χώρας μας».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης τόνισε την αναγκαιότητα να ανάγουμε την ελληνική εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα σε κεντρικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής της ελληνικής οικονομίας και να πάρουμε γρήγορα τις αναγκαίες αποφάσεις. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να ξαναποκτήσει η Ελλάδα τη χαμένη της αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές. Για το λόγο αυτό ο ΣΕΒΕ σήμερα καταθέτει πρόταση οι πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό επιτυχημένα για τη στήριξη της εξωστρέφειας στο εξωτερικό να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.
Ο κ. Χασάπης στην παρέμβασή του χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ελληνική οικονομία περνάει μια δύσκολη περίοδο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η φάση οι εγχώριες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν και να ωφελήσουν και την οικονομία με το άνοιγμά τους προς τις αγορές του εξωτερικού. Η εξωστρέφεια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το όχημα που θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε και πάλι ρόλο ηγέτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρόλα αυτά είναι προφανές ότι χωρίς ένα συντονισμένο σχέδιο από την πλευρά της πολιτείας αλλά και χωρίς τη συμβολή κάθε εμπλεκόμενου φορέα - επιχειρήσεων, τραπεζών, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων - οποιαδήποτε προσπάθεια για ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας θα πέφτει στο κενό. Η Eurobank ήδη παίζει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, και είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει τη συνεργασία της σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μίλησαν οι εκπρόσωποι των χωρών: Αυστρία, Καναδάς και Γαλλία, ενώ συντονιστής ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕ, κ. Τάσος Αλεξανδρίδης.
Ο κ. BrunoFreytag, Εμπορικός Σύμβουλος της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία “gointernational”, επικεντρώνοντας στους στόχους της και στους πέντε βασικούς της πυλώνες, οι οποίοι πλαισιώνουν τα 35 προγράμματα ενίσχυσης εξωστρέφειας των Αυστριακών επιχειρήσεων. Οι πέντε πυλώνες αφορούν (1) κίνητρα για εξαγωγές, (2) εστίαση στις βιομηχανίες, (3) επιχειρήσεις Διεθνούς Τεχνολογίας, (4) ανταγωνιστικότητα μέσω της Εκπαίδευσης, (5) αύξηση εξαγωγών υπηρεσιών και υποστήριξη για την απόκτηση διεθνών έργων.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, πρόεδρος του ΕλληνοΚαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο πρώτο μέρος της ομιλίας παρουσίασε τις 4 ενότητες που συνθέτουν την υπηρεσία Διεθνούς Εμπορίου: 1) Παγκόσμια λειτουργία, 2) Σχέσεις με τη Β. Αμερική, 3) Εμπορική πολιτική&διαπραγματεύσεις, 4) Επενδύσεις και Καινοτομία. Στη συνέχεια παρουσίασε τον θεσμό του Εμπορικού Επιτρόπου, ο οποίος αποτελεί ένα διεθνές δίκτυο εξειδικευμένων επαγγελματιών σε θέματα εξαγωγών, και το πως το δίκτυο αυτό προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα του Καναδά στις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια ο κ. Κατσιγιάννης παρουσίασε τη διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο «Ολοκληρωμένου Εμπορίου» (Integrated Trade) καθώς και το ρόλο και τη συμβολή του υποκαταστήματος επενδύσεων και καινοτομίας, της Καναδικής υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων και διεθνούς εμπορίου (DFAIT), στη διεθνή επιχειρηματική ανάπτυξη του Καναδά, καθώς και τους τρεις βασικούς στόχους της παγκόσμιας εμπορικής στρατηγικής της χώρας.
Ο κ. MichelBauza, Επικεφαλής της Γαλλικής Εμπορικής Αποστολής στην Ελλάδα του οργανισμού UBIFRANCE, έκανε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του οργανισμού για την ενίσχυση και υποστήριξη των γαλλικών εξαγωγών. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Γαλλίας μίλησε για την στρατηγική εξαγωγών της Γαλλίας και τους βασικούς της πυλώνες και τις δράσεις του οργανισμούς σχετικά με: 1) προώθηση και το countrybranding, 2) e-commerce, 3) εκπαίδευση και κατάρτιση για τις εξαγωγές, 4) έμμεση χρηματοδότηση και ασφάλιση εξαγωγών.
Στο τέλος του πρώτου μέρους, συμπερασματικά ο κ. Τάσος Αλεξανδρίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕ, δήλωσε την άμεση ανάγκη αλλαγής κουλτούρας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒΕ αποτελούν μόλις το 1,77% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μίλησαν οι εκπρόσωποι της Ιταλίας, ενώ συντονιστής ήταν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΠ, κ. Βασίλης Λάζαρης.
H ομιλία της κας. Valeria Bernardini, στελέχους της Γενικής Διεύθυνσης για τις διεθνείς πολιτικές και την προώθηση του εμπορίου της Ιταλίας, επικεντρώθηκε στην ανάλυση των βασικών δράσεων της Γενικής Διεύθυνσης για την προώθηση της διεθνοποίησης και του εμπορίου που είναι: 1) κατευθυντήριες γραμμές για προωθητικές ενέργειες, 2) χάραξη τομεακής στρατηγικής (τομείς παραδοσιακών προϊόντων, καινοτομίας, διανομής και εμπορίας), 3) ειδικό πρόγραμμα “Made in Italy”, 4) άμεσες συγχρηματοδοτήσεις προωθητικών ενεργειών, 5) συνεργασίες με τις περιφέρειες της Ιταλίας, τους Εμπορικούς Συνδέσμους επιχειρήσεων και άλλους φορείς.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Gaetano Fausto Esposito, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ιταλικών Επιμελητηρίων στο εξωτερικό, ο οποίος μίλησε για το παγκόσμιο δίκτυο των Ιταλικών Επιμελητηρίων ως μέσο στήριξης της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη δομή και τη σύσταση του δικτύου των επιμελητηρίων, την παρουσία των επιμελητηρίων του δικτύου στον παγκόσμιο χάρτη, καθώς και για την προστιθέμενη αξία τους για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης μίλησαν οι εκπρόσωποι των χωρών: Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία, ενώ συντονιστής ήταν ο Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα, κ. Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης.
Εκπροσωπώντας την Γερμανία μίλησεο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. ΜartinKnapp.
Ο Δρ. HansRenia, Εμπορικός και Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ολλανδίας αναφέρθηκε στην στρατηγική εξαγωγών της Ολλανδίας, η οποία καθορίζεται και εφαρμόζεται από την επιχειρηματική κοινότητα και το Υπουργείο Οικονομικών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα εργαλεία εξαγωγικής στρατηγικής της Ολλανδικής οικονομίας αναφορικά με: 1) χρηματοδότηση, 2) countrybranding, 3) ασφάλιση εξαγωγών&χρηματοδότηση μέσω τραπεζών, 4) εκπαίδευση & κατάρτιση σε διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, 5) παροχή πληροφόρησης, 6) e-commerce.
Πρώτη εκπρόσωπος της Πολωνίας, η κα. Anna Tarnawa, Ειδικός και Επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας και Ανάλυσης, του Τμήματος Υποστήριξης Επιχειρήσεων, της Πολωνικής Υπηρεσίας για την Ανάπτυξη των Επιχειρήσεων (PAED), επικεντρώθηκε στην ανάλυση των οκτώ σημαντικότερων δράσεων που αναλαμβάνει η Υπηρεσία της για την υποστήριξη της διεθνούς ανάπτυξης των πολωνικών επιχειρήσεων που είναι: 1) στήριξη για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας, 2) κατάρτιση και παροχή συμβουλών για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, 3) στήριξη της εξέλιξης των δράσεων Έρευνας και Ανάπτυξης, 4) επιδοτήσεις για καινοτόμες επενδύσεις, 5) διεθνοποίηση, 6) προώθηση των βέλτιστων πρακτικών, 7) διάλογος με τις επιχειρήσεις, 8) Σύστημα ιδρυμάτων στήριξης των επιχειρήσεων, υποστηριζόμενο από το PAED.
Η δεύτερη εκπρόσωπος της Πολωνίας, η κα. Anna Iwaniuk, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδύσεων & Εξαγωγών του Πολωνικού Υπουργείου Οικονομίας, αναφέρθηκε στα εργαλεία άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης και υποστήριξης της εξαγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας των Πολωνικών επιχειρήσεων. Τα εργαλεία άμεσης ενίσχυσης εξαγωγών αφορούν στην συγχρηματοδότηση δράσεων εξωστρέφειας (πιστοποιητικά εξαγωγών, δράσεις προβολής – προώθησης, διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων για εξαγωγές, έκδοση προωθητικού υλικού για εξαγωγικές επιχειρήσεις, «Διαβατήριο για εξαγωγές»). Τα εργαλεία έμμεσης ενίσχυσης εξαγωγών τα οποία αφορούν σε ενίσχυση των πολωνικών επιχειρήσεων μέσω: 1) Γραφείων Προώθησης εμπορίου και επενδύσεων που λειτουργούν μέσα σε Πρεσβείες και Προξενεία της Πολωνίας, 2) Κέντρων Υποστήριξης Εξαγωγέων και Επενδυτών, 3) Διαδικτυακής Πύλης Προώθησης Εξαγωγών.
Στο τέταρτο μέρος της εκδήλωσης μίλησαν οι εκπρόσωποι των χωρών: Ισπανία και ΗΠΑ, ενώ συντονιστής ήταν ο Ειδκός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Θεόφιλος Χατζόπουλος.
Εκπροσωπώντας την Ισπανία, μίλησε ο κ. AlejandroFraga, σύμβουλος του Οικονομικού Τμήματος της Ισπανικής Πρεσβείας, και εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ μίλησε η κα. KathrinKay, Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Η συνάντηση τέθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Εξωτερικών και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΕΒΕ για την εξειδίκευση των δράσεων εξωστρέφειας που μπορούν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Eurobank EFG.
Χορηγοί: PALAPLAST Α.Ε., ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε, ISOMAT ABEE, CITY COLLEGE, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ALUMIL ΑΕ, OLYMPIA ELECTRONICS Α.Ε., HB BODY Α.Ε και ΜΕΒΓΑΛ ΑΒΕΕ.
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, SBC(TV SPONSOR).
infoepan@mou.gr
801 11 36300